Czy ogórki kiszone można zalewać wodą z kranu? Okazuje się, że musi spełniać 1 kluczowy warunek

Prawie każdy z nas ma w swojej spiżarni przynajmniej jeden słoik ogórków kiszonych. Te wspaniałe przetwory często robimy sami według sprawdzonej receptury. Jednak niektórzy z nas wciąż zastanawiają się nad tym, czy ogórki kiszone można zalewać wodą z kranu. W związku z tym dzisiaj rozwiewamy wszelkie wątpliwości.

ObrazekCzy ogórki kiszone można zalewać wodą z kranu - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Ogórki kiszone - kultowe przetwory

Obrazek
Słoik z ogórkami- Pyszności; Foto: Pixabay.com

Ogórki kiszone wspaniale smakują jako dodatek do obiadu, czy zwykła przekąska. Wielu miłośników tych przetworów trzyma je w swojej spiżarni. Warto zaznaczyć również, że ogórki kiszone są nie tylko smaczne, ale również zdrowe. Stanowią wspaniałe źródło bakterii probiotycznych oraz witamin z grupy B, czy C. Poza tym są wyjątkowo niskokaloryczne - 100 g produktu zawiera jedynie 12 kcal.

Zdarza się, że mamy ochotę przygotować te przetwory samemu. Nic w tym dziwnego, w końcu domowe ogórki kiszone biją na głowę te ze sklepu. Jednak przed ich wykonaniem, wielu z nas zadaje sobie pytanie - Czy ogórki kiszone można zalewać wodą z kranu?

Czy ogórki kiszone można zalewać wodą z kranu?

Obrazek
Czy ogórki kiszone można zalewać wodą z kranu?- Pyszności

Okazuje się, że wszystko zależy od jakości kranówki. Niestety niekiedy nie jest ona najlepsza. W związku z tym przed użyciem płynu, polecamy ją odstawić na około 24 godziny bądź poddać filtracji. Świetnie sprawdzi się tutaj odpowiedni dzbanek filtrujący. Niektórzy używają również ostudzonej, przegotowanej wody.

Jaka powinna być temperatura wody?

Poza tym niekiedy zastanawiamy się również nad temperaturą wody, którą użyjemy do zalewania ogórków. Okazuje się, że najlepiej użyć płynu o temperaturze 20 stopni Celsjusza.

Dzięki temu zachowamy więcej składników odżywczych, które znajdują się w warzywach. Oprócz tego woda o takiej temperaturze stanowi świetne warunki do rozwoju pożytecznych bakterii mlekowych.

Ile soli dodać do ogórków kiszonych?

Z reguły dodaje się 1 łyżkę soli na jeden litr wody. Zazwyczaj stosuje się tutaj sól kamienną, której sole mineralne wspaniale wzbogacają nasze przetwory.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować gołąbki w chrupiącej panierce krok po kroku. Potrawa wspaniale sprawdzi się na obiad.

Wybrane dla Ciebie
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój