Przepis na ogórki kiszone według Karola Okrasy. Sekret tkwi w jednym składniku!
Jeden z najbardziej znanych polskich kucharzy, osobowość telewizyjna, Karol Okrasa, zdradził swój przepis na kiszone ogórki. Próbowaliśmy: wychodzą przepyszne!
Najlepiej sam wypróbuj ten przepis - a jesteśmy pewni, że nie będziesz chciał już próbować innego.
Przepis na ogórki kiszone według Karola Okrasy:
Niedawno w sieci pojawił się przepis znanego kucharza na tradycyjne - ogórki kiszone. Choć przepis wydaje się być niezwykle prosty, to każdy z nas robi je troszeczkę inaczej. Prawdopodobnie dlatego, w każdym domu, ogórki kiszone mają swój niepowtarzalny smak.
Oto przepis Okrasy - który naszym zdaniem warto przetestować:
Przygotuj:
- ogórki gruntowe
- 1l wody
- 50 g soli
- świeży chrzan
- czosnek
- liście dębu, porzeczki i wiśni
- łodygi kopru włoskiego
- ziarna gorczycy
Krok 1: W słoikach lub glinianym naczyniu umieść umyte wcześniej ogórki
Postaraj się wkładać je tak, aby w jednym naczyniu były ogórki o zbliżonym do siebie rozmiarze. Układaj je pionowo, najlepiej w kilku warstwach.
Krok 2: Do słoików z ogórkami włóż dodatki
Pomiędzy ogórki powtykaj liście porzeczki, wiśni i dębu - to one są sekretnym składnikiem ogórków. Liście wiśni i dębu dodają niesamowitego aromatu (często nie ma ich w przepise lub są traktowane jako składnik "opcjonalny"). Następnie dodaj obrane ząbki czosnku, kawałki chrzanu, gorczycę i koper.
Krok 3: Przygotuj solankę
W 1 litrze wody rozpuść 50 g soli i zalej słoiki przygotowanym roztworem. Jeśli przygotowujesz ogórki w naczyniu, przykryj je talerzykiem i gazą. Pamiętaj, żeby solanka przykryła całkowicie ogórki: zarówno te w słoiku jak i w glinianym naczyniu!
Krok 4: Odstaw je i...czekaj
Przygotowane słoiki umieść na 2 dni w ciepłym miejscu. Następnie przenieś je tam, gdzie będzie chłodniej, np. do piwnicy.