Ten obiad z tylko 4 składników przygotowuję w kilka chwil. Jego koszt to zaledwie 5 złotych!

Liczne obowiązki i nieustanny pośpiech powodują, że często nie mamy pomysłu i czasu na gotowanie ulubionych obiadów. Dlatego też, w takiej sytuacji, idealnie sprawdzą się tzw. obiady na szybko. Dziś przychodzimy do Was z pomysłem na obiad za 5 złotych. Jest prosty w przygotowaniu, a potrzebne Wam będą zaledwie 4 składniki.

ObrazekObiad za 5 złotych - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Cookrate - Polska
Karol Wiak

Obiad za 5 złotych - prosta i szybka opcja na naprawdę smaczny posiłek

Nie mając wcześniej zaplanowanego tygodniowego menu, bardzo często decydujemy się na gotowanie "na spontanie". W takich przypadkach wybieramy akurat te składniki, które mamy pod ręką i te, z których będziemy mogli przygotować naprawdę wyjątkowe danie. Prostota w takich przypadkach potrafi zdziałać cuda. Idealnie obrazuje to obiad za 5 złotych, do którego przygotowania potrzebne będą nam tylko 4 składniki. Będzie smacznie, prosto i pożywnie. Warzywa smażone z jajkiem nie tylko dobrze wyglądają, ale i świetnie smakują.

Obrazek
Kapusta - Pyszności; Foto Canva.com

Jak przygotować obiad za 5 złotych?

To świetna opcja dla tych osób, które nie mają czasu i pomysłu na gotowanie. Taki obiad idealnie sprawdzi się na obiad w środku tygodnia, ale i podczas weekendów może być tym przysmakiem, który zachwyci domowników. Zobacz, w jaki sposób przygotować to wyjątkowo proste danie.

Składniki:

  • 3-4 jajka
  • mała główka kapusty
  • sos sojowy
  • marchewka.

Sposób przygotowania:

Jeśli zamierzasz przygotować obiad za 5 złotych, to musisz rozpocząć od przekrojenia kapusty na pół i jej poszatkowania. Kolejny krok to smażenie jajek na głębokiej patelni - zupełnie tak, jak w przypadku jajecznicy. Następnie dodajemy do nich posiekaną kapustę i podsmażamy do momentu aż kapusta stanie się miękka. Wtedy dodajemy sos sojowy, startą na grubych oczkach marchewkę i sól. Na sam koniec możemy jeszcze wzbogacić smak naszego obiadu, przyprawiając go solą, pieprzem lub innymi dowolnymi przyprawami, które znajdują się w naszej kuchni.

Obrazek
Marchewka - Pyszności; Foto: Canva.com

Przygotowanie takiego obiadu to dosłownie chwila. Okazuje się, że czasem to co wydaje się najprostsze, może okazać się jednocześnie - najsmaczniejsze.

Jeśli preferujecie przygotowanie prostych dań, to z pewnością zainteresuje Was przepis na zapiekany camembert z pomidorkami. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Tak należy przechowywać miód. Wiele osób wciąż popełnia błąd i się psuje
Tak należy przechowywać miód. Wiele osób wciąż popełnia błąd i się psuje
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇