Niebezpieczne rzeczy w Twojej kuchni, które naprawdę mają wpływ na Twoje zdrowie

Niektóre rzeczy w naszym domu, które są w codziennym użyciu, mogą stać się toksyczne dla naszych organizmów. Czasami nawet się tego nie spodziewamy. Zobacz, jak tego uniknąć i zadbać o swoje bezpieczeństwo.

Obrazek
Ewa

Folia aluminiowa

Niezastąpiona przy pakowaniu, gotowaniu i pieczeniu...STOP! Cząsteczki aluminium mogą przenosić się do naszego jedzenia. Badania wykazują, że gdy pieczesz coś w folii aluminiowej mocno wzrasta ich ilość i przekracza bezpieczny, dopuszczalny poziom.
Ważne jest również to, co zawijamy w folię. Nie powinniśmy używać jej przy pakowaniu kwaśnych lub mocno przyprawionych potraw. Samo aluminium to nie wszystko. Folia aluminiowa zawiera toksyczny bisfenol A (BPA), który może mieć wpływ na zaburzenia funkcjonowania układu nerwowego i hormonalnego

Obrazek

Teflonowa patelnia

Nie wyobrażam sobie kuchni bez dobrej patelni. A te teflonowe dość dobrze się sprawdzają. Warto jednak pamiętać o tym, że mają one swoją określoną żywotność.
Powłoka patelni wykonywana jest z PTFE – tworzywa polimerowego, który po podgrzaniu do 300 °C zaczyna wytwarzać toksyczne opary, niebezpieczne nie tylko dla ludzi, ale również śmiertelne dla ptaków domowych. Jednak w kuchni temperatura smażenia nie przekracza zwykle 200 °C.

Niebezpieczeństwo tkwi w teflonie. A właściwie to w warstwie, która znajduje się pod nim.
PFOA (kwas perfluorooktanowy), to szkodliwa substancja która jest stosowana przy produkcji teflonowych patelni. PFOA został powiązany z kilkoma rodzajami raka, w tym z rakiem piersi, prostaty i jajnika. Dodatkowo w 2014 roku przeprowadzono badania, które wskazały, że kwas perfluorooktanowy powoduje problemy z tarczycą. Lepiej nie ryzykować i wyrzucić patelnię, której powłoka zostanie choć trochę uszkodzona.

Obrazek

Środki do czyszczenia piekarnika i odpływów

Ponieważ środki do czyszczenia piekarników i odpływów są przeznaczone do usuwania brudu i zatorów są dość silne- mogą być niebezpieczne dla naszego zdrowia. Środki do czyszczenia piekarników zawierają żrące zasady, co oznacza, że ​​mogą powodować oparzenia, problemy z oddychaniem i inne problemy w przypadku wdychania lub rozlania na skórę.

Środki do czyszczenia odpływów stanowią również zagrożenie dla zdrowia w przypadku wdychania, połknięcia lub kontaktu z oczami i mogą spowodować zatrucie. Dzieje się tak, ponieważ zawierają trójtlenek siarki i kwas siarkowy oraz zasady- składniki, które mogą być bardzo niebezpieczne dla zdrowia.

Podstawą jest zachowanie bezpieczeństwa: chroń dłonie i skórę, chowaj te produkty przed dziećmi i zwierzętami. Możesz też spróbować domowych sposób na czyszczenie piekarnika i kuchenki.

Obrazek

Plastikowe pojemniki do przechowywania żywności

Za każdym razem, gdy chcesz kupić nowy pojemnik na jedzenie lub bidon sprawdź, czy nie zawierają one BPA. W 2018 roku ECHA zaktualizowała listę substancji mogących mieć poważny wpływ na zdrowie ludzkie lub/i środowisko. Uznano, że bisfenol nie tylko wywołuje zaburzenia układu rozrodczego, ale także wpływa negatywnie na funkcjonowanie naszej gospodarki hormonalnej.

Obrazek

Gąbki

Niepozorne, małe, kolorowe gąbki również mogą być niebezpieczne. Wystarczy że nie będziesz ich regularnie wymieniać. Wilgoć i zalegające w środku resztki jedzenia stwarzają fantastyczne warunki do rozwoju bakterii i grzybów. A stąd już łatwa droga do zatruć pokarmowych, biegunek i innych nieprzyjemnych rzeczy.
Pamiętaj, żeby regularnie wymieniać i dezynfekować swoją kuchenną gąbkę.

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Bez ciężkiego sosu i zasmażki. Tureckie pulpeciki zachwycą lekkością
Bez ciężkiego sosu i zasmażki. Tureckie pulpeciki zachwycą lekkością
Na Wszystkich Świętych zawsze stawiam na stole. Goście za każdym razem chwalą jego delikatność i puszystość
Na Wszystkich Świętych zawsze stawiam na stole. Goście za każdym razem chwalą jego delikatność i puszystość