Takich naleśników to ja jeszcze nigdy w życiu nie jadłam... Ślinka cieknie na sam widok!

Uważam, że naleśniki są wspaniałym wynalazkiem kulinarnym. Można je konsumować zarówno na słodko, czyli np. z czekoladą bądź owocami, jak i wytrawnie, czyli np. z kurczakiem bądź też szpinakiem. Nadają się także na każdą porę dnia - śniadanie, obiad, a nawet kolację.

Obrazek
Ala Krauzowicz

Ostatnio natknęłam się na naleśniki czekoladowe, które w moim odczuciu, są prawdziwym dziełem sztuki. Wyglądają po prostu cudownie i muszę przyznać, że już na sam ich widok, cieknie mi ślinka. Nie traćmy więc czasu i zabierzmy się za ich przygotowanie. Przepis znajduje się poniżej.

nalesniki-czek-1

Składniki:

  • żółtko z 2 jajek
  • białko z 2 jajek ubite na sztywną pianę
  • 3 łyżki cukru
  • 300 ml mleka
  • 3 łyżki stopionego masła
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • 340 g mąki
  • 50 g kakaa w proszku
  • 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g czekolady, startej na tarce
  • 1 łyżka oleju
  • 230 g śmietany kremówki
  • 220 g mini chipsów czekoladowych
  • garść świeżych malin

1. Do miski włóż żółtka i cukier. Dokładnie wymieszaj. Następnie dolej mleko, cały czas mieszając.

nalesniki-czek-2
nalesniki-czek-3

2. Do miski dodaj także ubite białka i dokładnie wymieszaj.

nalesniki-czek-4

3. Do mieszanki dodaj również roztopione masło, olejek waniliowy i ponownie wymieszaj.

nalesniki-czek-5
nalesniki-czek-7

5. Do masy dodaj startą czekoladę i wymieszaj. Następnie odstaw miskę na 20 minut.

nalesniki-czek-8

6. Do garnka wlej śmietanę kremówkę i podgrzewaj chwilę na średnim ogniu. Nie pozwól jednak, aby śmietana się zagotowała.

nalesniki-czek-9

7. Kiedy śmietana będzie ciepła, zdejmij garnek z ognia. Dodaj mini chipsy czekoladowe i mieszaj tak długo, aż się rozpuszczą, a polewa będzie miała jednolitą konsystencję.

nalesniki-czek-10
nalesniki-czek-12
nalesniki-czek-13
nalesniki-czek-15

Mmm, wyglądają nieziemsko!

nalesniki-czek-16
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej