PrzepisMagda Gessler nie ściera ogórków do ogórkowej. Ma lepszy patent, który wydobywa z nich cały smak

Magda Gessler nie ściera ogórków do ogórkowej. Ma lepszy patent, który wydobywa z nich cały smak

Zupa ogórkowa Magdy Gessler - Pyszności; Foto: Canva, screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=_aOtJ2LQE2M
Zupa ogórkowa Magdy Gessler - Pyszności; Foto: Canva, screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=_aOtJ2LQE2M
10.10.2022 14:28

Magda Gessler to kulinarny autorytet, który radzi nie tylko jak ugotować dobrze, ale również jak to zrobić, aby było łatwo i przyjemnie. Zupa ogórkowa Magdy Gessler jest przykładem na to, że proste rozwiązania są czasem najlepsze. Zdziwisz się, co wystarczy zrobić!

Zupa ogórkowa ściga się w rankingach popularności z takimi specjałami jak rosół czy pomidorowa. Nic w tym dziwnego, bo nasze polskie podniebienia pokochały kwaśny smak ogórków kiszonych. I tak jak każdy, kto lubi gotować, ma swój własny przepis na słoik tego kiszonego przetworu, tak i sposobów na przygotowanie ogórkowej jest multum.

ogórkowa magdy gessler - Pyszności; Foto: Pexels
ogórkowa magdy gessler - Pyszności; Foto: Pexels

Ogórkowa Magdy Gessler łączy ze sobą to, co kochamy w gotowaniu. Jest prosta, łatwa i bajecznie pyszna. Zresztą, przekonajcie się sami.

Zupa ogórkowa Magdy Gessler - przepis

Składniki:

  • 400 g żeberek wieprzowych
  • 6 kiszonych ogórków
  • 6 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • ćwiartka selera
  • koperek
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • przyprawy: sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od bulionu. Umyj mięso, wrzuć do garnka i zalej około 2 litrami wody. Teraz dodaj tam obraną i umytą pietruszkę, seler i pora. Przykryj garnek i gotuj składniki przez godzinę. W tym czasie pokrój marchewkę i ziemniaki w kostkę.

Po godzinie wyjmij ugotowane warzywa i dodaj marchewkę i ziemniaki. Gotuj wszystko kolejne 15 minut. W tym czasie weź się za patent Magdy Gessler, czyli ogórki. Nie trzyj ich na tarce, za to pokrój je w plastry. Prawda, że oszczędziłaś właśnie sporo czasu i trochę wysiłku?

Dodaj ogórki. Po 15 minutach wlej śmietanę rozmieszaną wcześniej z odrobiną zupy w celu uniknięcia jej zważenia się. Ostatni składnik to posiekany koperek.

ogórkowa Magdy Gessler - Pyszności; Foto: Canva
ogórkowa Magdy Gessler - Pyszności; Foto: Canva

Magda Gessler znowu w akcji

Jak zapewne zauważyłaś, zupa ogórkowa Magdy Gessler nie potrzebuję prawie w ogóle przypraw. Dzieje się tak za sprawą wolnego gotowania żeberek. To mięso samo w sobie nada zupie wyjątkowego smaku i aromatu. 

Innowacyjnością jest tu również przygotowanie ogórków. Jak sama zauważa, dzięki pokrojeniu ich zamiast ścierania, zupa będzie prezentowała się o wiele schludniej i smakowała lepiej!

Jeśli macie ochotę zobaczyć inny, świetny przepis na zupę, sprawdźcie ten filmik na naszym kanale na YouTube!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także