Nie ma lepszej przekąski na imprezę. Chrupiące paluchy z ciasta francuskiego
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Szukasz szybkiej do przygotowania przekąski dla niespodziewanych gości? Oto przepis dla ciebie. Chrupiące paluchy z ciasta francuskiego. Świetnie smakują zarówno solo, jak i z sosem czosnkowym czy ketchupem. Wypróbuj koniecznie.
Zawsze warto mieć w lodówce opakowanie ciasta francuskiego. Przyda się, kiedy z wizytą wpadną niespodziewani goście. Z ciasta francuskiego wyczarujesz zarówno słodkie przekąski takie jak rogaliki z czekoladą, rożki z jabłkami czy mini kremówki, jak i wytrawne dania. Pizzowe ślimaczki, poduszeczki ze szpinakiem i śmietankowym serkiem, tarteletki z łososiem czy paluchy z pesto to tylko niektóre pomysły.
Pani Beata, która prowadzi bloga Kulinarna chwila, podzieliła się z nami przepisem na imprezowe paluchy z ciasta francuskiego. Jak je przygotować? To proste. Lista składników jest krótka, zapewne wszystkie składniki znajdziecie w swojej kuchni.
Paluchy z ciasta francuskiego - przepis
Składniki:
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 3 łyżki ketchupu pikantnego
- 15 plastrów salami
- 7 plastrów sera żółtego
- 1 łyżka przyprawy do pizzy
Sposób przygotowania:
Paluchy z ciasta francuskiego robi się raz-dwa. Zacznij od rozwinięcia jednego płatu ciasta francuskiego. Ciasto posmaruj ketchupem, a następnie posyp równomiernie przyprawą do pizzy. Na całej powierzchni ciasta ułóż plasterki salami. Potem ułóż plastry sera.
Całość przykryj drugim płatem ciasta francuskiego. Przetnij ciasto na pół wzdłuż dłuższego boku – otrzymasz dwa prostokąty. Potnij je na paski o szerokości ok. 2 cm. Każdy pasek zwiń w spiralę.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Paluchy piecz przez około 20 minut na złoty kolor. Podawaj z sosem czosnkowym.
Z ciasta francuskiego możesz również wyczarować wytrawne babeczki z ricottą i pomidorkami koktajlowymi: