Nie tylko musztarda i keczup. Podaj do grillowanej kiełbasy charakterny dodatek
Do ulubionych mięsnych przysmaków z grilla grzechem byłoby nie podać odpowiedniego sosu. O ile ketchup i musztarda to po prostu obowiązkowe klasyki, o tyle domowników i gości, a nawet siebie, możesz zaskoczyć pikantną wersją sosu tatarskiego. Wykonanie jest banalne.
Sos tatarski kojarzy się przede wszystkim z jajkami, ale pasuje naprawdę do wielu innych dań. Szczególnie z mięsem potrafi zawojować kubki smakowe. Sos tatarski w pikantnej wersji wzbogaci smak każdego grillowanego specjału. Koniecznie zaopatrz się przed zrobieniem przepisu w pieprz cayenne i marynowane papryczki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Roladki tatarskie. O niebo lepsze od zwykłych mielonych
Sos tatarski - w czym tkwi jego sekret?
Pikantny sos tatarski ma swoje korzenie w XVIII wieku, kiedy to jego receptury pojawiały się w książkach kucharskich wydawanych w miastach takich jak Londyn i Paryż. W Polsce przepis na ten sos znalazł się w dziele "Kucharz doskonały" autorstwa Wojciecha Wielądko, które ukazało się w Warszawie w 1783 roku. Sos ten doskonale podkreśla smak grillowanych potraw. W klasycznym sosie tatarskim nie może zabraknąć marynowanych grzybków i ogórków kiszonych. Te składniki nadają mu charakterystyczny, wyrazisty smak. Sos ten doskonale komponuje się z jajkami, mięsami na zimno oraz rybami, a także jest świetnym dodatkiem do kanapek i sałatek. W pikantnej wersji składniki ulegają lekkiej modyfikacji, ale to sprawia, że sos nabiera nowego, jeszcze ciekawszego smaku.
Przepis na pikantny sos tatarski
Sekretem smaku są marynowane papryczki, a także baza w postaci majonezu i musztardy, a także szczypta pieprzu cayenne.
Składniki:
- 200 g majonezu,
- 100 g gęstej śmietanki 18 proc.,
- 2 marynowane papryczki (drobno posiekane),
- 2 ogórki kiszone,
- 1 starte kwaśne jabłko,
- 1 łyżeczka musztardy delikatesowej,
- szczypta pieprzu cayenne,
- sól i pieprz biały do smaku,
- posiekana natka pietruszki.
Przygotowanie:
- Połącz szklankę majonezu z pół szklanki kwaśnej śmietany.
- Dodaj drobno posiekane dwie marynowane papryki i starte kwaskowe jabłko.
- Dodaj dwie kopiaste łyżki posiekanej zieleniny.
- Dopraw łyżeczką łagodnej musztardy, szczyptą pieprzu cayenne, solą i białym pieprzem.
- Przygotuj sos co najmniej godzinę przed podaniem, aby smaki mogły się przegryźć.