Nuggetsy z batatów

Oto genialne, smaczne i zdrowe nuggetsy, które przygotujesz przy pomocy batatów i indyka. Po prostu palce lizać!

Obrazek
Pyszności

Składniki:

  1. 3 łyżki olej kokosowy
  2. 2 szt. bataty
  3. 400 g mielone mięso z indyka
  4. 3 łyżki mąka kokosowa
  5. 1 łyżka czosnek granulowany
  6. 1 łyżka cebula granulowana
  7. 1 łyżka rozmaryn suszony
  8. 1 łyżeczka jalapeño suszone opcjonalnie
  9. 1 łyżeczka sól
  10. 1/2 łyżeczki pieprz

Sposób przygotowania:

1. Podziel bataty na większe kawałki, po czym polej olejem kokosowym. Wstaw do piekarnika na 20 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obrazek

2. Upieczone bataty wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Następnie rozgnieć tłuczkiem i wymieszaj razem z mięsem mielonym, mąką kokosową oraz rozmarynem.

Obrazek

3. Nie zapomnij dodać również granulowanej cebuli i czosnku, jalapeno, pieprzu oraz soli. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

4. Z powstałej mieszanki uformuj nuggetsy i ponownie wstaw do piekarnika. Tym razem na 15-20 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obrazek

5. Gotowe nuggetsy podawaj z ulubionym sosem. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟