Eksperci ostrzegają: nie daj się nabrać na rybę z Bałtyku. Świeże są tylko 3 gatunki

Sezon wakacyjny w pełni! Wielu Polaków decyduje się na spędzenie swojego urlopu nad polskim morzem. Jednym z obowiązkowych punktów jest zjedzenie ryby z frytkami w nadmorskim barze lub restauracji. W menu znajdziemy rybę w nawet kilkunastu różnych wariantach! Eksperci ostrzegają: prosto z morza można kupić tylko 3 rodzaje ryb. Reszta to mrożonka!

Obrazek
Ewa

Gdzie kupić świeżą rybę nad polskim morzem?

Podczas poszukiwań dobrej ryby można się naprawdę pogubić. W nadmorskich miejscowościach smażalnie są na każdym kroku, a ich oferta wygląda łudząco podobnie. Ceny są zwykle wysokie, co nie odstrasza turystów od spędzania wakacji nad Bałtykiem.

Żeby wybrać świeżą rybę, która przyjechała kutrem rybackim z połowy, a nie kontenerem z importu, trzeba wiedzieć, jak regulowana jest kwestia połowu i jakie warunki panują nad Bałtykiem. Prof. Beata Więcaszek z katedry Hydrobiologii, Ichtiologii i Biotechnologii Rozrodu Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie mówi, że prosto z morza w smażalniach mogą znaleźć się wyłącznie flądry, okonie, sandacze.

Inne ryby prawdopodobnie pochodzą z innego akwenu. Ryby są importowane głównie z terenu Morza Północnego czy Atlantyku. Obecnie w Polsce możemy poławiać głównie flądry — jest to nazwa handlowa ryby, która nazywa się stormią. Można także w ograniczonych ilościach poławiać śledzie. Jeśli chodzi o dorsze bałtyckie, to obowiązuje zakaz połowu. Dorsze, które możemy spotkać w smażalniach, pochodzą z importu bądź tzw. przyłowu, czyli w trakcie łowienia innych ryb, może zdarzyć się, że trafi się także i dorsz

mówi profesor Beata Więcaszek w rozmowie z businessinser.com.pl

Obrazek
Ryba jak znad morza- Pyszności/ Freepik

Połów ryb w Bałtyku

Małe, rodzinne kutry odchodzą już do lamusa, a lokalne połowy znajdują się w mniejszości. Prym wiedzie dwóch dużych importerów: jeden z Gdyni, drugi ze Szczecina. Tam właśnie trafia większość kontenerów z połowu.

Połowy polskich rybaków są marginalne. Ryby często łowione są zimą i czekają do lata. Latem za to łowi się flądry. Flądry są najlepsze do spożycia dopiero od połowy lipca, bo wtedy zaczynają posiadać mięso.W sierpniu są genialne. Ryby, które trafiają do restauracji, pochodzą z hurtowni

mówi Piotr Lisakowski, szef kuchni i właściciel restauracji

Czy mrożona ryba jest zła?

Miejscowe połowy polegają na tym, że rybacy wypływają rano i wracają wieczorem. Tak złowione ryby muszą być szybko zjedzone, bo stanowią dobrą pożywkę dla bakterii. W rybach mrożonych nie ma nic złego, o ile właściciel smażalni nie łudzi klientów wielkim napisem "świeża ryba prosto z kutra".

Ryba złowiona na Morzu Arktycznym moim zdaniem jest lepsza niż ryba, która przepłynie w słońcu, łodzią otwarto pokładową. Dla mnie jako kucharza ta ryba jest lepsza

dodaje właściciel restauracji w rozmowie z businessinser.com.pl

Jadłeś już w tym roku rybę nad polskim morzem?

Po jakie gatunki sięgasz najchętniej? Daj znać w komentarzu!

Zobacz nasz przepis na pyszną kanapkę z rybą: 

Wybrane dla Ciebie
Kiełbasy z tego mięsa wcześniej nie widziałam. Musiałam sprawdzić, jak wygląda
Kiełbasy z tego mięsa wcześniej nie widziałam. Musiałam sprawdzić, jak wygląda
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟