Ogórki kiszone z miodem - najpyszniejsza wersja jaką możesz sobie wyobrazić

Czy przygotowywaliście kiedyś ogórki kiszone z miodem? Jeśli nie, to polecamy wykonać ten prosty przepis na przetwory. Wystarczy dodać niewielką ilość tego wyjątkowego składnika. Miód wspaniale wzbogaci smak i aromat ogórków!

ObrazekOgórki kiszone z miodem - najpyszniejsza wersja pod słońcem - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Przetwory domowe z miodem

Obrazek
Miód - Pyszności; Foto: Canva.com

Ogórki kiszone nie muszą smakować zawsze tak samo. Okazuje się, że z powodzeniem możesz dodać do nich miód. Składnik ten świetnie się sprawdzi w tych popularnych przetworach. Wzbogaci ich smak oraz aromat.

Przed wykonaniem przepisu pamiętaj o dokładnym wyparzeniu słoików. W ten sposób nie dopuścisz do rozwoju niekorzystnych drobnoustrojów. Dzięki temu będziesz mógł cieszyć się pysznymi przetworami przez dłuższy czas.

Przepis na ogórki kiszone z miodem

Obrazek
Ogórki kiszone - Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki na jeden litrowy słoik:

  • koper
  • dwa ząbki czosnku
  • kawałek chrzanu
  • 2 łyżeczki miodu
  • ogórki
  • 1 łyżka soli
  • woda

Sposób wykonania:

  1. Umyj ogórki. Następnie mocz warzywa przez kilka godzin w zimnej wodzie. Dzięki temu będą one wyjątkowo jędrne. Po tym czasie je wyjmij.
  2. Na dno słoika włóż koper. Następnie dodaj dwa ząbki czosnku oraz kawałek chrzanu. W kolejnym kroku ułóż ogórki w środku naczynia. Dodaj miód, sól i zalej wodą (może być wrzątek lub ciepła woda o temperaturze 20 st. C). Zakręć szczelnie słoik.
  3. Słoiki z ogórkami trzymaj w ciemnym oraz chłodnym miejscu.

Te pyszne ogórki kiszone świetnie sprawdzą się jako dodatek do dań mięsnych, sałatek czy jako pyszna przekąska.

Jakie ogórki wybrać?

Przed wykonaniem przetworów, warto wiedzieć jakie ogórki najlepiej wybrać. Polecamy wybrać młode, świeże ogórki gruntowe odznaczające się cienką, jasną skórką. Najlepiej, jeśli kisimy tą samą, jedną odmianę ogórków.

Poza tym, unikajmy uszkodzonych ogórków. Warzywa najlepiej, jeśli będą odznaczały się regularnym kształtem. Dzięki temu łatwiej będziemy mogli ułożyć je w słoiku.

Jeśli będziemy postępować według tych prostych wskazówek, uzyskamy ogórki kiszone o świetnym smaku i wyjątkowej konsystencji.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować pięć oryginalnych wersji mizerii krok po kroku. Na słodko, na słono, z octem i z ogórków kiszonych. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do dań obiadowych.

Wybrane dla Ciebie
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu