13 produktów, które można obrać w prostszy i szybszy sposób niż robiłeś to do tej pory!

Być może umiejętność szybkiego obierania różnych owoców i warzyw nie jest kluczową umiejętnością, którą nalezy szkolić całe życie, ale sprawne uporanie się z tym może znacznie ułatwić nam życie. Bo co złego jest w przyspieszeniu przygotowań ulubionej potrawy?

Obrazek
Mika

Zapomnij wszystko, co wiesz o obieraniu warzyw i owoców. Prezentujemy wam 13 sztuczek, które w ekspresowym tempie pomogą ci przygotować produkty.

1. Truskawki

Obrazek
<a href="https://www.youtube.com/watch?v=l_wDZnypJTA" target="_blank">youtube</a>

I życie staje się łatwiejsze.

2. Granat

Wystarczy przekroić go na pół i uderzań drewnianą łyżką, by wydostać miąższ.

3. Ziemniaki

Przed ugotowaniem zrób delikatne nacięcia. Ugotowane ziemniaki zalej zimną wodą i obieraj.

4. Pomarańcze

Użyj łyżeczki do herbaty by oddzielić skórkę bez wyciskania soku.

5. Mango

Obrazek
<a href="https://www.youtube.com/watch?v=l_wDZnypJTA" target="_blank">youtube</a>

Najlepsza metoda do obierania mango.

6. Kiwi

Obrazek
<a href="https://www.youtube.com/watch?v=8JggNP6jogg" target="_blank">youtube</a>

Szklanka sprawdza się również w przypadku kiwi.

7. Awokado

Obrazek
<a href="https://www.youtube.com/watch?v=8JggNP6jogg" target="_blank">youtube</a>

Awokado również obierzesz przy pomocy szklanki!

8. Banany

Obrazek
<a href="https://www.youtube.com/watch?v=nBJV56WUDng" target="_blank">youtube</a>

Całe życie było kłamstwem.

9. Czosnek

Obrazek
<a href="https://www.youtube.com/watch?v=p0Bnl0zB8kU" target="_blank">youtube</a>

Bez brzydko pachnących rąk.

10. Mandarynki

Obrazek
<a href="http://www.tablespoon.com/posts/youve-been-peeling-an-orange-wrong/14800c66-27f2-4715-9936-d299ec7bfa9f" target="_blank">tablespoon</a>

Wystarczą trzy nacięcia.

11. Papryka

Obrazek
<a href="http://firstwefeast.com/eat/intermediate-knife-skills-julienne-filet/" target="_blank">firstwefeast</a>

Odcinamy górę i robimy małe nacięcia wzdłuż.

Obrazek
<a href="http://firstwefeast.com/eat/intermediate-knife-skills-julienne-filet/" target="_blank">firstwefeast</a>

A teraz obieramy!

12. Jajko

Obrazek

Zdejmij skorupkę z góry i dołu jajka i dmuchnij. Gotowe!

13. Ekspresowe obieranie jabłek

Obrazek
<a href="https://www.youtube.com/watch?v=xJLYlNHOxsc" target="_blank">youtube</a>

A to już wyższa szkoła jazdy.

Wybrane dla Ciebie

Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Przepis na te pyszne bułeczki przywiozłem ze Szwecji. Cynamonki mogą już dla mnie nie istnieć
Przepis na te pyszne bułeczki przywiozłem ze Szwecji. Cynamonki mogą już dla mnie nie istnieć
Najłatwiejszy przepis na jabłka do słoika. Pamiętaj tylko o jednym
Najłatwiejszy przepis na jabłka do słoika. Pamiętaj tylko o jednym
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Sok z cytryny dodaje się do sałatek nie tylko dla smaku. Oto dlaczego warto to robić
Sok z cytryny dodaje się do sałatek nie tylko dla smaku. Oto dlaczego warto to robić
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Hiszpanie nie marnują ani okruszka. Czerstwy chleb zamienia się w śniadanie jak z restauracji
Hiszpanie nie marnują ani okruszka. Czerstwy chleb zamienia się w śniadanie jak z restauracji