Niesamowite triki z masłem, które odmienią Twoje życie. Ułatwią i przyśpieszą codzienne gotowanie
Triki z masłem nie tylko zaskoczą Twoich bliskich, ale będą również przydatne w kuchni. Co zrobić, żeby masło było miękkie i jak efektownie zaserwować steki na obiad?
Masło to jeden z obowiązkowych elementów w naszej kuchni. Często dodajemy go do dań, używamy do pieczenia lub po prostu smarujemy nim kanapki. Przygotowaliśmy dzisiaj dla Ciebie kilka zaskakujących trików z masłem, które nie wymagają żadnych specjalnych umiejętności. Z pewnością niejednokrotnie przydadzą Ci się w Twojej kuchni.
Obejrzyj wszystkie triki na naszym kanale YouTube:
#1 Triki z masłem do steków
Jeśli chcesz w efektowny sposób zaserwować steki- zapomnij o zwykłym maśle ziołowym. Miękkie masło rozprowadź w foremkach tak, aby powstały połówki kul. Następnie wstaw do lodówki, żeby dobrze stężały. Po tym czasie wypełnij dolną połowę posiekaną natką pietruszki, pieprzem oraz solą i przykryj drugą połówką masła. Połóż na gorącym steku i obserwuj, jak maślana kula roztapia się, odkrywając swoje wnętrze.
#2 Szalona świeczka
Kolejny pomysł to patent dla prawdziwych fanatyków masła. W plastikowym kubeczku zrób otwór (na dnie) i przeciągnij kawałek sznurka. Zabezpiecz dno taśmą izolacyjną i wlej roztopione masło. Przy pomocy spinacza zabezpiecz sznurek i odstaw do lodówki.
Kiedy masło już dobrze stężeje usuń kubeczek. Maślana świeczka sprawdzi się podczas wieczoru ze znajomymi. Pod wpływem temperatury masło topi się i możesz maczać w nim np. kawałki świeżego pieczywa.
#3 Masło do ciasta
W przepisach często pojawia się informacja o posiekaniu masła lub użyciu już miękkiego. Jest na to jeszcze lepszy sposób, dzięki czemu szybciej i bez większego wysiłku wyrobisz ciasto. Twarde masło możesz zetrzeć na tarce.
#4 Triki z masłem- co zrobić, żeby było miękkie
Na pewno nie raz zdarzyło Ci się zapomnieć o wyjęciu masła z lodówki. Rozsmarowanie twardej kostki na kanapce zdecydowanie nie należy do najłatwiejszych i najprzyjemniejszych zadań. Mamy jednak na to sposób. Wlej do szklanki gorącą wodę. Następnie ułóż na środku małego talerza kawałek masła. Wylej wodę i osusz szklankę, a następnie umieść ją bezpośrednio na maśle (jak na zdjęciu powyżej). Podwyższona temperatura szklanki przyśpieszy proces zmiękczenia masła.