PrzepisNie ma lepszej przekąski na imprezę. Chrupiące paluchy z ciasta francuskiego

Nie ma lepszej przekąski na imprezę. Chrupiące paluchy z ciasta francuskiego

Pyszności - Fot. Adobe Stock
Pyszności - Fot. Adobe Stock
Katarzyna Gileta
09.02.2023 12:27

Szukasz szybkiej do przygotowania przekąski dla niespodziewanych gości? Oto przepis dla ciebie. Chrupiące paluchy z ciasta francuskiego. Świetnie smakują zarówno solo, jak i z sosem czosnkowym czy ketchupem. Wypróbuj koniecznie.

Zawsze warto mieć w lodówce opakowanie ciasta francuskiego. Przyda się, kiedy z wizytą wpadną niespodziewani goście. Z ciasta francuskiego wyczarujesz zarówno słodkie przekąski takie jak rogaliki z czekoladą, rożki z jabłkami czy mini kremówki, jak i wytrawne dania. Pizzowe ślimaczki, poduszeczki ze szpinakiem i śmietankowym serkiem, tarteletki z łososiem czy paluchy z pesto to tylko niektóre pomysły.

Pani Beata, która prowadzi bloga Kulinarna chwila, podzieliła się z nami przepisem  na imprezowe paluchy z ciasta francuskiego. Jak je przygotować? To proste. Lista składników jest krótka, zapewne wszystkie składniki znajdziecie w swojej kuchni.

Paluchy z ciasta francuskiego - przepis

Składniki:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 3 łyżki ketchupu pikantnego
  • 15 plastrów salami
  • 7 plastrów sera żółtego
  • 1 łyżka przyprawy do pizzy

Sposób przygotowania:

Paluchy z ciasta francuskiego robi się raz-dwa. Zacznij od rozwinięcia jednego płatu ciasta francuskiego. Ciasto posmaruj ketchupem, a następnie posyp równomiernie przyprawą do pizzy. Na całej powierzchni ciasta ułóż plasterki salami.  Potem ułóż plastry sera.

Całość przykryj drugim płatem ciasta francuskiego. Przetnij ciasto na pół wzdłuż dłuższego boku – otrzymasz dwa prostokąty. Potnij je na paski o szerokości ok. 2 cm. Każdy pasek zwiń w spiralę.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Paluchy piecz przez około 20 minut na złoty kolor. Podawaj z sosem czosnkowym.

Z ciasta francuskiego możesz również wyczarować wytrawne babeczki z ricottą i pomidorkami koktajlowymi:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także