Nie Kielecki i nie Winiary. Oto nowy król wśród majonezów

Zbliżająca się Wielkanoc oznacza obowiązkowe uzupełnienie lodówki w typowe dla tych świąt produkty. Jednym z nich jest majonez, którego zjadamy wtedy prawdopodobnie więcej, niż przez cały pozostały rok. Dzisiaj chcemy ci pokazać przepis na majonez bez jajek, który może stać się twoim ulubionym sosem. 

Obrazekmajonez bez jajka - Pyszności; foto: Canva

Przybierające tempo popularności diety wegańskiej w Polsce ma swoje zalety również dla "mięsożerców". Powiedzmy to wprost: niektóre ich przepisy biją na głowę tradycyjne receptury. Część jest o wiele mniej kaloryczna, inne — są po prostu smaczniejsze. 

Majonez bez jajek, na który przepis znajdziesz poniżej, to prawdziwa kulinarna rewolucja. Składniki są ultrazdrowe; znajdziesz tam między innymi bogatą w witaminy łodygę brokuła. Jednego więc możesz być pewien: tak zdrowego majonezu jeszcze nie jadłeś.

Obrazek
majonez bez jajka - Pyszności; foto: Canva

Również jego przygotowanie nie jest trudne, a w czasach majonezu po 15-16 złotych, na przyrządzeniu go skorzysta nie tylko twój organizm, ale również portfel. Jeśli to cię przekonuje, rzuć okiem na przepis i do dzieła!

Majonez bez jajek - przepis

Składniki:

  • 1 łodyga brokuła
  • 1/2 oliwy z oliwek
  • 2 łyżki wody z puszki z ciecierzycą
  • 1/2 łyżki soku z limonki
  • 1/2 łyżki startej skórki limonki

Sposób przygotowania:

Z łodygi brokuła usuń resztki liści. Umyj ją, a następnie pokrój na kilka kawałków. Następnie zacznij je gotować w osolonej wodzie. Po kilku minutach odcedź brokuła i wrzuć go do zimnej wody.

Obrazek
majonez bez jajka - Pyszności; foto: Canva

Tak sparzonego brokuła przełóż do miski. Dodaj do niego oliwę z oliwek i zblenduj. Następnie wlej aquafabę, czyli wodę z puszki z ciecierzycą. Ten bogaty w białko płyn ma właściwości zagęszczające podobne do jajek i w kuchni wegańskiej jest niezwykle często wykorzystywany. Do mieszanki dodaj jeszcze startą skórkę limonki i pół łyżki soku z cytryny.

Wszystkie składniki blenduj, aż konsystencja sosu zrobi się gęsta i jednolita. Twój majonez bez jajka jest już gotowy. Smacznego!

Brokułowy majonez bez jajka będzie idealnym sosem do tych chrupiącym frytek z cukinii. Przepis znajdziesz w tym filmiku z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej