PrzepisNiezwykłe schabowe. Ludzie dosłownie oszaleli na ich punkcie

Niezwykłe schabowe. Ludzie dosłownie oszaleli na ich punkcie

Kotlety z kalafiora - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: KuchniaLidla.pl
Kotlety z kalafiora - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: KuchniaLidla.pl

27.02.2023 20:33

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Dzisiaj mamy dla ciebie przepis, który, chociaż jest totalnie wegetariański, zasmakuje również najbardziej wybrednym mięsożercom. Nie wierzysz? Dowiedz się, jak zrobić kotlety z kalafiora, które wkrótce mogą przebić popularnością nawet klasyczne schabowe. 

Kalafior jest niewątpliwie jednym z ulubionych warzyw kucharzy specjalizujących się w kuchni wegańskiej i wegetariańskiej. Ponieważ można tworzyć z niego prawdziwe cuda, używają go oni niezwykle często. Robią to, zresztą, ku uciesze jedzących, ponieważ kalafior jest nie tylko bajecznie pyszny, ale również zdrowy.

Jak zrobić kotlety z kalafiora? - Pyszności; foto: Canva
Jak zrobić kotlety z kalafiora? - Pyszności; foto: Canva

W tym popularnym warzywie warte odnotowania są przede wszystkim dwie zdrowotne kwestie. Po pierwsze, jest on doskonałym źródłem białka roślinnego, które odgrywa ważną rolę w zastępowaniu w diecie produktów zwierzęcych. Po drugie, kalafior zawiera duże pokłady witaminy K i sulforafanu, czyli dwóch elementów, które polepszają pracę układu krążenia.

Wiesz już, że warto ze względu na zdrowie. Teraz nadszedł czas, byś poznał również niesamowity smak tego dania. Jak zrobić kotlety z kalafiora? Oto przepis.

Jak zrobić kotlety z kalafiora?

Składniki:

  • 1 kalafior
  • bułka tarta do panierowania
  • 75 g maki z ciecierzycy
  • 125 ml zimnej wody
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Stek z kalafiora - Pyszności; foto: Canva
Stek z kalafiora - Pyszności; foto: Canva

Kalafiora oczyść i usuń liście. Następnie pokrój go na plastry, które już wkrótce przeobrażą się w pyszne kotlety. Ich grubość pozostawiamy więc tobie do wyboru, chociaż polecamy nie przekraczać 2 centymetrów. 

Tak przygotowanego kalafiora gotuj 10 minut w osolonej wodzie. Ten krótki proces zmiękczy warzywo. W ramach ciekawostek: zajrzyj też do tego artykułu, w którym podajemy kalafior jako jedno z zaskakujących warzyw, które można jeść na surowo. 

Bułkę tartą wymieszaj z suchymi przyprawami, a mąkę z ciecierzycy rozrób z wodą. Osuszone plastry kalafiora panieruj najpierw w cieście z mąki, a następnie mieszance bułki tartej i przypraw.

Kotlety smaż z obu stron na patelni z rozgrzanym olejem. Na koniec odsącz je z tłuszczu i... smacznego!

Skoro wiesz już jak zrobić kotlety z kalafiora, poznaj jeszcze sposób na przyrządzenie najlepszych ciasteczek dla dużych i małych łasuchów. Szczegóły w tym filmie z naszego kanału na YouTube.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także