Nie żurek i nie biała kiełbasa. Wielkanocne dania, które zrobią furorę na stole
Kto powiedział, że potrawy wielkanocne muszą co roku wyglądać tak samo? Przy użyciu produktów typowych dla tych świąt można stworzyć prawdziwe oryginalne cuda. To pozostanie w klimacie i niespodzianka dla gości w jednym. Oto dwa innowacyjne przepisy wielkanocne. Zapewniamy, że goście nie wyjdą, zanim nie podzielisz się tymi recepturami.
23.03.2023 19:54
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Zbliżająca się wielkimi krokami Wielkanoc to prawdziwy kulinarny test dla gospodyń przygotowujących coroczne, świąteczne śniadanie. Ta okazja różni się jednak od Bożego Narodzenia; ponieważ nie obowiązuje nas tradycyjne przyrządzenie aż dwunastu potraw, można pozwolić sobie na więcej skupienia i dokładniejsze przemyślenie kulinarnego repertuaru.
To z kolei prowadzi nas do prostego stwierdzenia, że dania wielkanocne nie muszą być nudne. O ile pozostanie się w klimacie uroczystości — na przykład używając tradycyjnych składników — można naprawdę sporo pokombinować.
Przygotowaliśmy dla ciebie dwa takie innowacyjne przepisy wielkanocne. Poświeć chwilę na ich przestudiowanie, a potem sam zadecyduj, czy chcesz się nimi dzielić z wypytującymi o receptury gośćmi!
Jajka po turecku
Składniki:
- 4 jajka
- 250 g jogurtu greckiego
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 pęczku szczypiorku
- 2 łyżki octu
- 1/2 łyżeczki chilli
- świeże pieczywo
Sposób przygotowania:
- Czy istnieje składnik bardziej kojarzący się z Wielkanocą niż jajko? Powątpiewamy. Dlatego pierwszy przepis będzie opierał się właśnie na nich, chociaż w zupełnie innym niż tradycyjnym wydaniu.
- Jogurt grecki przełóż do miski. Dodaj do niego sok i startą skórkę z cytryny, oliwę, przeciśnięty przez praskę jeden ząbek czosnku i drobno posiekany szczypiorek. Dopraw szczyptą soli i pieprzu i wymieszaj.
- Pieczywo pokrój w kromki i podpiecz na patelni.
- W garnku ugotuj jajka w koszulce. Możesz posłużyć się tym sposobem.
- Masło umieść w garnuszku. Dodaj do niego chilli, czosnek i szczyptę soli. Podsmaż na małym ogniu do zbrązowienia.
- Jajka po turecku podawaj w następujący sposób: na talerz wyłóż mieszankę z jogurtem greckim, a na niej ułóż jajko w koszulce. Je z kolei polej palonym masłem z chilli. Całość oprósz posiekanym szczypiorkiem. To danie z przygotowanymi wcześniej grzankami będzie smakowało idealnie!
Faszerowane na zdrowo jajka bez majonezu
Składniki:
- 5 jajek
- 2 marchewki
- 1 łyżeczka klarowanego masła
- pół łyżeczki tartego imbiru
- pół łyżeczki cukru
- 1 łyżka nasion chia
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Przyznaj, że czytając skład, doznałeś bezwarunkowego skojarzenia z Anią Lewandowską. Podejrzewamy, że ten przepis mógłby się jej spodobać. Pozostajemy w klimacie wielkanocnym, tym razem jednak na totalnie zdrowo!
- Marchewkę obierz, umyj i zetrzyj na drobnych oczkach tarki. Na głębokiej patelni rozpuść masło klarowane. Następnie dodaj do niego startą marchew, cukier, imbir oraz szczyptę soli. Wymieszaj i podsmaż całość przez kilka minut, a później odstaw do wystygnięcia.
- Jajka ugotuj. Następnie przetnij je i wydłub żółtka. Teraz zblenduj je razem z przygotowaną wcześniej na patelni mieszanką. Na koniec dorzuć do nich jeszcze nasiona chia. Farsz przełóż do rękawa cukierniczego i napełnij nim białka. Zauważyłeś, że w tym przepisie brakuje majonezu? O to w tym wszystkim chodzi! Smacznego!
Rzuć okiem jeszcze na ten filmik z naszego kanału na YouTube.