Neapolitański chlebek świąteczny. Podaj go na Wielkanoc i zaskocz całą rodzinę
Jak zrobić neapolitański chleb świąteczny? Przepis i wykonanie. Dziś przygotowaliśmy dla Ciebie tradycyjny przepis na wielkanocny chlebek neapolitański. Jak zrobić włoski chlebek w świątecznym wydaniu?
13.04.2022 | aktual.: 17.06.2022 10:52
Chlebek neapolitański – jak zrobić?
Przepis na chlebek neapolitański. Jak zrobić? Składniki, wykonanie, czas pieczenia. Wielkanoc wiążę się z pięknymi tradycjami nie tylko w Polsce. Jedną z rzeczy, których nie może zabraknąć na świątecznym stole we Włoszech jest pyszny chlebek neapolitański. Nie jest to tradycyjny chleb, a raczej rodzaj pieczywa wypełnionego po brzegi pysznym farszem, z charakterystycznym krzyżem na górze. Jak go przygotować w wielkanocnym wydaniu?
Neapolitański chlebek z jajkami. Przepis wideo:
Składniki – chleb neapolitański
Ciasto:
- 600 g mąki pszennej
- 100 g smalcu-roztopionego
- 300 ml ciepłej wody
- 15 g świeżych drożdży
Dodatki:
- 150 g białej kiełbasy
- 100 g szynki wędzonej
- 200 g sera żółtego
- 4 jajka
Jak zrobić wielkanocny chlebek neapolitański?
Przepis na chleb neapolitański zacznij od przygotowania ciasta. Drożdże rozpuść w połowie ciepłej wody, dodaj pół łyżeczki cukru i odstaw na 15 minut, aż zaczyn podwoi swoją objętość. Do mąki dodaj zaczyn, smalec i resztę wody i zagnieć ciasto. Odstaw je przykryte ściereczką do wyrośnięcia na min. 1,5 godziny.
Kiedy ciasto już wyrośnie przełóż je na kuchenny blat lub stolnicę. Możesz podsypać mąką, jeśli ciasto się przykleja. Odłóż mały kawałek ciasta na później, do zrobienia wałeczków.
Rozwałkuj ciasto drożdżowe na duży prostokąt. Rozsyp na nim pokrojoną w drobną kostkę białą kiełbasę, wędzoną szynkę i ser żółty. Całość zawiń w rulon wzdłuż dłuższego brzegu.
Przełóż do formy
Powstał rulon przełóż do formy babkę i umieść na górze jajka. Z odłożonego ciasta zrób wałeczki i ułóż tak, jak na zdjęciu. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na 40 minut. Wybierz grzanie od dołu.
Gotowe
Nasz wielkanocny chlebek neapolitański jest już gotowy. Smacznego!