To ciasto bez pieczenia z bananami, kokosem i galaretką jest banalnie proste. Pysznie smakuje i wygląda
16.11.2022 17:18, aktual.: 16.03.2024 14:05
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
To prawdziwy hit! Jeśli chcesz przygotować smaczne i pięknie wyglądające ciasto bez pieczenia, to gwarantujemy, że ten przepis będzie prawdziwym strzałem w dziesiątkę. Banany, kokos i galaretka stworzą tu idealną całość. Przekonajcie się sami!
Banan, kokos, galaretka i krótki czas wykonania - poznaj przepis na ciasto bez pieczenia!
Ile to razy się zdarzyło, że nagle przychodzi nam ochota na coś słodkiego, a nasze szafki świeciły pustkami... To problem, który można rozwiązać w bardzo prosty sposób. Ze specjalnych składników, możesz z powodzeniem przygotować ciasto bez pieczenia, które jest bardzo proste w wykonaniu, a z drugiej strony smaczne. Idealnie komponuje się z kawą, jest też świetnym deserem w przypadku niespodziewanych gości. Zalety tego ciasta można opisywać w nieskończoność. Dlatego najlepiej będzie, gdy sami wypróbujecie tę recepturę.
Jak przygotować pyszne ciasto bez pieczenia?
To bardzo proste! Co prawda, lista składników jest bardzo długa, ale wszystko spokojnie złożysz w jedną, pyszną całość. Efekt Cię zaskoczy!
Składniki:
- 32 sztuki herbatników
- szklanka cukru
- 250 ml mleka
- kostka miękkiego masła
- 100 g wiórków kokosowych
- 700 ml gorącej wody
- galaretki bananowe lub cytrynowe
- łyżka żelatyny
- 1/4 szklanki zimnej wody
- 500 ml śmietanki kremówki 36%
- łyżka cukru waniliowego
- 3 łyżki cukru pudru
- 50 g tartej białej czekolady
- 4 sztuki bananów.
Sposób przygotowania:
Przepis na ciasto bez pieczenia jest bardzo prosty. Rozpoczynamy od ułożenia herbatników na dnie blachy. Po tej czynności należy przygotować krem kokosowy. W tym celu, do rondelka wlewamy mleko, wsypujemy wiórki kokosowe i cukier. Całość gotujemy przez 30 minut na małym ogniu, ciągle mieszając. Następnie należy odstawić masę do wystudzenia. W tym czasie ucieramy masło na puszystą białą masę. Stopniowo dodajemy wystudzoną masę kokosową i chwilę miksujemy, do połączenia się składników.
Tak przygotowany krem, należy wyłożyć na herbatniki i następnie przykryć kolejną porcją tych ciastek. Wstawiamy ciasto do lodówki i bierzemy się za kolejne składniki. Galaretki należy rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do wystudzenia i stężenia. Na herbatniki układamy przekrojone wzdłuż banany i zalewamy tężejącą już galaretką. Ponownie wstawiamy do lodówki. Czas na bitą śmietanę. W tym celu żelatynę należy zalać zimną wodą i poczekać do napęcznienia. Następnie należy podgrzać ją w mikrofali lub w garnuszku, by się rozpuściła.
Śmietankę kremówkę z dodatkiem aromatu waniliowego i cukru pudru należy dobrze ubić. Pod koniec dodajemy wystudzoną żelatynę i miksujemy na minimalnych obrotach, do połączenia się składników. Śmietanę przekładamy na ciasto z galaretką i bananami. Można ją uczesać grzebieniem cukierniczym. Na sam koniec posypujemy tartą białą czekoladą. Nasze ciasto bez pieczenia jest już gotowe. Dobrze będzie włożyć je na noc do lodówki, zanim przystąpimy do spożycia. Smacznego!
Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na ciasto Kinder Bueno bez pieczenia: