Neapolitański chlebek świąteczny. Podaj go na Wielkanoc i zaskocz całą rodzinę

Jak zrobić neapolitański chleb świąteczny? Przepis i wykonanie. Dziś przygotowaliśmy dla Ciebie tradycyjny przepis na wielkanocny chlebek neapolitański. Jak zrobić włoski chlebek w świątecznym wydaniu?

Obrazek
Ewa

Chlebek neapolitański – jak zrobić?

Przepis na chlebek neapolitański. Jak zrobić? Składniki, wykonanie, czas pieczenia. Wielkanoc wiążę się z pięknymi tradycjami nie tylko w Polsce. Jedną z rzeczy, których nie może zabraknąć na świątecznym stole we Włoszech jest pyszny chlebek neapolitański. Nie jest to tradycyjny chleb, a raczej rodzaj pieczywa wypełnionego po brzegi pysznym farszem, z charakterystycznym krzyżem na górze. Jak go przygotować w wielkanocnym wydaniu?

Neapolitański chlebek z jajkami. Przepis wideo:

Obrazek

Składniki – chleb neapolitański

Ciasto:

  • 600 g mąki pszennej
  • 100 g smalcu-roztopionego
  • 300 ml ciepłej wody
  • 15 g świeżych drożdży

Dodatki:

  • 150 g białej kiełbasy
  • 100 g szynki wędzonej
  • 200 g sera żółtego
  • 4 jajka

Jak zrobić wielkanocny chlebek neapolitański?

Przepis na chleb neapolitański zacznij od przygotowania ciasta. Drożdże rozpuść w połowie ciepłej wody, dodaj pół łyżeczki cukru i odstaw na 15 minut, aż zaczyn podwoi swoją objętość. Do mąki dodaj zaczyn, smalec i resztę wody i zagnieć ciasto. Odstaw je przykryte ściereczką do wyrośnięcia na min. 1,5 godziny.

Obrazek

Kiedy ciasto już wyrośnie przełóż je na kuchenny blat lub stolnicę. Możesz podsypać mąką, jeśli ciasto się przykleja. Odłóż mały kawałek ciasta na później, do zrobienia wałeczków.

Rozwałkuj ciasto drożdżowe na duży prostokąt. Rozsyp na nim pokrojoną w drobną kostkę białą kiełbasę, wędzoną szynkę i ser żółty. Całość zawiń w rulon wzdłuż dłuższego brzegu.

Obrazek

Przełóż do formy

Powstał rulon przełóż do formy babkę i umieść na górze jajka. Z odłożonego ciasta zrób wałeczki i ułóż tak, jak na zdjęciu. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na 40 minut. Wybierz grzanie od dołu.

Obrazek

Gotowe

Nasz wielkanocny chlebek neapolitański jest już gotowy. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni