Obierasz marchewkę przed jedzeniem? Jedna metoda jest zdecydowanie lepsza

Czy marchewka ze skórką nadaje się do jedzenia? Czy powinniśmy ją obierać? Może wręcz przeciwnie? Chyba jednak częściej spotykamy się, z tym że marchewka jest obierana w naszej kuchni, ale czy jest to konieczne? Odpowiemy na to pytanie.

Obrazek
Paulina

Obierać warzywa czy nie? Odpowiedź nie zawsze jest jednoznaczna. Jak to wygląda w przypadku marchewki?

Czy marchewka musi być obierana?

Przyjmuje się zasadę, że obieramy owoce i warzywa, których skórka jest niesmaczna. Tak jet w przypadku np. selera, cebuli czy owoców egzotycznych np. pomarańczy. Marchewki nie musimy obierać. Wystarczy ja tylko dobrze umyć. Umyta i nieobrana marchewkę możemy przygotować na wiele sposobów. Zaczynając od tego, że możemy ja zjeść na surowo, gotowaną czy pieczoną. Wszystko zależy od naszych preferencji. Ważne jest to, by jednak zjadać m.in. 400 g warzyw dziennie. Dla niektórych może być to wyzwaniem.

Obrazek
pixabay.com

Marchewka- jak szybko obrać?

Jeśli marchewka ze skórką nam nie smakuje, to obierzmy ją. Do tego możemy użyć obieraczki lub małego nożyka. Jest jeszcze jeden sposób, czyli drucianą gąbką. To jeden z najszybszych sposobów. Pamiętajcie jednak, żeby koniecznie wykorzystać świeży druciak, a nie ten, którym myliście już naczynia. Gąbki do naczyń i kuchenne ścierki są źródłem wielu kuchennych bakterii.

Obrazek

Właściwości marchewki

Marchewka jest znana przede wszystkim z dużej zawartości beta-karotenu. Ma działanie przeciwutleniające i zawiera mnóstwo witamin. Jedną z głównych jest wit. A. Ma dużą ilość błonnika i składników mineralnych. Bardzo dużo skorzystamy, jeśli będziemy jeść marchew. Warzywo to ma działanie przeciw bakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwzapalne, a nawet przeciwnowotworowe. Ochranią też nasz układ odpornościowy i układ sercowo-naczyniowy.

Obrazek
Piersi z kurczaka z pomidorkami- Pyszności

Do czego wykorzystać marchew w kuchni?

Tutaj możemy eksperymentować. Marchew możemy dodać do gulaszu, sałatki, ciasta czy mięsa. Zrobimy niej z frytki czy nawet sok. Możemy zjeść ją solo i zabrać w ramach przekąski do pracy. Oprócz tego marchew możemy wykorzystać do zrobienie różnego rodzaju przetworów. Surówka z kiszonej marchewki to idealny pomysł do zimowego obiadu.

Zobacz na naszym kanale przepis na niezawodną surówkę z kiszonej marchewki. Oto prosty przepis przedstawiony krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀