Nie dodawaj mąki do placków z cukinii. Inny składnik decyduje o sukcesie

Placki z cukinii to doskonała przekąska dla wszystkich tych, którzy cenią sobie pyszne i zarazem lekkostrawne dania. Mogą stanowić zarówno opcję śniadaniową jak i kolacyjną, ale jesteśmy pewni, że wiele osób serwuje je również na obiad. I nie ma w tym nic złego! Jest tylko jedno "ale". Takie placuszki muszą być odpowiednio przygotowane. I tu jest właśnie pies pogrzebany, bo zdecydowana większość ich fanów używa w przepisie mąki. Istnieje o wiele lepsze rozwiązanie!

ObrazekPlacki z cukinii bez użycia mąki - Pyszności; foto: Canva

Będziemy zupełnie szczerzy — jesteśmy wręcz ortodoksyjnymi wielbicielami warzywnych placków. Z cukinii, z ziemniaków, z kalafiora, z kapusty, z brokułów, z marchewki — nieważne, uwielbiamy je wszystkie. Krótko mówiąc, gdyby istniało jakieś kółko zwolenników tych zdrowych przekąsek, bylibyśmy pierwszymi osobami w kolejce do opłacenia składki członkowskiej. Okej, możesz to uznać za dziwactwo, ale chcieliśmy, żebyś wiedział, że kwestię smażenia takich placków traktujemy nad wyraz poważnie.

Obrazek
Ze wszystkich placków warzywnych, placki z cukinii uwielbiamy najbardziej - Pyszności; foto: Canva

To właśnie z tego powodu postanowiliśmy napisać artykuł, w którym stanowczo odradzamy używania mąki do placków z cukinii. To oczywiście nie oznacza, że spowoduje ona jakieś nieodwracalne zmiany w odczuciu kubków smakowych, ani że kiedy zjesz takie placki, to stwierdzisz, że lepszym pomysłem na kolację są frytki i pizza. A jednak o wiele ciekawszym rozwiązaniem od mąki są w tym przypadku... płatki owsiane. Po pierwsze: konsystencja będzie znacznie przyjemniejsza. Po drugie: zyskujemy dodatkową porcję właściwości prozdrowotnych. Czy warto? Uznajemy to pytanie za retoryczne i przechodzimy do przepisu.

Placki z cukinii bez mąki

Składniki:

  • 130 g płatków owsianych,
  • 1 duża cukinia,
  • 2 jajka,
  • po pół łyżeczki oregano, czosnku granulowanego, suszonej papryki,
  • po szczypcie soli i pieprzu,
  • olej roślinny.

Sposób przygotowania:

Obrazek
Przepis na placki z cukinii jest banalnie prosty - Pysznosci; foto: Canva
  1. Umytą cukinię zetrzyj na dużych oczkach tarki. Przełóż ją do miski, dodaj do niej płatki owsiane i odstaw na około 10 minut. W tym czasie płatki zrobią się wilgotne.
  2. Do tak przygotowanej mieszanki dosyp teraz przyprawy i jajka, a całość dokładnie wymieszaj.
  3. Placki z cukinii smaż z obu stron na rozgrzanym oleju. Na koniec odsącz je z tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
Gdy podałam na ostatnie andrzejki, bliscy byli w szoku. Ale ta przekąska zniknęła jako pierwsza
Gdy podałam na ostatnie andrzejki, bliscy byli w szoku. Ale ta przekąska zniknęła jako pierwsza
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy