Zwykła zalewajka to przeżytek, teraz wrzuca się do garnka niebanalny dodatek i wychodzi przepysznie
Wraz z nadejściem jesieni, coraz chętniej przygotowujemy pyszne i pożywne zupy. Zazwyczaj, ich podstawowym składnikiem są sezonowe warzywa. Druga połowa października to ostatnia chwila, by wykorzystać najlepszy smak polskich pomidorów. W tym przypadku świetną opcją może się okazać zalewajka z pomidorami. Jak ją przygotować?
24.10.2022 17:39
Zalewajka z pomidorami - nietypowa zupa z najlepszymi dodatkami
Szukasz pomysłu i inspiracji na szybką i pożywną zupę? Mamy jesień, a każdy z nas chce zjeść rozgrzewającą i prostą w przygotowaniu zupę. Trzeba podkreślić, że w polskiej kuchni, mamy do czynienia z ich pełną różnorodnością, ale najbardziej trafionym pomysłem powinna być tu zalewajka z pomidorami. Co ważne, gotuje się ją bardzo szybko, a wszystkie składniki są bardzo łatwo dostępne. Warto ją ugotować właśnie teraz, bo to ostatnia chwila, by wykorzystać najlepszy smak polskich pomidorów. Z tymi importowanymi, już nie smakuje tak samo.
Niezwykła w tym wszystkim jest wartość, jaką charakteryzują się pomidory. Oprócz smaku należy podkreślić, że są skarbnicą witamin i minerałów. Zawierają m.in. witaminę C, cynk, fosfor, sód, żelazo, kwas foliowy, witaminę K, witaminę PP, czy witaminy z grupy B. Są również pełne antyoksydantów, które spowalniają proces starzenia się naszej skóry. Można z nich przygotować wiele pysznych przetworów, sosów, czy zup. Oprócz tradycyjnej zupy pomidorowej dobrze jest sięgnąć po przepis na zalewajkę z pomidorami, którym mamy przyjemność się podzielić.
Jak przygotować zalewajkę z pomidorami?
Pomidory, którym są jednym z naszych podstawowych składników zalewajki, podkreślą smak zupy. Z tak zaproponowanych proporcji, przygotujesz około 5 porcji. Zalewajka z pomidorami jest bardzo pożywna i z pewnością zachwyci wszystkich Twoich domowników.
Składniki:
- 3 średnie pomidory
- 5 ziemniaków
- litr wody
- ząbek czosnku
- cebula
- odrobina ulubionej wędzonki (np. boczek, czy kiełbasa)
- 2 łyżki oleju do smażenia
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki śmietany + łyżeczka mąki ziemniaczanej + odrobina zimnej wody.
Sposób przygotowania:
Zalewajka z pomidorami to pomysł na szybką i pyszną zupę. Nasze gotowanie rozpoczynamy od sparzenia pomidorów i obrania ich ze skórki. Następnie kroimy je w kostkę. W międzyczasie dobrze jest przygotować wędzonkę do zupy i ją pokroić. Pokój ziemniaki w kostkę, wrzuć je do garnka i zalej wodą. W momencie gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień i posól je. Ziemniaki dobrze jest gotować kilka minut - do momentu aż zmiękną. Rozgrzej tłuszcz na patelni i podsmaż na niej pokrojoną drobno cebulkę. Dodaj wędzonkę i wszystko podsmażaj przez parę chwil.
Pod koniec smażenia, można dodać bazylię suszoną i przeciśnięty przez wyciskarkę - czosnek. Całość przekładamy do gotujących się ziemniaków i dodajemy pokrojone wcześniej pomidory. Wszystko gotujemy na małym ogniu i następnie wlewamy mieszankę śmietany, mąki ziemniaczanej i wody. Wszystko należy dokładnie wymieszać i doprowadzić do krótkiego zagotowania. Nasza zalewajka z pomidorami jest już gotowa. Smacznego!
Na naszym kanale YouTube znajdziesz również przepis na gęstą i treściwą zupę gulaszową: