NewsyKelnerka dostała zaledwie 3 dolary napiwku. Gdy zapytała gości o powód, natychmiast się wściekła

Kelnerka dostała zaledwie 3 dolary napiwku. Gdy zapytała gości o powód, natychmiast się wściekła

Napiwki w restauracji - Pyszności; Foto: Canva, TikTok; Konto: vibewithgracierose
Napiwki w restauracji - Pyszności; Foto: Canva, TikTok; Konto: vibewithgracierose

23.10.2022 13:03

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Obsługa była dobra, a rachunek duży. Mimo to napiwek pozostawiony przez gości restauracji był niski, a w opinii kelnerki - wręcz uwłaczający. Kobieta pożaliła się nieprzyjemną sytuacją na TikToku, a jej spowiedź stała się viralem z niemal 5 milionami wyświetleń. O przyczynę niskiego napiwku zapytała również tych, którzy go zostawili. 

Zostawianie napiwków w restauracji jest nadal jednym z najbardziej rozgrzewających Internet tematów dotyczących gastronomii. Kiedy, ile, a może czy w ogóle? Opinie są niezwykle podzielone, a śledząc dyskusje nietrudno natrafić na skrajne opinie wyrażane z obu stron barykady.

Napiwki w restauracji - Pyszności; Foto: Canva
Napiwki w restauracji - Pyszności; Foto: Canva

Za niepisaną teorię dobrych manier uznaje się w Polsce zostawienie obsłudze napiwku w wysokości 10% rachunku. Przeciwnicy tej zasady argumentują, że jest to błędne założenie z dwóch powodów.

Po pierwsze, traktowanie przez kelnera napiwku za pewnik, powoduje gorszą obsługę. W końcu zgarnięcie ,,tipa" nie jest skutkiem dobrego podejścia do gości czy znajomości karty, tylko zasady.

Po drugie, napiwki powodują zdjęcie części odpowiedzialności za wynagrodzenie pracownika z jego pracodawcy i przerzucenie jej na gości restauracji. Skutek: pensje kelnerów pozostają niskie, bo wszystko można nadrobić tipami od gości.

Obraz

Niekończąca się dyskusja o napiwkach nie przynosi rozwiązania i można odnieść wrażenie, że żadna ze stron nie przekona drugiej do swych racji.

Ta kelnerka wyraziła swoją opinię głośno i wyraźnie

Grace Mastronardi, kelnerka z USA, poczuła się dotknięta wysokością zostawionego jej napiwku. Wynosił on niecałe 3 dolary przy rachunku opiewającym na 122$. Ponieważ  zostawienie tak niskiego tipa jest w Stanach rzadką sytuacją, została wysłana przez swojego kierownika z powrotem do gości w celu zapytania o jego przyczynę.

 Jesteśmy z Niemiec. W naszym kraju nie daje się napiwków, więc uważamy, że taki napiwek jest dobry.

Nie godząc się z takim tłumaczeniem, Grace nagrała emocjonalny filmik na TikToka, w którym opowiedziała całą sytuację. Jak opowiada, próbowała wytłumaczyć niemieckim turystom, że w USA napiwek powinien wynosić około 20%, ale ku jej niezadowoleniu, nie przyniosło to żadnego skutku.

Pozostało jej więc jedynie rozgoryczenie i dobra rada dla takich gości, jakiej udzieliła na koniec swojego filmu.

Nie przychodźcie tu więcej, bo nie będę was obsługiwać.

A wy co uważacie? Czy niemieccy goście powinni dostosować się do zasad panujących w USA, czy potraktować kwestię napiwku po swojemu?

Temat napiwków jest nieco gorzki, dlatego teraz polecamy ci ten filmik ze słodkościami z naszego kanału na YouTube!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także