Ania Lewandowska udoskonaliła zwykłe naleśniki. Podaje je z ukochanym dodatkiem
Przełom października i listopada to ten czas, kiedy w naszych domach możemy cieszyć się dość pokaźnymi zbiorami grzybów. Co z nimi wszystkimi zrobić. Z kurek, możesz na przykład przygotować naleśniki z sosem kurkowym według przepisu Anny Lewandowskiej. Ich smak Was zachwyci!
Naleśniki z sosem kurkowym - danie z pysznymi grzybami w roli głównej!
Nie da się ukryć, że kurki należą do kategorii ulubionych grzybów Polaków. Przyrządzamy je na wiele pysznych sposobów, jak też dodajemy do dań z makaronów, jajecznicy czy do przygotowania naleśników właśnie. W ich przypadku trzeba podkreślić, że jest to bardzo fajny sposób na szybkie przygotowanie obiadu. Kurki nadają naszym naleśnikom odpowiedniego, wyrazistego smaku, a odpowiednio przygotowane ciasto spowoduje, że naleśniki z sosem kurkowym po prostu będą rozpływać się w ustach.
Swoją pyszną propozycją, na naleśniki z kurkami w roli głównej, postanowiła się podzielić z nami Anna Lewandowska. Jej przepisy na dania bezglutenowe zachwycają internautów. Podobnie, jak nasze danie. Możesz je przygotować również w wersji tradycyjnej - z mąką pszenną i śmietanką 30%. Co, kto lubi.
Jak przygotować najlepsze naleśniki z sosem kurkowym?
To ostatni dobry moment, by przygotować danie z wykorzystaniem świeżych grzybów. Czas najwyższy udać się do kuchni, by wyczarować coś naprawdę wyjątkowego i magicznego. Naleśniki z sosem kurkowym na pewno znajdą swoje najwyższe miejsce w Twoich kulinarnych gustach!
Składniki na ciasto:
- 250 ml mleka kokosowego lub migdałowego
- szklanka mąki owsianej
- 3 jajka
- 250 ml wody
- łyżka oleju kokosowego.
Składniki na sos kurkowy:
- 8 łyżek jogurtu roślinnego
- 200 g kurek
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- odrobina majeranku
- szczypta tymianku
- koperek suszony do doprawienia
- sól morska i pieprz czarny do smaku.
Sposób przygotowania:
Te pyszne naleśniki, przygotujesz w około 30 minut. Rozpoczynamy od ciasta - wszystkie składniki wymieszaj w misce, do uzyskania gładkiej konsystencji. Na patelni rozgrzej tłuszcz i smaż naleśniki z obu stron. Po ich usmażeniu czas na przygotowanie naszego sosu kurkowego. Grzyby należy dobrze umyć i poddusić na oliwie z oliwek z posiekanym lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie należy dodać jogurt roślinny, przyprawy i wszystko dusimy przez około 15 minut. Naleśniki podajemy z tak przygotowanym sosem kurkowym. Smacznego!
Lubisz naleśniki? Koniecznie zobacz na naszym kanale YouTube przepisy na najciekawsze pancakes i naleśniki: