Ponownie odgrzewając 9 tych popularnych produktów możesz sobie zaszkodzić. Dowiedz się dlaczego
Większość z nas przechowuje resztki jedzenia i bez problemu odgrzewa je kolejnego dnia w celu konsumpcji. Każdy z nas zdaje sobie sprawę, że nie jest to najzdrowszy sposób na przygotowanie posiłku. Jednak odgrzewanie niektórych posiłków jest absolutnie zakazane. Wszystko przez to, że żywność staje się toksyczna i może powodować problemy trawienne. Oto lista pokarmów, który za żadne skarby nie powinniście odgrzewać:
1. Ziemniaki
Ponowne podgrzewanie ziemniaków może sprzyjać wzrostowi jadu kiełbasianego. Ciepło podczas ogrzewania stanowi pożywkę dla bakterii zamiast je zabijać. Idealna recepta na ból brzucha.
2. Kurczak
Kurczak powinien być odgrzewany w bardzo niskiej temperaturze. Gęste białka w kurczaku zmieniają się po nocy spędzonej w lodówce. Może to powodować dolegliwości żołądkowe.
3. Grzyby
Tak jak kurczak, grzyby mają specyficzną budowę białek. Może to powodować nawet problemy z sercem jeśli zostają odgrzane po dwóch dniach. Grzyby generalnie najlepiej pożywać na zimno.
4. Ryż
Ryż może zawierać szkodliwe zarodniki, które są obecne przed gotowaniem i nie ulegają zniszczeniu w trakcie. Najgorszą rzecz jaką możesz zrobić to pozostawić ryż w temperaturze pokojowej. Wtedy dajesz przytulne miejsce do inkubacji robaków.
5. Tłuszcze
Oleje mogą przekształcić się w tłuszcze trans lub po prostu zjełczeć po wystawieniu ich na działanie wysokiej temperatury. Pewne oleje bezpieczniej jest używać do skropienia potrawy, niż gotowania.
6. Buraki
Buraki zawierają duże ilości azotanów, które są korzystne, szczególnie gdy są spożywane na surowo. Jednak po ugotowaniu i ponownym odgrzaniu mogą okazać się toksyczne. Staraj się więc jeść buraki tego samego dnia.
7. Rzepa
Podobnie jak w przypadku buraków, rzepa jest warzywem korzeniowym, które w glebie jest wystawione na działanie azotanów. Gotując rzepę również spożywają ją tego samego dnia, by uniknąć działania rakotwórczych azotynów.
8. Seler
Sytuacja wygląda tak samo jak w przypadku buraków i rzepy. Zdrowe azotany po ponownym odgrzaniu mogą zamienić się w azotyny, które są toksyczne.
9. Jajka
Ogrzanie jajka to jedna z najgorszych rzeczy jaką możecie zrobić. Pod wpływem ciepła mogą ujawniać się toksyny w jajkach.