InspiracjeNie wyrzucaj łupin orzechów włoskich do zwykłego śmietnika. To ogromny błąd

Nie wyrzucaj łupin orzechów włoskich do zwykłego śmietnika. To ogromny błąd

Łupiny orzechów włoskich
Łupiny orzechów włoskich
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

11.08.2023 12:26

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Lato trwa w pełni, a po nim nastąpi jesień. Nim się obejrzymy, będziemy zajadać się różnymi przysmakami, na przykład orzechami. Najczęściej pozostałości po nich wyrzucamy do kosza na śmieci. Popełniamy wtedy wielki błąd, bo łupiny orzecha włoskiego nie powinny się tam znaleźć. Mają one bowiem bardzo ciekawe zastosowanie.

Orzechy włoskie zbieramy od końca września do końca października. To dobry czas na to, by uzupełnić swoje zapasy, gdyż świeży produkt prosto z drzewa jest o wiele tańszy niż ten ze sklepu. Zawsze wydawało nam się, że liczy się tylko wewnętrzna część. Okazuje się, że i łupiny możemy wykorzystać w kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Orzechy włoskie są bardzo zdrowe

Swoją bardzo wysoką kaloryczność zawdzięczają nienasyconym kwasom tłuszczowym (np. omega-3 kwas alfa-linolenowy), które obniżają poziom złego cholesterolu oraz nadciśnienie krwi, tym samym zmniejszają prawdopodobieństwo miażdżycy. Mają też działanie przeciwzapalne. Zawierają łatwoprzyswajalne żelazo, sód, magnez oraz potas.

Łupiny orzechów włoskich możemy wykorzystać w domu

Wyrzucanie ich do kosza to wielki błąd. Możemy je wykorzystać na różne sposoby.

Odżywka do włosów

10 łupin oczyść i włóż do garnka, a następnie zalej wodą. Gotuj przez 20 minut i doprowadź je do wrzenia. Kiedy napar wystygnie, odcedź go i przelej do butelki. Płucz nim włosy po każdym myciu. Odżywka wzmacnia cebulki włosów i dodaje wspaniałe miedziane efekty.

Pasta do zębów

To świetny domowy sposób na wybielenie zębów. Łupiny orzecha włoskiego przygotuj w ten sam sposób, jak odżywkę. Zanurz w nim szczoteczkę i szczotkuj zęby przez 5 minut. Czynność tę powtarzaj 2-3 razy w ciągu dnia.

Wzmocnienie odporności

Przygotuj miód juglandowy. Sproszkowane łupiny wymieszaj z ulubionym miodem w proporcji 1:1. Do mikstury dodaj 10 kropel gliceryny. Pij łyżeczkę syropu 3-4 razy dziennie.

Łupiny orzecha włoskiego
Łupiny orzecha włoskiego© Pxfuel

Łupiny orzechów będą świetnymi dekoracjami

Nie masz pomysłu na to, jak ozdobić dom w święta? Z pomocą przyjdą ci pozostałości po orzechach. Z nich oraz farbek i akcesoriów modelarskich wyczarujesz coś szczególnego, na przykład ramki do obrazków.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także