PrzepisNie musisz już zawijać farszu w liście kapusty. Genialne gołąbki zrobisz szybciej

Nie musisz już zawijać farszu w liście kapusty. Genialne gołąbki zrobisz szybciej

Gołąbki po poznańsku - bez zawijania, bez problemu - Pyszności; foto: GettyImages
Gołąbki po poznańsku - bez zawijania, bez problemu - Pyszności; foto: GettyImages
07.08.2023 12:28

Gołąbki to danie tak samo smaczne, jak popularne. Nie da się jednak ukryć, że wymagają one nieco czasu i umiejętności. Jeśli chociaż jednego ci brakuje, to postaw na gołąbki po poznańsku. Bez zawijania, bez problemu, a smak pozostaje doskonały. Nie wierzysz? Zaraz się przekonasz!

Są takie dania, których przygotowania nie można uznać za ekspresowe. Bądźmy szczerzy i uczciwi — w zalatany dzień nawet nie bierz się za przyrządzenie bigosu czy kaczki po pekińsku. Chociaż klasyczne gołąbki robi się nieco szybciej, to dalej wymagają one odrobiny skupienia i przestrzeni. Uwaga — to dotyczy tradycyjnej wersji. A są jeszcze gołąbki po poznańsku.

Zanim stwierdzisz, że w takim wydaniu gołąbki nie będą się niczym różniły od kotletów mielonych, to wiedz, że poznańska odmiana tego dania również wymaga zaopatrzenia się w kapustę. W końcu jakie to gołąbki bez tego zdrowego warzywa? Oszczędzisz sobie jednak zawijania, co powinno ucieszyć każdego, kto nie jest fanem tej czynności. Jesteś ciekawy, jak to wygląda w praktyce? Zapraszamy do przepisu!

Gołąbki po poznańsku

Składniki:

  • 1/2 kapusty włoskiej,
  • 500 g mięsa mielonego,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 jajka,
  • 300 g ugotowanego ryżu,
  • 2 szklanki przecieru pomidorowego,
  • 1 szklanka wody,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 ziarenka ziela angielskiego,
  • mąka pszenna do panierowania,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Gołąbki po poznańsku najlepiej smakują z kapustą włoską - Pyszności; foto: Canva
Gołąbki po poznańsku najlepiej smakują z kapustą włoską - Pyszności; foto: Canva
  1. Kapustę poszatkuj i ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem listka laurowego. Odlej wodę a kapustę odstaw do ostudzenia.
  2. W następnym kroku w dużej misce połącz ugotowaną kapustę, ryż, mięso mielone i jajka. Do tych składników dorzuć jeszcze startą na tarce cebulę. Dopraw solą i pieprzem, i całość dokładnie wymieszaj. Z powstałej masy uformuj kotlety. Obtocz je w mące.
  3. Przygotuj głęboką patelnię. Rozgrzej na niej olej i podsmaż gołąbki. Następnie wlej na patelnię szklankę wody i przecier pomidorowy. Dopraw solą, pieprzem i listkiem laurowym. Nastaw małą moc palnika i gotuj przez około 15 minut. Podawaj z ziemniakami i koperkiem. Smacznego!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także