Nie tylko musztarda i keczup. Podaj do grillowanej kiełbasy charakterny dodatek

Do ulubionych mięsnych przysmaków z grilla grzechem byłoby nie podać odpowiedniego sosu. O ile ketchup i musztarda to po prostu obowiązkowe klasyki, o tyle domowników i gości, a nawet siebie, możesz zaskoczyć pikantną wersją sosu tatarskiego. Wykonanie jest banalne.

Pikantny sos tatarski to propozycje idealna na grillaPikantny sos tatarski to propozycje idealna na grilla
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

Sos tatarski kojarzy się przede wszystkim z jajkami, ale pasuje naprawdę do wielu innych dań. Szczególnie z mięsem potrafi zawojować kubki smakowe. Sos tatarski w pikantnej wersji wzbogaci smak każdego grillowanego specjału. Koniecznie zaopatrz się przed zrobieniem przepisu w pieprz cayenne i marynowane papryczki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladki tatarskie. O niebo lepsze od zwykłych mielonych

Sos tatarski - w czym tkwi jego sekret?

Pikantny sos tatarski ma swoje korzenie w XVIII wieku, kiedy to jego receptury pojawiały się w książkach kucharskich wydawanych w miastach takich jak Londyn i Paryż. W Polsce przepis na ten sos znalazł się w dziele "Kucharz doskonały" autorstwa Wojciecha Wielądko, które ukazało się w Warszawie w 1783 roku. Sos ten doskonale podkreśla smak grillowanych potraw. W klasycznym sosie tatarskim nie może zabraknąć marynowanych grzybków i ogórków kiszonych. Te składniki nadają mu charakterystyczny, wyrazisty smak. Sos ten doskonale komponuje się z jajkami, mięsami na zimno oraz rybami, a także jest świetnym dodatkiem do kanapek i sałatek. W pikantnej wersji składniki ulegają lekkiej modyfikacji, ale to sprawia, że sos nabiera nowego, jeszcze ciekawszego smaku.

Przepis na pikantny sos tatarski

Sekretem smaku są marynowane papryczki, a także baza w postaci majonezu i musztardy, a także szczypta pieprzu cayenne.

Składniki:

  • 200 g majonezu,
  • 100 g gęstej śmietanki 18 proc.,
  • 2 marynowane papryczki (drobno posiekane),
  • 2 ogórki kiszone,
  • 1 starte kwaśne jabłko,
  • 1 łyżeczka musztardy delikatesowej,
  • szczypta pieprzu cayenne,
  • sól i pieprz biały do smaku,
  • posiekana natka pietruszki.

Przygotowanie:

  1. Połącz szklankę majonezu z pół szklanki kwaśnej śmietany.
  2. Dodaj drobno posiekane dwie marynowane papryki i starte kwaskowe jabłko.
  3. Dodaj dwie kopiaste łyżki posiekanej zieleniny.
  4. Dopraw łyżeczką łagodnej musztardy, szczyptą pieprzu cayenne, solą i białym pieprzem.
  5. Przygotuj sos co najmniej godzinę przed podaniem, aby smaki mogły się przegryźć.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀