Nie musisz już zawijać farszu w liście kapusty. Genialne gołąbki zrobisz szybciej

Gołąbki to danie tak samo smaczne, jak popularne. Nie da się jednak ukryć, że wymagają one nieco czasu i umiejętności. Jeśli chociaż jednego ci brakuje, to postaw na gołąbki po poznańsku. Bez zawijania, bez problemu, a smak pozostaje doskonały. Nie wierzysz? Zaraz się przekonasz!

ObrazekGołąbki po poznańsku - bez zawijania, bez problemu - Pyszności; foto: GettyImages

Są takie dania, których przygotowania nie można uznać za ekspresowe. Bądźmy szczerzy i uczciwi — w zalatany dzień nawet nie bierz się za przyrządzenie bigosu czy kaczki po pekińsku. Chociaż klasyczne gołąbki robi się nieco szybciej, to dalej wymagają one odrobiny skupienia i przestrzeni. Uwaga — to dotyczy tradycyjnej wersji. A są jeszcze gołąbki po poznańsku.

Zanim stwierdzisz, że w takim wydaniu gołąbki nie będą się niczym różniły od kotletów mielonych, to wiedz, że poznańska odmiana tego dania również wymaga zaopatrzenia się w kapustę. W końcu jakie to gołąbki bez tego zdrowego warzywa? Oszczędzisz sobie jednak zawijania, co powinno ucieszyć każdego, kto nie jest fanem tej czynności. Jesteś ciekawy, jak to wygląda w praktyce? Zapraszamy do przepisu!

Gołąbki po poznańsku

Składniki:

  • 1/2 kapusty włoskiej,
  • 500 g mięsa mielonego,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 jajka,
  • 300 g ugotowanego ryżu,
  • 2 szklanki przecieru pomidorowego,
  • 1 szklanka wody,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 ziarenka ziela angielskiego,
  • mąka pszenna do panierowania,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Obrazek
Gołąbki po poznańsku najlepiej smakują z kapustą włoską - Pyszności; foto: Canva
  1. Kapustę poszatkuj i ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem listka laurowego. Odlej wodę a kapustę odstaw do ostudzenia.
  2. W następnym kroku w dużej misce połącz ugotowaną kapustę, ryż, mięso mielone i jajka. Do tych składników dorzuć jeszcze startą na tarce cebulę. Dopraw solą i pieprzem, i całość dokładnie wymieszaj. Z powstałej masy uformuj kotlety. Obtocz je w mące.
  3. Przygotuj głęboką patelnię. Rozgrzej na niej olej i podsmaż gołąbki. Następnie wlej na patelnię szklankę wody i przecier pomidorowy. Dopraw solą, pieprzem i listkiem laurowym. Nastaw małą moc palnika i gotuj przez około 15 minut. Podawaj z ziemniakami i koperkiem. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat