Nie dodawaj mąki do placków z cukinii. Inny składnik decyduje o sukcesie

Placki z cukinii to doskonała przekąska dla wszystkich tych, którzy cenią sobie pyszne i zarazem lekkostrawne dania. Mogą stanowić zarówno opcję śniadaniową jak i kolacyjną, ale jesteśmy pewni, że wiele osób serwuje je również na obiad. I nie ma w tym nic złego! Jest tylko jedno "ale". Takie placuszki muszą być odpowiednio przygotowane. I tu jest właśnie pies pogrzebany, bo zdecydowana większość ich fanów używa w przepisie mąki. Istnieje o wiele lepsze rozwiązanie!

ObrazekPlacki z cukinii bez użycia mąki - Pyszności; foto: Canva

Będziemy zupełnie szczerzy — jesteśmy wręcz ortodoksyjnymi wielbicielami warzywnych placków. Z cukinii, z ziemniaków, z kalafiora, z kapusty, z brokułów, z marchewki — nieważne, uwielbiamy je wszystkie. Krótko mówiąc, gdyby istniało jakieś kółko zwolenników tych zdrowych przekąsek, bylibyśmy pierwszymi osobami w kolejce do opłacenia składki członkowskiej. Okej, możesz to uznać za dziwactwo, ale chcieliśmy, żebyś wiedział, że kwestię smażenia takich placków traktujemy nad wyraz poważnie.

Obrazek
Ze wszystkich placków warzywnych, placki z cukinii uwielbiamy najbardziej - Pyszności; foto: Canva

To właśnie z tego powodu postanowiliśmy napisać artykuł, w którym stanowczo odradzamy używania mąki do placków z cukinii. To oczywiście nie oznacza, że spowoduje ona jakieś nieodwracalne zmiany w odczuciu kubków smakowych, ani że kiedy zjesz takie placki, to stwierdzisz, że lepszym pomysłem na kolację są frytki i pizza. A jednak o wiele ciekawszym rozwiązaniem od mąki są w tym przypadku... płatki owsiane. Po pierwsze: konsystencja będzie znacznie przyjemniejsza. Po drugie: zyskujemy dodatkową porcję właściwości prozdrowotnych. Czy warto? Uznajemy to pytanie za retoryczne i przechodzimy do przepisu.

Placki z cukinii bez mąki

Składniki:

  • 130 g płatków owsianych,
  • 1 duża cukinia,
  • 2 jajka,
  • po pół łyżeczki oregano, czosnku granulowanego, suszonej papryki,
  • po szczypcie soli i pieprzu,
  • olej roślinny.

Sposób przygotowania:

Obrazek
Przepis na placki z cukinii jest banalnie prosty - Pysznosci; foto: Canva
  1. Umytą cukinię zetrzyj na dużych oczkach tarki. Przełóż ją do miski, dodaj do niej płatki owsiane i odstaw na około 10 minut. W tym czasie płatki zrobią się wilgotne.
  2. Do tak przygotowanej mieszanki dosyp teraz przyprawy i jajka, a całość dokładnie wymieszaj.
  3. Placki z cukinii smaż z obu stron na rozgrzanym oleju. Na koniec odsącz je z tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje