Obiad z patelni według Tomasz Strzelczyka. Dużo jedzenia, mało zmywania

Tomasz Strzelczyk to naprawdę wszechstronny kucharz. Jego kanał na YouTube jest pełen przepisów na pyszne, aromatyczne dania dla całej rodziny. Obiad z patelni z kiełbasą w roli głównej, który przygotował kucharz, to coś rewelacyjnego.

Obrazekobiad z patelni - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA oraz Facebook; konto: Tomasz Strzelczyk Oddasz Fartucha YouTube

Długo by wymieniać wszystkie walory obiadu z patelni, który zademonstrował Tomasz Strzelczyk, jeden z najpopularniejszych polskich kucharzy w internecie. Czy jest szybki? Dosłownie ekspresowy. Łatwy w przygotowaniu? Tak, poradzi sobie z nim nawet amator. Smaczny i sycący? Owszem; gwarantujemy, że cała rodzina będzie usatysfakcjonowana i najedzona. Nie ucierpi również twój portfel, bo obiad z patelni według Tomasza Strzelczyka jest absolutnie ekonomiczny. Co więcej, nie będziesz miał dużo sprzątania po gotowaniu, co uznajemy za dodatkowy atut.

Obrazek
obiad z patelni - Pyszności; foto: Canva

Jedyne czego potrzebujesz do stworzenia tego dania to pół kilo ulubionej kiełbasy, ziemniaki i trochę przypraw. Czy z tego można stworzyć coś fajnego? Można - co udowodnił Strzelczyk. Nie będziemy więc przedłużać; oto przepis.

Obiad z patelni według Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 500 g kiełbasy
  • 600 g ziemniaków
  • 4 cebule 250 ml bulionu lub rosołu
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w dużą kostkę. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i wrzuć na nią pokrojone kartofle. W tym miejscu Strzelczyk poleca delikatnie posolić ziemniaki. Po tym, jak się zarumienią, przemieszaj je, przykryj i zmniejsz ogień. Kiedy będą się dusiły, masz czas przygotować kolejne składniki.

Obrazek
obiad z patelni - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Pęta kiełbasy przekrój na pół i wszystkie części ponacinaj. Cebule obierz i pokrój w cienkie pióra.

Podsmażone ziemniaki wyłóż na talerz. Na tę samą patelnię dolej trochę oleju i wrzuć kiełbasę. Kiedy się zarumieni, dodaj do niej pokrojone cebule i obrane, ale nieposiekane ząbki czosnku. Dopraw solą, pieprzem i liśćmi laurowymi. Przemieszaj zawartość patelni i przykryj ją na około 5 minut.

Po tym czasie z powrotem wrzuć na patelnię ziemniaki, podlej bulionemi przykryj. Duś 15 minut. To już wszystko. Twój obiad z patelni jest już gotowy. Smacznego!

Po więcej ciekawych receptur zerknij na nasz kanał na YouTube. Znajdziesz tam między innymi ten przepis.

Wybrane dla Ciebie
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Zalegają w sklepach, bo mało kto kupuje. Solidna porcja wapnia i białka
Zalegają w sklepach, bo mało kto kupuje. Solidna porcja wapnia i białka
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀