WAŻNE
TERAZ

Immunitet Ziobry. Jest decyzja komisji

Magda Gessler nie ściera ogórków do ogórkowej. Ma lepszy patent, który wydobywa z nich cały smak

Magda Gessler to kulinarny autorytet, który radzi nie tylko jak ugotować dobrze, ale również jak to zrobić, aby było łatwo i przyjemnie. Zupa ogórkowa Magdy Gessler jest przykładem na to, że proste rozwiązania są czasem najlepsze. Zdziwisz się, co wystarczy zrobić!

Zupa ogórkowa Magdy GesslerZupa ogórkowa Magdy Gessler - Pyszności; Foto: Canva, screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=_aOtJ2LQE2M

Zupa ogórkowa ściga się w rankingach popularności z takimi specjałami jak rosół czy pomidorowa. Nic w tym dziwnego, bo nasze polskie podniebienia pokochały kwaśny smak ogórków kiszonych. I tak jak każdy, kto lubi gotować, ma swój własny przepis na słoik tego kiszonego przetworu, tak i sposobów na przygotowanie ogórkowej jest multum.

Obrazek
ogórkowa magdy gessler - Pyszności; Foto: Pexels

Ogórkowa Magdy Gessler łączy ze sobą to, co kochamy w gotowaniu. Jest prosta, łatwa i bajecznie pyszna. Zresztą, przekonajcie się sami.

Zupa ogórkowa Magdy Gessler - przepis

Składniki:

  • 400 g żeberek wieprzowych
  • 6 kiszonych ogórków
  • 6 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • ćwiartka selera
  • koperek
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • przyprawy: sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od bulionu. Umyj mięso, wrzuć do garnka i zalej około 2 litrami wody. Teraz dodaj tam obraną i umytą pietruszkę, seler i pora. Przykryj garnek i gotuj składniki przez godzinę. W tym czasie pokrój marchewkę i ziemniaki w kostkę.

Po godzinie wyjmij ugotowane warzywa i dodaj marchewkę i ziemniaki. Gotuj wszystko kolejne 15 minut. W tym czasie weź się za patent Magdy Gessler, czyli ogórki. Nie trzyj ich na tarce, za to pokrój je w plastry. Prawda, że oszczędziłaś właśnie sporo czasu i trochę wysiłku?

Dodaj ogórki. Po 15 minutach wlej śmietanę rozmieszaną wcześniej z odrobiną zupy w celu uniknięcia jej zważenia się. Ostatni składnik to posiekany koperek.

Obrazek
ogórkowa Magdy Gessler - Pyszności; Foto: Canva

Magda Gessler znowu w akcji

Jak zapewne zauważyłaś, zupa ogórkowa Magdy Gessler nie potrzebuję prawie w ogóle przypraw. Dzieje się tak za sprawą wolnego gotowania żeberek. To mięso samo w sobie nada zupie wyjątkowego smaku i aromatu. 

Innowacyjnością jest tu również przygotowanie ogórków. Jak sama zauważa, dzięki pokrojeniu ich zamiast ścierania, zupa będzie prezentowała się o wiele schludniej i smakowała lepiej!

Jeśli macie ochotę zobaczyć inny, świetny przepis na zupę, sprawdźcie ten filmik na naszym kanale na YouTube!

Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji