PrzepisDosyp go do ciasta na naleśniki oprócz mąki. Wyjdą mięciutkie, a w domu rozejdzie się piękny zapach wanilii

Dosyp go do ciasta na naleśniki oprócz mąki. Wyjdą mięciutkie, a w domu rozejdzie się piękny zapach wanilii

Naleśniki z dodatkiem budyniu oprócz mąki - Pyszności; Foto: Canva.com
Naleśniki z dodatkiem budyniu oprócz mąki - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

01.09.2022 11:00

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Naleśniki z dodatkiem budyniu to prawdziwa uczta dla podniebienia. Wspaniale sprawdzą się na śniadanie w towarzystwie ulubionej konfitury. Zasmakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Jeśli masz ochotę spróbować naleśników w tej wersji - poniżej zdradzamy przepis na ten wyjątkowy deser.

Naleśniki powstają z reguły na bazie mąki, jajek i mleka. Okazuje się jednak, że warto dodać do nich również budyń. Dzięki temu deser nabierze wyjątkowego smaku i delikatnej konsystencji. Każdy miłośnik naleśników powinien sprawdzić przepis na ten wspaniały deser!

Sekret delikatnego ciasta

Ciasto na naleśniki - Pyszności
Ciasto na naleśniki - Pyszności

Prawie każdy z nas wie, jak przygotować naleśniki - są dziecinnie proste w wykonaniu. Niestety nie zawsze wychodzą tak delikatne i puszyste. Okazuje się, że dużą rolę odgrywa tutaj nie tylko sposób ich przygotowania, ale również składniki.

Jeśli masz ochotę na idealny deser - wykonaj przepis na naleśniki z dodatkiem budyniu waniliowego. Ich sekret tkwi właśnie w budyniu, który dodawany jest do ciasta na naleśniki. Dzięki temu odznaczają się wyjątkowo delikatną konsystencją i wspaniałym zapachem wanilii.

Naleśniki z dodatkiem budyniu

Naleśniki - Pyszności; Foto: Canva.com
Naleśniki - Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

  • 2 jajka
  • szklanka mleka
  • 125 g mąki
  • 300 ml wody
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • 1 - 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Mąkę dokładnie połącz z proszkiem budyniowym. Odstaw na bok. Następnie w drugim naczyniu zmieszaj mleko z wodą. Jajka wybij do trzeciej miski i delikatnie je roztrzep. W kolejnym kroku dodaj do jajek mleko z wodą. Następnie wsyp mąkę z proszkiem budyniowym. Na końcu wlej olej. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż do uzyskania jednolitej masy.

Tak przygotowane ciasto na naleśniki odstaw na bok - na około 30 minut. Po tym czasie smaż naleśniki z obu stron na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Naleśniki z dodatkiem budyniu serwujemy z ulubioną konfiturą i świeżymy owocami. Dodatkowo wspaniale smakują posypane cukrem pudrem.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować mega puszyste naleśniki krok po kroku. Wspaniale sprawdzą się na deser dla całej rodziny. Niebo w gębie!

proste przepisyprzepisydeser