Nie musisz już zawijać farszu w liście kapusty. Genialne gołąbki zrobisz szybciej

Gołąbki to danie tak samo smaczne, jak popularne. Nie da się jednak ukryć, że wymagają one nieco czasu i umiejętności. Jeśli chociaż jednego ci brakuje, to postaw na gołąbki po poznańsku. Bez zawijania, bez problemu, a smak pozostaje doskonały. Nie wierzysz? Zaraz się przekonasz!

ObrazekGołąbki po poznańsku - bez zawijania, bez problemu - Pyszności; foto: GettyImages

Są takie dania, których przygotowania nie można uznać za ekspresowe. Bądźmy szczerzy i uczciwi — w zalatany dzień nawet nie bierz się za przyrządzenie bigosu czy kaczki po pekińsku. Chociaż klasyczne gołąbki robi się nieco szybciej, to dalej wymagają one odrobiny skupienia i przestrzeni. Uwaga — to dotyczy tradycyjnej wersji. A są jeszcze gołąbki po poznańsku.

Zanim stwierdzisz, że w takim wydaniu gołąbki nie będą się niczym różniły od kotletów mielonych, to wiedz, że poznańska odmiana tego dania również wymaga zaopatrzenia się w kapustę. W końcu jakie to gołąbki bez tego zdrowego warzywa? Oszczędzisz sobie jednak zawijania, co powinno ucieszyć każdego, kto nie jest fanem tej czynności. Jesteś ciekawy, jak to wygląda w praktyce? Zapraszamy do przepisu!

Gołąbki po poznańsku

Składniki:

  • 1/2 kapusty włoskiej,
  • 500 g mięsa mielonego,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 jajka,
  • 300 g ugotowanego ryżu,
  • 2 szklanki przecieru pomidorowego,
  • 1 szklanka wody,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 ziarenka ziela angielskiego,
  • mąka pszenna do panierowania,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Obrazek
Gołąbki po poznańsku najlepiej smakują z kapustą włoską - Pyszności; foto: Canva
  1. Kapustę poszatkuj i ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem listka laurowego. Odlej wodę a kapustę odstaw do ostudzenia.
  2. W następnym kroku w dużej misce połącz ugotowaną kapustę, ryż, mięso mielone i jajka. Do tych składników dorzuć jeszcze startą na tarce cebulę. Dopraw solą i pieprzem, i całość dokładnie wymieszaj. Z powstałej masy uformuj kotlety. Obtocz je w mące.
  3. Przygotuj głęboką patelnię. Rozgrzej na niej olej i podsmaż gołąbki. Następnie wlej na patelnię szklankę wody i przecier pomidorowy. Dopraw solą, pieprzem i listkiem laurowym. Nastaw małą moc palnika i gotuj przez około 15 minut. Podawaj z ziemniakami i koperkiem. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇