Nie tylko musztarda i keczup. Podaj do grillowanej kiełbasy charakterny dodatek

Do ulubionych mięsnych przysmaków z grilla grzechem byłoby nie podać odpowiedniego sosu. O ile ketchup i musztarda to po prostu obowiązkowe klasyki, o tyle domowników i gości, a nawet siebie, możesz zaskoczyć pikantną wersją sosu tatarskiego. Wykonanie jest banalne.

Pikantny sos tatarski to propozycje idealna na grillaPikantny sos tatarski to propozycje idealna na grilla
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

Sos tatarski kojarzy się przede wszystkim z jajkami, ale pasuje naprawdę do wielu innych dań. Szczególnie z mięsem potrafi zawojować kubki smakowe. Sos tatarski w pikantnej wersji wzbogaci smak każdego grillowanego specjału. Koniecznie zaopatrz się przed zrobieniem przepisu w pieprz cayenne i marynowane papryczki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladki tatarskie. O niebo lepsze od zwykłych mielonych

Sos tatarski - w czym tkwi jego sekret?

Pikantny sos tatarski ma swoje korzenie w XVIII wieku, kiedy to jego receptury pojawiały się w książkach kucharskich wydawanych w miastach takich jak Londyn i Paryż. W Polsce przepis na ten sos znalazł się w dziele "Kucharz doskonały" autorstwa Wojciecha Wielądko, które ukazało się w Warszawie w 1783 roku. Sos ten doskonale podkreśla smak grillowanych potraw. W klasycznym sosie tatarskim nie może zabraknąć marynowanych grzybków i ogórków kiszonych. Te składniki nadają mu charakterystyczny, wyrazisty smak. Sos ten doskonale komponuje się z jajkami, mięsami na zimno oraz rybami, a także jest świetnym dodatkiem do kanapek i sałatek. W pikantnej wersji składniki ulegają lekkiej modyfikacji, ale to sprawia, że sos nabiera nowego, jeszcze ciekawszego smaku.

Przepis na pikantny sos tatarski

Sekretem smaku są marynowane papryczki, a także baza w postaci majonezu i musztardy, a także szczypta pieprzu cayenne.

Składniki:

  • 200 g majonezu,
  • 100 g gęstej śmietanki 18 proc.,
  • 2 marynowane papryczki (drobno posiekane),
  • 2 ogórki kiszone,
  • 1 starte kwaśne jabłko,
  • 1 łyżeczka musztardy delikatesowej,
  • szczypta pieprzu cayenne,
  • sól i pieprz biały do smaku,
  • posiekana natka pietruszki.

Przygotowanie:

  1. Połącz szklankę majonezu z pół szklanki kwaśnej śmietany.
  2. Dodaj drobno posiekane dwie marynowane papryki i starte kwaskowe jabłko.
  3. Dodaj dwie kopiaste łyżki posiekanej zieleniny.
  4. Dopraw łyżeczką łagodnej musztardy, szczyptą pieprzu cayenne, solą i białym pieprzem.
  5. Przygotuj sos co najmniej godzinę przed podaniem, aby smaki mogły się przegryźć.

Wybrane dla Ciebie

Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Gotuję i dorzucam do sałatki. Najpierw się krzywią, później biorą dokładkę
Gotuję i dorzucam do sałatki. Najpierw się krzywią, później biorą dokładkę