WAŻNE
TERAZ

Mejza jechał 200 km/h. Został zatrzymany

Jesteś zmęczony i bez sił? Zmiksuj dwa składniki, a otrzymasz domowy napój energetyczny

Czujesz się zmęczony, nie masz na nic siły? Jest na to sposób. Wystarczy, że rano wypijesz napój energetyczny z dwóch składników. Nie tylko cię nasyci, ale również doda energii na cały dzień. Jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę.

Obrazek

Pogorszona koncentracja, chroniczne zmęczenie - to niektóre z objawów tzw. przesilenia wiosennego. Jeśli ty również odczuwasz jego skutki, warto sięgnąć po zdrowy, wzmacniający napój energetyczny. Wystarczy, że zmiksujesz dwa składniki, które zapewne i tak masz w domu.

Sypanie kawy do kubka
Kawa - Pyszności; Foto pixabay

Co oprócz kawy doda energii?

Nic tak nie stawia na nogi, jak aromatyczna kawa. Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez filiżanki kawy albo dwóch czy nawet trzech. Jest ona pierwszym wyborem, gdy odczuwamy znużenie.

W końcu zawarta w niej kofeina zwiększa wydzielanie adrenaliny, dopaminy i serotoniny. To z kolei powoduje pobudzenie ośrodkowego układu nerwowego i rozszerzenie naczyń krwionośnych, które odczuwamy jako przypływ energii.

Istnieje jednak lepszy sposób na rozpoczęcie dnia.

Napój energetyczny z kawą i bananem. Jak go zrobić?

Kawa zawiera magnez, fosfor, wapń i potas, a także antyoksydanty. Spożywana w umiarkowanych ilościach pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Poprawia krążenie, pomaga obniżyć stres i zmniejsza ryzyko cukrzycy.

Banan z kolei jest źródłem wielu witamin i mikroelementów, które działają jak zastrzyk energii, poprawiają nastrój oraz regulują ciśnienie krwi.

Połączenie tych dwóch składników jest więc połączeniem idealnym, jeśli chcemy poprawić ogólną kondycję naszego organizmu oraz nabrać sił do działania.

A jak zrobić taki energetyczny napój z kawy i banana?

Kawa
Kawa bez mleka - Pyszności; foto: Canva

Przepis na koktajl kawowo-bananowy

Składniki:

  • 70 ml przestudzonej kawy (podwójne espresso)
  • 200 ml mleka
  • 1 dojrzały banan
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Zmiksuj banana na gładką masę. Następnie dolej kawę z mlekiem i dokładnie wymieszaj. Jeśli lubisz słodsze napoje, możesz też dodać łyżeczkę miodu. Na koniec przelej kawowo-bananowy energetyk do szklanki i posyp cynamonem. Smacznego!

Zobacz również, jak zrobić kanapki na słodko z ciasta francuskiego. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
Dla jelit jest jak najwspanialszy balsam. Ale to na trzustkę i wątrobę działa najlepiej
Dla jelit jest jak najwspanialszy balsam. Ale to na trzustkę i wątrobę działa najlepiej
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
Takie kotlety podaj na Wszystkich Świętych. Goście oniemieją z zachwytu
Takie kotlety podaj na Wszystkich Świętych. Goście oniemieją z zachwytu
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Przez lata był symbolem biedy, uznano go też za niezdrowy. Dziś wiemy, że to duży błąd
Przez lata był symbolem biedy, uznano go też za niezdrowy. Dziś wiemy, że to duży błąd