Obiad z patelni według Tomasz Strzelczyka. Dużo jedzenia, mało zmywania

Tomasz Strzelczyk to naprawdę wszechstronny kucharz. Jego kanał na YouTube jest pełen przepisów na pyszne, aromatyczne dania dla całej rodziny. Obiad z patelni z kiełbasą w roli głównej, który przygotował kucharz, to coś rewelacyjnego.

Obrazekobiad z patelni - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA oraz Facebook; konto: Tomasz Strzelczyk Oddasz Fartucha YouTube

Długo by wymieniać wszystkie walory obiadu z patelni, który zademonstrował Tomasz Strzelczyk, jeden z najpopularniejszych polskich kucharzy w internecie. Czy jest szybki? Dosłownie ekspresowy. Łatwy w przygotowaniu? Tak, poradzi sobie z nim nawet amator. Smaczny i sycący? Owszem; gwarantujemy, że cała rodzina będzie usatysfakcjonowana i najedzona. Nie ucierpi również twój portfel, bo obiad z patelni według Tomasza Strzelczyka jest absolutnie ekonomiczny. Co więcej, nie będziesz miał dużo sprzątania po gotowaniu, co uznajemy za dodatkowy atut.

Obrazek
obiad z patelni - Pyszności; foto: Canva

Jedyne czego potrzebujesz do stworzenia tego dania to pół kilo ulubionej kiełbasy, ziemniaki i trochę przypraw. Czy z tego można stworzyć coś fajnego? Można - co udowodnił Strzelczyk. Nie będziemy więc przedłużać; oto przepis.

Obiad z patelni według Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 500 g kiełbasy
  • 600 g ziemniaków
  • 4 cebule 250 ml bulionu lub rosołu
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w dużą kostkę. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i wrzuć na nią pokrojone kartofle. W tym miejscu Strzelczyk poleca delikatnie posolić ziemniaki. Po tym, jak się zarumienią, przemieszaj je, przykryj i zmniejsz ogień. Kiedy będą się dusiły, masz czas przygotować kolejne składniki.

Obrazek
obiad z patelni - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Pęta kiełbasy przekrój na pół i wszystkie części ponacinaj. Cebule obierz i pokrój w cienkie pióra.

Podsmażone ziemniaki wyłóż na talerz. Na tę samą patelnię dolej trochę oleju i wrzuć kiełbasę. Kiedy się zarumieni, dodaj do niej pokrojone cebule i obrane, ale nieposiekane ząbki czosnku. Dopraw solą, pieprzem i liśćmi laurowymi. Przemieszaj zawartość patelni i przykryj ją na około 5 minut.

Po tym czasie z powrotem wrzuć na patelnię ziemniaki, podlej bulionemi przykryj. Duś 15 minut. To już wszystko. Twój obiad z patelni jest już gotowy. Smacznego!

Po więcej ciekawych receptur zerknij na nasz kanał na YouTube. Znajdziesz tam między innymi ten przepis.

Wybrane dla Ciebie

Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne