Mizeria nawet im nie dorównuje. 2 surówki z ogórka, które detronizują obiadową klasykę
Ogórki gruntowe najczęściej serwujemy w formie mizerii. Tym razem postanowiliśmy zerować z klasyką- przed Tobą dwie zachwycające surówki, które podbiją Twoje serce.
09.09.2022 | aktual.: 09.09.2022 09:05
Surówka do obiadu
Nie wyobrażamy sobie obiadu bez warzywnego dodatku. Jednym z najczęściej wybieranych i najprostszych jest mizeria, czyli proste połączenie ogórków i jogurtu/śmietany. Jeśli jednak znudziło Ci się takie połączenie- mamy dla Ciebie proste i smaczne alternatywy. Ogórki gruntowe dostępne są w sklepach przez cały rok, więc o dowolnej porze będziesz mógł cieszyć się chrupiącą i pyszną surówką.
Ogórki gruntowe z ziołami
Składniki:
- 7 ogórków gruntowych
- łyżka posiekanego koperku
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- papryka mielona
- sól oraz pieprz
Sposób przygotowania:
Przygotowanie takiej surówki jest szybkie i łatwe. Ogórki dokładnie umyj i osusz. Pokrój w dość cienkie plasterki i przełóż do miski. Polej je oliwą z oliwek, posyp posiekanym koperkiem i natką pietruszki. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem oraz mieloną papryką. Wstaw ją na koniec do lodówki na 20 minut, aby smaki dobrze się przegryzły.
Pikantna surówka z ogórków
Składniki:
- 4-5 ogórków szklarniowych
- 2 garści kiełków słonecznika
- 4 papryczki jalapeno w zalewie
- 5 łyżek octu jabłkowego
- 2 łyżki cukru
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania:
Ogórki obierz, przekrój na pół i wydrąż środek. Następnie pokrój na plasterki. Ostrą papryczkę odsącz z zalewy i pokrój na małe kawałki. Dodaj do ogórków razem z kiełkami słonecznika. Przygotuj prosty sos: ocet, cukier, olej sezamowy i rzepakowy wymieszaj i dopraw solą. Przygotowaną mieszanką polej warzywa i dokładnie wymieszaj.
Smacznego!
Szukasz więcej inspiracji na pyszne surówki? Zerknij na nasz kanał na YouTube