Nie kupuj w sklepie gotowych, drogich mieszanek. W domu zrobisz sto razy lepszą wegetę i to za grosze

Tradycyjną wegetę z paczki na pewno wielu z nas ją kojarzy i na pewno stosuje w kuchni. Natomiast pewnie nigdy nie czytaliście jej składu. Często to sama sól, która w nadmiarze szkodzi naszemu zdrowiu. Większość Polaków powinno wyeliminować ją z diety lub zastąpić czymś innym. Przychodzimy więc z pomysłem na domową wegetę. Oto prosty i sprawdzony przepis.

Obrazek
Paulina

Składniki na wegetę:

  • 1 kg marchewki
  • 1 kg pietruszki
  • 0,5 kg cebuli
  • 400 g selera
  • 1 zielona papryka
  • 2 czerwone papryki
  • 1 por
  • 1 garść suszonej pietruszki
  • 1 garść suszonego selera
  • Dwie garście suszonego lubczyku
Obrazek

Sposób przygotowania wegety:

Umyj dokładnie wszystkie warzywa. Następnie je oczyść i poczekaj, aż dobrze wyschną. Potem zetrzyj na tarce wszystkie warzywa lub bardzo drobno je pokrój. Ułóż starte warzywa na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli warzyw jest zbyt dużo, nie kładź ich na siłę. Warzywa muszą się dobrze wysuszyć i potrzebują do tego miejsca. Umieścić je w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 50-70 stopni w półotwartym piekarniku, do momentu aż warzywa będą wystarczająco suche.

Podczas pieczenia warzywa trzeba regularnie mieszać. Jeśli nie chcemy, by warzywa się przypaliły. Możemy również wysuszyć warzywa na wegetę przy użyciu kaloryfera lub suszarki do warzyw i owoców. Wysuszone warzywa wymieszaj z dodatkiem przypraw. Dodaj lubczyk, seler, pietruszkę i wszystko razem zmiel. Możesz użyć do tego maszynkę do mięsa. Ten przepis nie zawiera soli, ale jeśli chcesz uzyskać słony smak, możesz ją dodać. Uzyskasz wtedy typowy słony smak.

Przy robieniu domowej wegety, możesz eksperymentować. Do wysuszenia nadadzą się brokuły, kalafior, czosnek czy różne przyprawy. Jeśli chcesz poczuć ostrzejszy smak, dodaj chilli, a egzotyki może dać nam kolendra i kurkuma. Tak przygotowaną wegetę umieść w kilku małych słoikach. Ważne, by przechowywać przyprawę w suchym miejscu i dobrze zamkniętym pojemniku. Tak przygotowana przyprawę można z powodzeniem stosować w kuchni. Sprawdzi się jako dodatek do chleba, zupy, domowych past na kanapki i do sosów.

Jeśli lubisz takie domowe sposoby, mamy jeszcze pomysł na domową kostkę rosołową. Sprawdź jak zrobić ją krok po kroku:

Wybrane dla Ciebie
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇