PrzepisNiezwykłe schabowe. Ludzie dosłownie oszaleli na ich punkcie

Niezwykłe schabowe. Ludzie dosłownie oszaleli na ich punkcie

Kotlety z kalafiora - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: KuchniaLidla.pl
Kotlety z kalafiora - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: KuchniaLidla.pl
27.02.2023 20:33

Dzisiaj mamy dla ciebie przepis, który, chociaż jest totalnie wegetariański, zasmakuje również najbardziej wybrednym mięsożercom. Nie wierzysz? Dowiedz się, jak zrobić kotlety z kalafiora, które wkrótce mogą przebić popularnością nawet klasyczne schabowe. 

Kalafior jest niewątpliwie jednym z ulubionych warzyw kucharzy specjalizujących się w kuchni wegańskiej i wegetariańskiej. Ponieważ można tworzyć z niego prawdziwe cuda, używają go oni niezwykle często. Robią to, zresztą, ku uciesze jedzących, ponieważ kalafior jest nie tylko bajecznie pyszny, ale również zdrowy.

Jak zrobić kotlety z kalafiora? - Pyszności; foto: Canva
Jak zrobić kotlety z kalafiora? - Pyszności; foto: Canva

W tym popularnym warzywie warte odnotowania są przede wszystkim dwie zdrowotne kwestie. Po pierwsze, jest on doskonałym źródłem białka roślinnego, które odgrywa ważną rolę w zastępowaniu w diecie produktów zwierzęcych. Po drugie, kalafior zawiera duże pokłady witaminy K i sulforafanu, czyli dwóch elementów, które polepszają pracę układu krążenia.

Wiesz już, że warto ze względu na zdrowie. Teraz nadszedł czas, byś poznał również niesamowity smak tego dania. Jak zrobić kotlety z kalafiora? Oto przepis.

Jak zrobić kotlety z kalafiora?

Składniki:

  • 1 kalafior
  • bułka tarta do panierowania
  • 75 g maki z ciecierzycy
  • 125 ml zimnej wody
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Stek z kalafiora - Pyszności; foto: Canva
Stek z kalafiora - Pyszności; foto: Canva

Kalafiora oczyść i usuń liście. Następnie pokrój go na plastry, które już wkrótce przeobrażą się w pyszne kotlety. Ich grubość pozostawiamy więc tobie do wyboru, chociaż polecamy nie przekraczać 2 centymetrów. 

Tak przygotowanego kalafiora gotuj 10 minut w osolonej wodzie. Ten krótki proces zmiękczy warzywo. W ramach ciekawostek: zajrzyj też do tego artykułu, w którym podajemy kalafior jako jedno z zaskakujących warzyw, które można jeść na surowo. 

Bułkę tartą wymieszaj z suchymi przyprawami, a mąkę z ciecierzycy rozrób z wodą. Osuszone plastry kalafiora panieruj najpierw w cieście z mąki, a następnie mieszance bułki tartej i przypraw.

Kotlety smaż z obu stron na patelni z rozgrzanym olejem. Na koniec odsącz je z tłuszczu i... smacznego!

Skoro wiesz już jak zrobić kotlety z kalafiora, poznaj jeszcze sposób na przyrządzenie najlepszych ciasteczek dla dużych i małych łasuchów. Szczegóły w tym filmie z naszego kanału na YouTube.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także