Nie kupuj w sklepie gotowych, drogich mieszanek. W domu zrobisz sto razy lepszą wegetę i to za grosze

Tradycyjną wegetę z paczki na pewno wielu z nas ją kojarzy i na pewno stosuje w kuchni. Natomiast pewnie nigdy nie czytaliście jej składu. Często to sama sól, która w nadmiarze szkodzi naszemu zdrowiu. Większość Polaków powinno wyeliminować ją z diety lub zastąpić czymś innym. Przychodzimy więc z pomysłem na domową wegetę. Oto prosty i sprawdzony przepis.

Nie kupuj w sklepie gotowych, drogich mieszanek. W domu zrobisz sto razy lepszą wegetę i to za grosze
Paulina
SKOMENTUJ

Składniki na wegetę:

  • 1 kg marchewki
  • 1 kg pietruszki
  • 0,5 kg cebuli
  • 400 g selera
  • 1 zielona papryka
  • 2 czerwone papryki
  • 1 por
  • 1 garść suszonej pietruszki
  • 1 garść suszonego selera
  • Dwie garście suszonego lubczyku
Obraz

Sposób przygotowania wegety:

Umyj dokładnie wszystkie warzywa. Następnie je oczyść i poczekaj, aż dobrze wyschną. Potem zetrzyj na tarce wszystkie warzywa lub bardzo drobno je pokrój. Ułóż starte warzywa na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli warzyw jest zbyt dużo, nie kładź ich na siłę. Warzywa muszą się dobrze wysuszyć i potrzebują do tego miejsca. Umieścić je w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 50-70 stopni w półotwartym piekarniku, do momentu aż warzywa będą wystarczająco suche.

Podczas pieczenia warzywa trzeba regularnie mieszać. Jeśli nie chcemy, by warzywa się przypaliły. Możemy również wysuszyć warzywa na wegetę przy użyciu kaloryfera lub suszarki do warzyw i owoców. Wysuszone warzywa wymieszaj z dodatkiem przypraw. Dodaj lubczyk, seler, pietruszkę i wszystko razem zmiel. Możesz użyć do tego maszynkę do mięsa. Ten przepis nie zawiera soli, ale jeśli chcesz uzyskać słony smak, możesz ją dodać. Uzyskasz wtedy typowy słony smak.

Przy robieniu domowej wegety, możesz eksperymentować. Do wysuszenia nadadzą się brokuły, kalafior, czosnek czy różne przyprawy. Jeśli chcesz poczuć ostrzejszy smak, dodaj chilli, a egzotyki może dać nam kolendra i kurkuma. Tak przygotowaną wegetę umieść w kilku małych słoikach. Ważne, by przechowywać przyprawę w suchym miejscu i dobrze zamkniętym pojemniku. Tak przygotowana przyprawę można z powodzeniem stosować w kuchni. Sprawdzi się jako dodatek do chleba, zupy, domowych past na kanapki i do sosów.

Jeśli lubisz takie domowe sposoby, mamy jeszcze pomysł na domową kostkę rosołową. Sprawdź jak zrobić ją krok po kroku:

Wybrane dla Ciebie

Totalny hit z kurczaka. Odkąd mam ten przepis, nie chodzę do chińskich restauracji
Totalny hit z kurczaka. Odkąd mam ten przepis, nie chodzę do chińskich restauracji
Polacy o niej zapomnieli. Ma słodkawe mięso i nie męczysz się przy ościach
Polacy o niej zapomnieli. Ma słodkawe mięso i nie męczysz się przy ościach
Na podwieczorek robię Marzenie. Można rozpływać się w zachwytach
Na podwieczorek robię Marzenie. Można rozpływać się w zachwytach
Ścieram na tarce i wrzucam do masy ziemniaczanej. Placki wychodzą smaczniejsze i zdrowsze
Ścieram na tarce i wrzucam do masy ziemniaczanej. Placki wychodzą smaczniejsze i zdrowsze
Ten napój wzmacnia serce i odporność. Prawie nic nie kosztuje
Ten napój wzmacnia serce i odporność. Prawie nic nie kosztuje
Te drożdżowe kluski wyglądają niepozornie. Po przekrojeniu dzieje się magia
Te drożdżowe kluski wyglądają niepozornie. Po przekrojeniu dzieje się magia
Placki robię po niemiecku. Są puszyste i tak smaczne, że ziemniaczane się chowają
Placki robię po niemiecku. Są puszyste i tak smaczne, że ziemniaczane się chowają
Spróbowałam takich klusek u śląskiej gospodyni. Bardziej niż smak, zaskoczyła mnie nazwa
Spróbowałam takich klusek u śląskiej gospodyni. Bardziej niż smak, zaskoczyła mnie nazwa
Mięciutkie bułeczki z mięsnym farszem. Smakują tak, że trudno się oprzeć
Mięciutkie bułeczki z mięsnym farszem. Smakują tak, że trudno się oprzeć
Smażę pędy i krótko blenduję. Sos do makaronu wychodzi bajeczny
Smażę pędy i krótko blenduję. Sos do makaronu wychodzi bajeczny
Dodaję do mielonych zamiast cebuli. Mają lepszy smak i są sto razy bardziej soczyste
Dodaję do mielonych zamiast cebuli. Mają lepszy smak i są sto razy bardziej soczyste
Knedle z truskawkami na słodki obiad. Przy wyrabianiu ciasta pamiętam o 1 zasadzie
Knedle z truskawkami na słodki obiad. Przy wyrabianiu ciasta pamiętam o 1 zasadzie