PrzepisDo ciasta na naleśniki dodaj ten pyszny proszek. Będą puszyste jak chmurka

Do ciasta na naleśniki dodaj ten pyszny proszek. Będą puszyste jak chmurka

Co powiesz na dwa desery w jednym? Właśnie taką propozycję przygotowaliśmy dla ciebie na dziś. Przepis na owocowe naleśniki z dodatkiem kisielu na pewno ci się spodoba, a dzieci będą zachwycone. 

naleśniki z dodatkiem kisielu - Pyszności; foto: Canva
naleśniki z dodatkiem kisielu - Pyszności; foto: Canva

25.12.2022 00:23

Naleśniki z dodatkiem kisielu to prawdziwy i dosłowny przykład kuchni międzynarodowej. To pierwsze to chyba najbardziej popularne na całym świecie danie mączne, o które wymyślenie spierają się Francuzi i Włosi. Kisiel natomiast w pierwotnym, ogólnosłowiańskim znaczeniu oznaczał zupę, a jego pochodzenie wiąże się z takimi krajami jak Polska, Ukraina czy Rosja.

Pewnie nigdy nie zastanawiałaś się, jak wyglądałoby połączenie tych dań? Jest po prostu doskonałe: aromatyczne, puszyste i rozpływające się w ustach. Zdecydowanie poleca się je do naleśników na słodko. Krótko mówiąc deser idealny.

naleśniki z dodatkiem kisielu - Pyszności; foto: Canva
naleśniki z dodatkiem kisielu - Pyszności; foto: Canva

Jesteś ciekawa przepisu? Oto on.

Naleśniki z dodatkiem kisielu

Składniki:

  • 500 ml mleka
  • 500 ml wody gazowanej
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 cukier waniliowy (ok. 18 g)
  • 2 ulubione owocowe kisiele - np. malinowe, truskawkowe, lub polecany - brzoskwiniowy

Sposób przygotowania:

Mąkę (uniwersalną lub tortową) wsyp do miski. Wbij tam jajka, dodaj mleko, sól, dwie łyżki oleju, wodę gazowaną i cukier waniliowy. Wszystko razem zmiksuj na gładkie ciasto bez żadnych grudek.

Na koniec dodaj dwa opakowania kisielu i jeszcze raz wszystko zmiksuj.

naleśniki z dodatkiem kisielu - Pyszności; foto: Canva
naleśniki z dodatkiem kisielu - Pyszności; foto: Canva

Tak przygotowane ciasto odłóż na pół godziny. Dzięki temu masa odpocznie, zrobi się nieco bardziej gęsta i elastyczna, przez co naleśniki nie będą się rwały podczas smażenia.

Smaż niewielką ilość ciasta na bardzo delikatnie natłuszczonej patelni. Pamiętaj, by naleśniki zawsze smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu. Pierwsza strona wymaga zazwyczaj niecałej minuty smażenia, a druga - połowę tego czasu.

Tak przygotowane naleśniki z dodatkiem kisielu będą doskonale smakowały z plasterkami banana lub cząstkami brzoskwini. Możesz też przemyśleć polanie ich syropem, na przykład pomarańczowym.

A jeśli szukasz innych ciekawych pomysłów na nietypowe słodkości, zobacz ten filmik z naszego kanału na YouTube, z przepisem na słodki jak miód, kolorowy sernik abstrakcja.