PrzepisPrzepis ma ponad 600 lat! Chrupiące pierożki wypełnione mięsnym farszem

Przepis ma ponad 600 lat! Chrupiące pierożki wypełnione mięsnym farszem

Pierogi litewskie, idealny dodatek do barszczu - Pyszności; foto: Canva
Pierogi litewskie, idealny dodatek do barszczu - Pyszności; foto: Canva
22.06.2023 21:30

Kiedy po raz pierwszy zobaczysz te pierogi, możesz uznać, że to przerost formy nad treścią. Weź jednak pod uwagę, że nie jest to ta sama przekąska, którą znamy ze świąt czy garmażerek, lecz kibiny — olbrzymie pierogi litewskie, wypełnione po brzegi farszem z wieprzowiny lub baraniny. Zobacz przepis i poznaj ten idealny dodatek do barszczu!

Kybyny, kibiny, pierogi litewskie — to synonimiczne określenia potrawy, która w kuchni naszych północno-wschodnich sąsiadów zajmuje ważną pozycję. Ich przyrządzanie to żadna nowość, a najstarsze receptury liczą sobie przeszło 600 lat. Pochodzą więc z czasów, kiedy na Litwie osiedlili się Karaimi; niewielka grupa etniczna i religijna, wyodrębniona z Judaizmu. To właśnie oni byli autorami pierwszych kibin, które doskonale przyjęły się w Wilnie.

kibiny, pierogi litewskie - Pyszności; foto: Canva
kibiny, pierogi litewskie - Pyszności; foto: Canva

Chociaż kiedyś farsz do pierogów litewskich był tworzony z baraniny lub jagnięciny, to do dziś przeszedł niemałą ewolucję. Kibiny powstają więc w wersjach bezmięsnych i z drobiem, a także — najpopularniejsza w Polsce odmiana — z wieprzowiną. Te gigantyczne pierogi stanowią doskonały dodatek do barszczu; trzeba tylko uważać, żeby kibin nie wpadł zbyt gwałtownie do zupy. To, ze względu na jego rozmiar, może grozić powodzią na stole i obrusem do wymiany!

Pierogi litewskie

Składniki na ciasto:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 1 kostka masła
  • 2 jajka
  • 1 szklanka śmietanki 36 proc.
  • sól

Farsz:

  • 1 kg karkówki wieprzowej
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 średnie cebule
  • majeranek
  • 1 szklanka bulionu
  • sól, pieprz
Obraz

Rozwałkowywanie ciasta na pierogi litewskie - Pyszności; foto: Canva

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od farszu. Zmielone na grubych oczkach mięso zmieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i szczyptą soli. Cebule obierz, drobno posiekaj i zeszklij na maśle, a potem przełóż do miski z mięsem. Dodaj jeszcze przyprawy i zacznij wyrabiać masę, stopniowo wlewając do niej szklankę bulionu. Kiedy skończysz, przełóż farsz do lodówki i zabierz się za ciasto.
  2. Masło ogrzej do temperatury pokojowej, a następnie zmieszaj z mąką i posiekaj. Dopraw szczyptą soli. W oddzielnej misce rozmąć jajka ze śmietanką i dodaj do ciasta. Wyrób masę, a kiedy przestanie kleić się do dłoni, odstaw ją na kilkanaście minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wytnij z niego krążki. Tym razem nie możesz użyć do tego zwykłej szklanki czy formy na pierogi. Doskonale sprawdzi się natomiast pucharek do lodów.
  3. Na każde kółko nakładaj sporą ilość farszu, a brzegi sklej w charakterystyczny dla kibin warkocz. Tak przygotowane pierogi przełóż na blaszkę z papierem do pieczenia i wysmaruj je od góry rozmąconym jajkiem. Piecz godzinę w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Smacznego!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także