Nie musisz już zawijać farszu w liście kapusty. Genialne gołąbki zrobisz szybciej
Gołąbki to danie tak samo smaczne, jak popularne. Nie da się jednak ukryć, że wymagają one nieco czasu i umiejętności. Jeśli chociaż jednego ci brakuje, to postaw na gołąbki po poznańsku. Bez zawijania, bez problemu, a smak pozostaje doskonały. Nie wierzysz? Zaraz się przekonasz!
07.08.2023 12:28
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Są takie dania, których przygotowania nie można uznać za ekspresowe. Bądźmy szczerzy i uczciwi — w zalatany dzień nawet nie bierz się za przyrządzenie bigosu czy kaczki po pekińsku. Chociaż klasyczne gołąbki robi się nieco szybciej, to dalej wymagają one odrobiny skupienia i przestrzeni. Uwaga — to dotyczy tradycyjnej wersji. A są jeszcze gołąbki po poznańsku.
Zanim stwierdzisz, że w takim wydaniu gołąbki nie będą się niczym różniły od kotletów mielonych, to wiedz, że poznańska odmiana tego dania również wymaga zaopatrzenia się w kapustę. W końcu jakie to gołąbki bez tego zdrowego warzywa? Oszczędzisz sobie jednak zawijania, co powinno ucieszyć każdego, kto nie jest fanem tej czynności. Jesteś ciekawy, jak to wygląda w praktyce? Zapraszamy do przepisu!
Gołąbki po poznańsku
Składniki:
- 1/2 kapusty włoskiej,
- 500 g mięsa mielonego,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 jajka,
- 300 g ugotowanego ryżu,
- 2 szklanki przecieru pomidorowego,
- 1 szklanka wody,
- 2 liście laurowe,
- 2 ziarenka ziela angielskiego,
- mąka pszenna do panierowania,
- sól, pieprz,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Kapustę poszatkuj i ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem listka laurowego. Odlej wodę a kapustę odstaw do ostudzenia.
- W następnym kroku w dużej misce połącz ugotowaną kapustę, ryż, mięso mielone i jajka. Do tych składników dorzuć jeszcze startą na tarce cebulę. Dopraw solą i pieprzem, i całość dokładnie wymieszaj. Z powstałej masy uformuj kotlety. Obtocz je w mące.
- Przygotuj głęboką patelnię. Rozgrzej na niej olej i podsmaż gołąbki. Następnie wlej na patelnię szklankę wody i przecier pomidorowy. Dopraw solą, pieprzem i listkiem laurowym. Nastaw małą moc palnika i gotuj przez około 15 minut. Podawaj z ziemniakami i koperkiem. Smacznego!