Neapolitański chlebek świąteczny. Podaj go na Wielkanoc i zaskocz całą rodzinę

Jak zrobić neapolitański chleb świąteczny? Przepis i wykonanie. Dziś przygotowaliśmy dla Ciebie tradycyjny przepis na wielkanocny chlebek neapolitański. Jak zrobić włoski chlebek w świątecznym wydaniu?

Obrazek
Ewa
SKOMENTUJ

Chlebek neapolitański – jak zrobić?

Przepis na chlebek neapolitański. Jak zrobić? Składniki, wykonanie, czas pieczenia. Wielkanoc wiążę się z pięknymi tradycjami nie tylko w Polsce. Jedną z rzeczy, których nie może zabraknąć na świątecznym stole we Włoszech jest pyszny chlebek neapolitański. Nie jest to tradycyjny chleb, a raczej rodzaj pieczywa wypełnionego po brzegi pysznym farszem, z charakterystycznym krzyżem na górze. Jak go przygotować w wielkanocnym wydaniu?

Neapolitański chlebek z jajkami. Przepis wideo:

Obrazek

Składniki – chleb neapolitański

Ciasto:

  • 600 g mąki pszennej
  • 100 g smalcu-roztopionego
  • 300 ml ciepłej wody
  • 15 g świeżych drożdży

Dodatki:

  • 150 g białej kiełbasy
  • 100 g szynki wędzonej
  • 200 g sera żółtego
  • 4 jajka

Jak zrobić wielkanocny chlebek neapolitański?

Przepis na chleb neapolitański zacznij od przygotowania ciasta. Drożdże rozpuść w połowie ciepłej wody, dodaj pół łyżeczki cukru i odstaw na 15 minut, aż zaczyn podwoi swoją objętość. Do mąki dodaj zaczyn, smalec i resztę wody i zagnieć ciasto. Odstaw je przykryte ściereczką do wyrośnięcia na min. 1,5 godziny.

Obrazek

Kiedy ciasto już wyrośnie przełóż je na kuchenny blat lub stolnicę. Możesz podsypać mąką, jeśli ciasto się przykleja. Odłóż mały kawałek ciasta na później, do zrobienia wałeczków.

Rozwałkuj ciasto drożdżowe na duży prostokąt. Rozsyp na nim pokrojoną w drobną kostkę białą kiełbasę, wędzoną szynkę i ser żółty. Całość zawiń w rulon wzdłuż dłuższego brzegu.

Obrazek

Przełóż do formy

Powstał rulon przełóż do formy babkę i umieść na górze jajka. Z odłożonego ciasta zrób wałeczki i ułóż tak, jak na zdjęciu. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na 40 minut. Wybierz grzanie od dołu.

Obrazek

Gotowe

Nasz wielkanocny chlebek neapolitański jest już gotowy. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Dodaję do przesolonych ziemniaków. Stają się tak pyszne, że nawet kotlet zostanie w tle
Dodaję do przesolonych ziemniaków. Stają się tak pyszne, że nawet kotlet zostanie w tle
Zebrała w lesie i zrobiła chipsy. Idealne do chrupania przy filmie
Zebrała w lesie i zrobiła chipsy. Idealne do chrupania przy filmie
Ten napój wspiera kobiecy organizm. Zobacz, co się stanie, gdy będziesz pić go codziennie
Ten napój wspiera kobiecy organizm. Zobacz, co się stanie, gdy będziesz pić go codziennie
To zdrowe mięso bez chemii i antybiotyków. W sezonie podaje je w sosie kurkowym i wszystkich zachwycam
To zdrowe mięso bez chemii i antybiotyków. W sezonie podaje je w sosie kurkowym i wszystkich zachwycam
Takich czereśni nie kupuj. To strata pieniędzy, bo w domu i tak je wyrzucisz
Takich czereśni nie kupuj. To strata pieniędzy, bo w domu i tak je wyrzucisz
Wszyscy dodają do kiszonych, a mało kto wie. Nadmiar spowoduje, że będą gorzkie i wyrzucisz cały słoik
Wszyscy dodają do kiszonych, a mało kto wie. Nadmiar spowoduje, że będą gorzkie i wyrzucisz cały słoik
Znany dietetyk wskazał najzdrowsze przekąski. Pomogą obniżyć cukier i wspierają serce
Znany dietetyk wskazał najzdrowsze przekąski. Pomogą obniżyć cukier i wspierają serce
Ta ryba wskazuje najczystsze polskie wody i jest bardzo zdrowa. Ale mało kto zna nawet jej nazwę
Ta ryba wskazuje najczystsze polskie wody i jest bardzo zdrowa. Ale mało kto zna nawet jej nazwę
Zapomnij o bułce tartej. Taki kalafior jest o niebo lepszy, a zajmuje mniej czasu
Zapomnij o bułce tartej. Taki kalafior jest o niebo lepszy, a zajmuje mniej czasu
Wystarczą ziemniaki i 4 dodatki. Najlepsze frytki przy nich mogą się schować
Wystarczą ziemniaki i 4 dodatki. Najlepsze frytki przy nich mogą się schować
Dodaj odrobinę do gotowania kalafiora. Pozbędziesz się nieprzyjemnego zapachu
Dodaj odrobinę do gotowania kalafiora. Pozbędziesz się nieprzyjemnego zapachu
Kurki mrożę tylko w ten sposób. Po przygotowaniu smakują jak świeże i nie są gorzkie
Kurki mrożę tylko w ten sposób. Po przygotowaniu smakują jak świeże i nie są gorzkie