Jesteś zmęczony i bez sił? Zmiksuj dwa składniki, a otrzymasz domowy napój energetyczny

Czujesz się zmęczony, nie masz na nic siły? Jest na to sposób. Wystarczy, że rano wypijesz napój energetyczny z dwóch składników. Nie tylko cię nasyci, ale również doda energii na cały dzień. Jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę.

Obrazek

Pogorszona koncentracja, chroniczne zmęczenie - to niektóre z objawów tzw. przesilenia wiosennego. Jeśli ty również odczuwasz jego skutki, warto sięgnąć po zdrowy, wzmacniający napój energetyczny. Wystarczy, że zmiksujesz dwa składniki, które zapewne i tak masz w domu.

Sypanie kawy do kubka
Kawa - Pyszności; Foto pixabay

Co oprócz kawy doda energii?

Nic tak nie stawia na nogi, jak aromatyczna kawa. Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez filiżanki kawy albo dwóch czy nawet trzech. Jest ona pierwszym wyborem, gdy odczuwamy znużenie.

W końcu zawarta w niej kofeina zwiększa wydzielanie adrenaliny, dopaminy i serotoniny. To z kolei powoduje pobudzenie ośrodkowego układu nerwowego i rozszerzenie naczyń krwionośnych, które odczuwamy jako przypływ energii.

Istnieje jednak lepszy sposób na rozpoczęcie dnia.

Napój energetyczny z kawą i bananem. Jak go zrobić?

Kawa zawiera magnez, fosfor, wapń i potas, a także antyoksydanty. Spożywana w umiarkowanych ilościach pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Poprawia krążenie, pomaga obniżyć stres i zmniejsza ryzyko cukrzycy.

Banan z kolei jest źródłem wielu witamin i mikroelementów, które działają jak zastrzyk energii, poprawiają nastrój oraz regulują ciśnienie krwi.

Połączenie tych dwóch składników jest więc połączeniem idealnym, jeśli chcemy poprawić ogólną kondycję naszego organizmu oraz nabrać sił do działania.

A jak zrobić taki energetyczny napój z kawy i banana?

Kawa
Kawa bez mleka - Pyszności; foto: Canva

Przepis na koktajl kawowo-bananowy

Składniki:

  • 70 ml przestudzonej kawy (podwójne espresso)
  • 200 ml mleka
  • 1 dojrzały banan
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Zmiksuj banana na gładką masę. Następnie dolej kawę z mlekiem i dokładnie wymieszaj. Jeśli lubisz słodsze napoje, możesz też dodać łyżeczkę miodu. Na koniec przelej kawowo-bananowy energetyk do szklanki i posyp cynamonem. Smacznego!

Zobacz również, jak zrobić kanapki na słodko z ciasta francuskiego. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie

Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce
Wlej 1 łyżkę do fasolki szparagowej. Zachowa piękny kolor i się nie rozgotuje
Wlej 1 łyżkę do fasolki szparagowej. Zachowa piękny kolor i się nie rozgotuje
Zapiekankę podaję jak tort. Nawet dzieci zjadły całą porcję warzyw
Zapiekankę podaję jak tort. Nawet dzieci zjadły całą porcję warzyw
Prawdziwy przysmak PRL-u. Sprawdź, jak przyrządzić kergulenę
Prawdziwy przysmak PRL-u. Sprawdź, jak przyrządzić kergulenę
Jeden kęs i nikt już nie tęskni za mielonymi. Te kotlety smakują o niebo lepiej
Jeden kęs i nikt już nie tęskni za mielonymi. Te kotlety smakują o niebo lepiej
Gdy nadchodzą upały, jem chłodnik ze słodkich składników. Jest o niebo lepszy od wersji z ogórkiem
Gdy nadchodzą upały, jem chłodnik ze słodkich składników. Jest o niebo lepszy od wersji z ogórkiem
Kupuję na zapas i mrożę. W zimie nie ma lepszego dodatku do obiadu
Kupuję na zapas i mrożę. W zimie nie ma lepszego dodatku do obiadu
Turecki deser lepszy niż baklava. Jest mleczny, słodki i niesztampowy
Turecki deser lepszy niż baklava. Jest mleczny, słodki i niesztampowy
Do tego obiadu potrzebuję pieczywo i szpinak. Wychodzą pyszne knedle
Do tego obiadu potrzebuję pieczywo i szpinak. Wychodzą pyszne knedle
Ciasto siostry Anastazji to istny majstersztyk. Jest kremowe i puszyste niczym chmurka
Ciasto siostry Anastazji to istny majstersztyk. Jest kremowe i puszyste niczym chmurka
Serbski biszkopt z trzech składników. Tak pyszny, że smakuje nawet bez owoców i kremu
Serbski biszkopt z trzech składników. Tak pyszny, że smakuje nawet bez owoców i kremu