Nie trać pieniędzy i nie wyrzucaj do kosza. Sprawdzą się jako szybka podpałka do grilla

Sezon grillowy trwa w najlepsze. To dobry czas dla towarzyskich spotkań, a także idealny na wykorzystywanie pięknej pogody. Gdy nadchodzi weekend, większość z nas zasiada przy wspólnym stole w ogrodzie i oddaje się grillowaniu. Ci, którzy zajmują się rozpalaniem grilla, zdają sobie jednak sprawę z tego, że czasem jest to twardy orzech do zgryzienia. Warto więc zaopatrzyć się w podpałkę. Nie musimy jednak kupować jej w sklepie, bo dużo bardziej ekologiczne rozwiązanie na pewno mamy w swoim domu.

Grill. Jakiej podpałki użyć? Fot. AdobeStockGrill. Jakiej podpałki użyć? Fot. AdobeStock

Rozpalenie grilla wbrew pozorom wcale nie jest takie proste. Ci jednak, którzy chcą zostać prawdziwymi mistrzami tej trudnej sztuki, powinni poznać doskonały domowy sposób. Te odpady na pewno zalegają w kuchennych kątach, a niewiele osób pomyślało o tym, by użyć ich właśnie do rozpalenia grilla. Prezentujemy kilka propozycji na skuteczną podpałkę do grilla.

Podpałka do grilla z wytłaczanek do jajek. Niewielu ma pojęcie, że sprawdza się świetnie

Podpałka do grilla z wytłaczanek do jajek to grillowe odkrycie tego sezonu. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że w ich kuchennych kątach znajduje się tak świetna podpałka. Nie musimy więcej kupować ich w sklepie i płacić za nie fortunę. Wystarczy, że po przełożeniu jajek do lodówki, zachowamy wytłaczankę na później.

Jak rozpalić grilla? To bardzo proste. Wystarczy ułożyć węgiel lub brykiet we wgłębieniach wytłaczanki, zamknąć pokrywkę, włożyć ją do grilla, a następnie podpalić. Ten prosty i łatwy sposób sprawi, że natychmiast pojawi się spory ogień. Dookoła wytłaczanki możemy ułożyć więcej brykietu bądź węgla.

Grill. Jakiej podpałki użyć? Fot. Pexels
Grill. Jakiej podpałki użyć? Fot. Pexels

Podpałka do grilla - czego użyć? Nie musisz iść do sklepu

Rozpalenie grilla bez specjalnej podpałki jest jak najbardziej możliwe. Jeśli nie mamy wytłaczanki po jajkach, nie mamy o co się martwić. Istnieją równie szybkie i proste sposoby. Niezawodne będzie użycie drobnych, suchych gałązek, które na pewno znajdziemy w swoim ogrodzie. Doskonale sprawdzą się też gazety oraz odrobina alkoholu. Kulki papieru możemy namoczyć w oleju, dzięki czemu będą się dłużej palić.

Grill. Jakiej podpałki użyć? Fot. Pexels
Grill. Jakiej podpałki użyć? Fot. Pexels

Wybrane dla Ciebie

Najlepszy dressing do jesiennej sałatki. Z takim wsparciem unikniesz infekcji
Najlepszy dressing do jesiennej sałatki. Z takim wsparciem unikniesz infekcji
Jest mięciutki jak chmurka i pachnie w całym domu. Idealny do kawy w jesienne popołudnie
Jest mięciutki jak chmurka i pachnie w całym domu. Idealny do kawy w jesienne popołudnie
Zrobiłam na przekąskę na babski wieczór. Jesienne smarowidło okazało się hitem
Zrobiłam na przekąskę na babski wieczór. Jesienne smarowidło okazało się hitem
Już wiem, jak przechowywać banany. Dłużej poleżą i nie ściemnieją
Już wiem, jak przechowywać banany. Dłużej poleżą i nie ściemnieją
W weekend zrobiłam szybką zapiekankę z dynią. Wyszła pożywna i bardzo smaczna
W weekend zrobiłam szybką zapiekankę z dynią. Wyszła pożywna i bardzo smaczna
Jak długo można przechowywać suszone grzyby? Wiele osób myśli, że czas nie ma znaczenia
Jak długo można przechowywać suszone grzyby? Wiele osób myśli, że czas nie ma znaczenia
Wycinać czy wykręcać? Ekspert wskazuje najlepszy sposób
Wycinać czy wykręcać? Ekspert wskazuje najlepszy sposób
Ta sałatka w PRL-u była na każdej gościnie. Dziś zapomniana, a pyszna i szybka
Ta sałatka w PRL-u była na każdej gościnie. Dziś zapomniana, a pyszna i szybka
Gulasz robię po serbsku. Kruche mięso rozpada się w ustach
Gulasz robię po serbsku. Kruche mięso rozpada się w ustach
U nas gnije na krzakach. W Szwecji robią z niej pyszną zupę
U nas gnije na krzakach. W Szwecji robią z niej pyszną zupę
Wlej szklankę do pomidorówki jak Robert Makłowicz. Zupa nabierze smaku i wyrazistości
Wlej szklankę do pomidorówki jak Robert Makłowicz. Zupa nabierze smaku i wyrazistości
Udka z kurczaka zawsze piekę w takiej temperaturze. Są soczyste i delikatne, a skórka chrupiąca
Udka z kurczaka zawsze piekę w takiej temperaturze. Są soczyste i delikatne, a skórka chrupiąca