PoradyOdmładza, wzmacnia stawy, leczy infekcje. Możesz zjeść dokładkę bez wyrzutów sumienia

Odmładza, wzmacnia stawy, leczy infekcje. Możesz zjeść dokładkę bez wyrzutów sumienia

Rosół i jego właściwości, źródło: beats_/AdobeStock
Rosół i jego właściwości, źródło: beats_/AdobeStock
Marzena Pęcak
07.07.2023 11:01, aktualizacja: 07.07.2023 11:51

Rosół to jedna z najbardziej popularnych zup w naszym kraju. W wielu domach króluje na stole dosłownie w każdą niedzielę. Ale czy wiesz, że oprócz walorów smakowych, rosół wpływa korzystnie na nasze zdrowie? Na jakie bonusy możemy dokładnie liczyć? Już za moment wszystko stanie się jasne!

Myślisz, że o rosole wiesz już wszystko? W końcu robiłeś go już tyle razy, a o konsumpcji nie ma co już nawet mówić. Tego po prostu nie da się zliczyć. Wiele osób skupia się jednak tylko na smaku rosołu. A to duży błąd, bo jak się okazuje, ta niepozorna zupa może również wpływać korzystnie na nasze zdrowie. W jaki sposób?

Na pewno za dzieciaka nie jeden raz usłyszałeś, że rosół może pomóc czy to na przeziębienie, czy też problemy żołądkowe. Jednak z czasem totalnie o tym zapomnieliśmy. Pyszna zupa po prostu zaczęła kojarzyć się nam tylko z jedzeniem. A jak się okazuje, w tym co słyszeliśmy od naszych mam i babć, tkwi ziarenko prawdy. Rosół naprawdę może mieć pozytywny wpływ na nasz organizm. I to na wielu płaszczyznach!

Obraz

Niezawodny sposób na infekcję? Zjedz rosół

Zaczynamy od niepożądanych infekcji. Jednym z domowych sposobów na poradzenie sobie z uciążliwym choróbskiem jest właśnie rosół. Nie tylko skutecznie rozgrzewa, ale też łagodzi uciążliwe objawy związane z infekcjami dróg oddechowych. Co więcej, ma również zbawienny wpływ na pracę naszych jelit. Jest również bardzo pomocny przy osłabieniu naszego organizmu. Wystarczy już miska pożywnej zupy, aby poczuć różnicę.

Pomoże w problemach ze stawami, kośćmi i ścięgnami

Spożywanie rosołu ma również korzystny wpływ na nasze stawy, kości i ścięgna. Oczywiście jeśli jest przygotowany w odpowiedni sposób. Tylko rosół ugotowany na kościach dobrej jakości, będzie cennym źródłem kolagenu. A to właśnie on ma ogromny wpływ m.in. na stan naszych stawów. Z biegiem lat przestają być elastyczne. A co za tym idzie, mogą pojawić się nieprzyjemne dolegliwości. Dlatego też warto dostarczać kolagenu naszemu organizmowi za pośrednictwem pysznej zupy domowej roboty!

Jedz rosół dla urody

Obecny w rosole kolagen może wpływać korzystnie także na naszą urodę. Dostarczając go naszemu organizmowi, sprawiamy, że nasza skóra staje się jędrna i jest bardziej wygładzona. Tym samym można stwierdzić, że rosół po prostu nas odmładza. Ale to nie koniec dobrych wiadomości. Nie wiem czy wiesz, ale pyszna zupa wpływa też korzystnie na stan naszych włosów i paznokci. Wzmacnia je, przez co pięknie się prezentują.

Jak ugotować dobry i wartościowy rosół?

I na koniec kluczowa sprawa. Jeśli chcemy, aby nasz rosół wyszedł pełnowartościowy, musimy przyłożyć się do jego przygotowania. Po pierwsze, musimy postawić na dobrej jakości mięso i kości. Składniki zawsze zalewamy zimną wodą. Dobrze również pamiętać o ważnej zasadzie, którą stosowały nasze babcie. Im dłużej gotujemy rosół, tym lepiej. To właśnie podczas długiego gotowania uwalniają się wartości odżywcze. Proces ten wymaga czasu, dlatego musimy uzbroić się w cierpliwość i poczekać dłużej na pyszną zupę. Ale pamiętaj, efekty są warte każdego czekania.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także