PrzepisDeseryOdwrócone karmelowo-bananowe babeczki

Odwrócone karmelowo-bananowe babeczki

Odwrócone karmelowo-bananowe babeczki
Pyszności

11.10.2018 11:00, aktual.: 11.10.2018 11:27

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Babeczki to moja ogromna słabość, dlatego też często piekę je w swojej kuchni. I oto kolejna propozycja z ich udziałem, która mam nadzieję bardzo się Wam spodoba ?

Składniki:

Babeczki

  1. 2 szt. jajka duże
  2. 3 łyżki mleko
  3. 3 łyżki rum
  4. 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
  5. 3/4 tabliczki gorzka czekolada posiekana
  6. 1 szkl. mąka
  7. 2 łyżeczki proszek do pieczenia
  8. 1/2 łyżeczki cynamon
  9. 1/2 łyżeczki gałka muszkatałowa
  10. 1/4 łyżeczki sól
  11. 1/2 szkl. brązowy cukier
  12. 1/3 szkl. olej

Bananowa góra

  1. 6 łyżeczek masło miękkie
  2. 1/4 szkl. brązowy cukier
  3. 4 szt. banany

Sposób przygotowania:

1. W formie na muffinki rozprowadź masło i brązowy cukier. Wstaw do piekarnika na 10 minut (temp. 190 stopni Celsjusza).

Obraz

2. W każdym otworze umieść plastry bananów (jak na zdjęciu poniżej).

Obraz

3. W misce połącz ze sobą mąkę, brązowy cukier, sól, gałkę muszkatałową, cynamon i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj.

Obraz

4. W drugiej misce zmiksuj razem jajka, mleko, olej, ciemny rum i ekstrakt waniliowy. Ponownie dokładnie wymieszaj.

Obraz

5. Połącz obie mieszanki, a na końcu dodaj czekoladę.

Obraz

6. Przelej ciasto do foremek i piecz w piekarniku ok. 20 minut (temp. 190 stopni Celsjusza).

Obraz

7. Gotowe babeczki możesz udekorować karmelem. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także