Nie dodawaj mąki do placków z cukinii. Inny składnik decyduje o sukcesie

Placki z cukinii to doskonała przekąska dla wszystkich tych, którzy cenią sobie pyszne i zarazem lekkostrawne dania. Mogą stanowić zarówno opcję śniadaniową jak i kolacyjną, ale jesteśmy pewni, że wiele osób serwuje je również na obiad. I nie ma w tym nic złego! Jest tylko jedno "ale". Takie placuszki muszą być odpowiednio przygotowane. I tu jest właśnie pies pogrzebany, bo zdecydowana większość ich fanów używa w przepisie mąki. Istnieje o wiele lepsze rozwiązanie!

ObrazekPlacki z cukinii bez użycia mąki - Pyszności; foto: Canva

Będziemy zupełnie szczerzy — jesteśmy wręcz ortodoksyjnymi wielbicielami warzywnych placków. Z cukinii, z ziemniaków, z kalafiora, z kapusty, z brokułów, z marchewki — nieważne, uwielbiamy je wszystkie. Krótko mówiąc, gdyby istniało jakieś kółko zwolenników tych zdrowych przekąsek, bylibyśmy pierwszymi osobami w kolejce do opłacenia składki członkowskiej. Okej, możesz to uznać za dziwactwo, ale chcieliśmy, żebyś wiedział, że kwestię smażenia takich placków traktujemy nad wyraz poważnie.

Obrazek
Ze wszystkich placków warzywnych, placki z cukinii uwielbiamy najbardziej - Pyszności; foto: Canva

To właśnie z tego powodu postanowiliśmy napisać artykuł, w którym stanowczo odradzamy używania mąki do placków z cukinii. To oczywiście nie oznacza, że spowoduje ona jakieś nieodwracalne zmiany w odczuciu kubków smakowych, ani że kiedy zjesz takie placki, to stwierdzisz, że lepszym pomysłem na kolację są frytki i pizza. A jednak o wiele ciekawszym rozwiązaniem od mąki są w tym przypadku... płatki owsiane. Po pierwsze: konsystencja będzie znacznie przyjemniejsza. Po drugie: zyskujemy dodatkową porcję właściwości prozdrowotnych. Czy warto? Uznajemy to pytanie za retoryczne i przechodzimy do przepisu.

Placki z cukinii bez mąki

Składniki:

  • 130 g płatków owsianych,
  • 1 duża cukinia,
  • 2 jajka,
  • po pół łyżeczki oregano, czosnku granulowanego, suszonej papryki,
  • po szczypcie soli i pieprzu,
  • olej roślinny.

Sposób przygotowania:

Obrazek
Przepis na placki z cukinii jest banalnie prosty - Pysznosci; foto: Canva
  1. Umytą cukinię zetrzyj na dużych oczkach tarki. Przełóż ją do miski, dodaj do niej płatki owsiane i odstaw na około 10 minut. W tym czasie płatki zrobią się wilgotne.
  2. Do tak przygotowanej mieszanki dosyp teraz przyprawy i jajka, a całość dokładnie wymieszaj.
  3. Placki z cukinii smaż z obu stron na rozgrzanym oleju. Na koniec odsącz je z tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste
Ścieram na dużych oczkach i dodaję do mięsa. Po chwili mam górę kotletów poznańskich
Ścieram na dużych oczkach i dodaję do mięsa. Po chwili mam górę kotletów poznańskich
Najczęstsze błędy podczas gotowania makaronu. To dlatego się skleja i jest niesmaczny
Najczęstsze błędy podczas gotowania makaronu. To dlatego się skleja i jest niesmaczny
Nuggetsy, które nie mają nic wspólnego z kurczakiem. A bardziej wciągają
Nuggetsy, które nie mają nic wspólnego z kurczakiem. A bardziej wciągają