PrzepisJajka w takiej wersji posmakują każdemu. Nie ma nic lepszego na obiad

Jajka w takiej wersji posmakują każdemu. Nie ma nic lepszego na obiad

Obiad z jajek - Pyszności; foto: Canva
Obiad z jajek - Pyszności; foto: Canva

06.03.2023 08:55

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jajka to jedne z najbardziej popularnych produktów w naszej kuchni, a ich brak w lodówce oznacza, że czym prędzej trzeba udać się na zakupy. Ich zastosowanie podczas śniadań jest oczywiste, ale dzisiaj chcemy ci pokazać, że obiad z jajek to równie dobry pomysł. Oto nasze propozycje na takie dania!

Jajka odgrywają ważną kulinarną rolę w kuchniach większości globu. Kochają je zarówno Europejczycy, jak i Amerykanie, Japończycy i Chińczycy, Hindusi i Arabowie. Zwykle pełnią one funkcję dodatku — wiemy to z praktyki panierowania schabowych czy tworzenia ciasta naleśniki — lub śniadania. Nie jest to jednak reguła, której nie można złamać.

Obiad z jajek - Pyszności; foto: Canva
Obiad z jajek - Pyszności; foto: Canva

Dzisiaj pokażemy ci 4 pomysły na obiad z jajek. Niektóre znasz na pewno. Inne... sam zobaczysz!

Obiad z jajek

Kotlety jajeczne

Zaczynamy od klasyki, która może ci się kojarzyć z dzieciństwem. Kotlety jajeczne to doskonała alternatywa dla tradycyjnych mielonych; sycąca i pyszna. Te kotlety są też lekkostrawne, a do ich stworzenia polecamy dodać ugotowanego kalafiora. Całą resztę już pamiętasz: panierka, patelnia i gotowe.

Szakszuka

To danie to potwierdzenie wspomnianej wcześniej międzynarodowości kulinarnej jajek. Pochodzi z Bliskiego Wschodu i przygotowuje się je z — jakżeby inaczej — jajek smażonych z pomidorami, papryką i cebulą. Tradycyjną przyprawą dodawaną do szakszuki jest kumin, a serwuje się ją ze świeżą kolendrą lub bazylią. W teorii to śniadanie, w praktyce zaś, pełnoprawny obiad.

Obiad z jajek - Pyszności; foto: Canva
Obiad z jajek - Pyszności; foto: Canva

Fritatta

Aż nam ślinka pociekła. Ta włoska zapiekanka to nic innego jak potężny, treściwy, wytrawny omlet ze szpinakiem, cebulą, pomidorami i fetą. Możesz ją usmażyć lub upiec w piekarniku. Obie wersje są pyszne i warto ich spróbować.

Jajka po chińsku

Ze słonecznej Italii przenosimy się do najludniejszego kraju świata i ich oryginalnej kuchni narodowej. Jajka po chińsku na pewno ci się spodobają, a ich przygotowanie jest bajecznie proste. Wystarczy sparzyć, obrać i drobno pokroić pomidory, a jajka rozbełtać i doprawić sosem sojowym i olejem sezamowym. Połącz te składniki na głębokiej patelni typu wok, wcześniej podsmażając na niej cebulę dymkę. Dopraw mielonym imbirem i chilli i zmieszaj z ugotowanym ryżem jaśminowym. Oto smak Azji na talerzu!

Obiad z jajek to doskonała odmiana, a jeśli szukasz też ciekawego pomysłu na stworzenie z nich ciekawego śniadania, obejrzyj ten filmik z naszego kanału na YouTube.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także