Niezwykłe schabowe. Ludzie dosłownie oszaleli na ich punkcie

Dzisiaj mamy dla ciebie przepis, który, chociaż jest totalnie wegetariański, zasmakuje również najbardziej wybrednym mięsożercom. Nie wierzysz? Dowiedz się, jak zrobić kotlety z kalafiora, które wkrótce mogą przebić popularnością nawet klasyczne schabowe. 

ObrazekKotlety z kalafiora - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: KuchniaLidla.pl

Kalafior jest niewątpliwie jednym z ulubionych warzyw kucharzy specjalizujących się w kuchni wegańskiej i wegetariańskiej. Ponieważ można tworzyć z niego prawdziwe cuda, używają go oni niezwykle często. Robią to, zresztą, ku uciesze jedzących, ponieważ kalafior jest nie tylko bajecznie pyszny, ale również zdrowy.

Obrazek
Jak zrobić kotlety z kalafiora? - Pyszności; foto: Canva

W tym popularnym warzywie warte odnotowania są przede wszystkim dwie zdrowotne kwestie. Po pierwsze, jest on doskonałym źródłem białka roślinnego, które odgrywa ważną rolę w zastępowaniu w diecie produktów zwierzęcych. Po drugie, kalafior zawiera duże pokłady witaminy K i sulforafanu, czyli dwóch elementów, które polepszają pracę układu krążenia.

Wiesz już, że warto ze względu na zdrowie. Teraz nadszedł czas, byś poznał również niesamowity smak tego dania. Jak zrobić kotlety z kalafiora? Oto przepis.

Jak zrobić kotlety z kalafiora?

Składniki:

  • 1 kalafior
  • bułka tarta do panierowania
  • 75 g maki z ciecierzycy
  • 125 ml zimnej wody
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Obrazek
Stek z kalafiora - Pyszności; foto: Canva

Kalafiora oczyść i usuń liście. Następnie pokrój go na plastry, które już wkrótce przeobrażą się w pyszne kotlety. Ich grubość pozostawiamy więc tobie do wyboru, chociaż polecamy nie przekraczać 2 centymetrów. 

Tak przygotowanego kalafiora gotuj 10 minut w osolonej wodzie. Ten krótki proces zmiękczy warzywo. W ramach ciekawostek: zajrzyj też do tego artykułu, w którym podajemy kalafior jako jedno z zaskakujących warzyw, które można jeść na surowo. 

Bułkę tartą wymieszaj z suchymi przyprawami, a mąkę z ciecierzycy rozrób z wodą. Osuszone plastry kalafiora panieruj najpierw w cieście z mąki, a następnie mieszance bułki tartej i przypraw.

Kotlety smaż z obu stron na patelni z rozgrzanym olejem. Na koniec odsącz je z tłuszczu i... smacznego!

Skoro wiesz już jak zrobić kotlety z kalafiora, poznaj jeszcze sposób na przyrządzenie najlepszych ciasteczek dla dużych i małych łasuchów. Szczegóły w tym filmie z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej