Nie kupuj w sklepie gotowych, drogich mieszanek. W domu zrobisz sto razy lepszą wegetę i to za grosze

Tradycyjną wegetę z paczki na pewno wielu z nas ją kojarzy i na pewno stosuje w kuchni. Natomiast pewnie nigdy nie czytaliście jej składu. Często to sama sól, która w nadmiarze szkodzi naszemu zdrowiu. Większość Polaków powinno wyeliminować ją z diety lub zastąpić czymś innym. Przychodzimy więc z pomysłem na domową wegetę. Oto prosty i sprawdzony przepis.

Obrazek
Paulina

Składniki na wegetę:

  • 1 kg marchewki
  • 1 kg pietruszki
  • 0,5 kg cebuli
  • 400 g selera
  • 1 zielona papryka
  • 2 czerwone papryki
  • 1 por
  • 1 garść suszonej pietruszki
  • 1 garść suszonego selera
  • Dwie garście suszonego lubczyku
Obrazek

Sposób przygotowania wegety:

Umyj dokładnie wszystkie warzywa. Następnie je oczyść i poczekaj, aż dobrze wyschną. Potem zetrzyj na tarce wszystkie warzywa lub bardzo drobno je pokrój. Ułóż starte warzywa na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli warzyw jest zbyt dużo, nie kładź ich na siłę. Warzywa muszą się dobrze wysuszyć i potrzebują do tego miejsca. Umieścić je w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 50-70 stopni w półotwartym piekarniku, do momentu aż warzywa będą wystarczająco suche.

Podczas pieczenia warzywa trzeba regularnie mieszać. Jeśli nie chcemy, by warzywa się przypaliły. Możemy również wysuszyć warzywa na wegetę przy użyciu kaloryfera lub suszarki do warzyw i owoców. Wysuszone warzywa wymieszaj z dodatkiem przypraw. Dodaj lubczyk, seler, pietruszkę i wszystko razem zmiel. Możesz użyć do tego maszynkę do mięsa. Ten przepis nie zawiera soli, ale jeśli chcesz uzyskać słony smak, możesz ją dodać. Uzyskasz wtedy typowy słony smak.

Przy robieniu domowej wegety, możesz eksperymentować. Do wysuszenia nadadzą się brokuły, kalafior, czosnek czy różne przyprawy. Jeśli chcesz poczuć ostrzejszy smak, dodaj chilli, a egzotyki może dać nam kolendra i kurkuma. Tak przygotowaną wegetę umieść w kilku małych słoikach. Ważne, by przechowywać przyprawę w suchym miejscu i dobrze zamkniętym pojemniku. Tak przygotowana przyprawę można z powodzeniem stosować w kuchni. Sprawdzi się jako dodatek do chleba, zupy, domowych past na kanapki i do sosów.

Jeśli lubisz takie domowe sposoby, mamy jeszcze pomysł na domową kostkę rosołową. Sprawdź jak zrobić ją krok po kroku:

Wybrane dla Ciebie
Do sernika dodaję nieoczywisty składnik. Jest puszysty, wyrasta wysoki i nigdy nie opada
Do sernika dodaję nieoczywisty składnik. Jest puszysty, wyrasta wysoki i nigdy nie opada
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson