Dosyp go do ciasta na naleśniki oprócz mąki. Wyjdą mięciutkie, a w domu rozejdzie się piękny zapach wanilii

Naleśniki z dodatkiem budyniu to prawdziwa uczta dla podniebienia. Wspaniale sprawdzą się na śniadanie w towarzystwie ulubionej konfitury. Zasmakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Jeśli masz ochotę spróbować naleśników w tej wersji - poniżej zdradzamy przepis na ten wyjątkowy deser.

ObrazekNaleśniki z dodatkiem budyniu oprócz mąki - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Naleśniki powstają z reguły na bazie mąki, jajek i mleka. Okazuje się jednak, że warto dodać do nich również budyń. Dzięki temu deser nabierze wyjątkowego smaku i delikatnej konsystencji. Każdy miłośnik naleśników powinien sprawdzić przepis na ten wspaniały deser!

Sekret delikatnego ciasta

Obrazek
Ciasto na naleśniki - Pyszności

Prawie każdy z nas wie, jak przygotować naleśniki - są dziecinnie proste w wykonaniu. Niestety nie zawsze wychodzą tak delikatne i puszyste. Okazuje się, że dużą rolę odgrywa tutaj nie tylko sposób ich przygotowania, ale również składniki.

Jeśli masz ochotę na idealny deser - wykonaj przepis na naleśniki z dodatkiem budyniu waniliowego. Ich sekret tkwi właśnie w budyniu, który dodawany jest do ciasta na naleśniki. Dzięki temu odznaczają się wyjątkowo delikatną konsystencją i wspaniałym zapachem wanilii.

Naleśniki z dodatkiem budyniu

Obrazek
Naleśniki - Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

  • 2 jajka
  • szklanka mleka
  • 125 g mąki
  • 300 ml wody
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • 1 - 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Mąkę dokładnie połącz z proszkiem budyniowym. Odstaw na bok. Następnie w drugim naczyniu zmieszaj mleko z wodą. Jajka wybij do trzeciej miski i delikatnie je roztrzep. W kolejnym kroku dodaj do jajek mleko z wodą. Następnie wsyp mąkę z proszkiem budyniowym. Na końcu wlej olej. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż do uzyskania jednolitej masy.

Tak przygotowane ciasto na naleśniki odstaw na bok - na około 30 minut. Po tym czasie smaż naleśniki z obu stron na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Naleśniki z dodatkiem budyniu serwujemy z ulubioną konfiturą i świeżymy owocami. Dodatkowo wspaniale smakują posypane cukrem pudrem.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować mega puszyste naleśniki krok po kroku. Wspaniale sprawdzą się na deser dla całej rodziny. Niebo w gębie!

Wybrane dla Ciebie
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek