Okrągłe łódeczki z cukinii z tuńczykiem
Dziś na obiad przygotowaliśmy genialne łódeczki z cukinii, które wypełniliśmy po brzegi farszem na bazie tuńczyka. Jak je przygotować i jak długo piec? Szczegóły znajdziesz poniżej.
Łódeczki z cukinii - pomysł na oryginalny obiad
Jeśli masz dość nudnych i oklepanych pomysłów na obiad, przychodzimy z czymś wyjątkowym. Już za moment dowiesz się, jak w szybki i prosty sposób wyczarować w swojej kuchni obiad, który będzie zachwycał nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Co więcej, proces przygotowania posiłku będzie szybki i przyjemny. Czego chcieć więcej?
Bazą naszego dzisiejszego obiadu będą okrągłe łódeczki z cukinii. Na naszej stronie znajdziesz kilka pomysłów z ich wykorzystaniem. Dziś postanowiliśmy połączyć zielone warzywa z mieszanką tuńczyka i majonezu. Oczywiście w przepisie nie zabraknie ciągnącego się sera. Chyba nie musimy dodawać, że obok takiego trio nie da przejść się obojętnie!
Pyszne łódeczki z cukinii upiekliśmy w Ovi Smart marki Philips.
Składniki
Farsz
- 200 g tuńczyka w oleju - odsączony
- 1/2 czerwonej cebuli
- 150 g kukurydzy
- 1 papryczka chili
- 2 łyżki majonezu
- 1/3 szklanki posiekanej natki pietruszki
Pozostałe składniki
- 2 okrągłe cukinie
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 120 g tartego cheddaru
Cukinie
Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania łódeczek z cukinii.
W tym celu podziel każde warzywo na dwie części, po czym wydrąż w każdym elemencie duży otwór. Możesz zrobić to zarówno przy pomocy zwykłej łyżki stołowej, jak i gałki do lodów.
Wybierz takie rozwiązanie, które najbardziej będzie Ci odpowiadać. Pamiętaj, działaj ostrożnie, aby nie uszkodzić warzyw.
Łódeczki z cukinii odłóż na bok i przejdź do kolejnego etapu pracy nad przepisem.
Farsz na bazie tuńczyka
Teraz przygotuj pyszny farsz na bazie tuńczyka.
W tym celu połącz w dużej misce tuńczyka w oleju, ugotowaną kukurydzę, posiekaną drobno czerwoną cebulę i świeżą natkę pietruszki. Nie zapomnij dodać do miski również papryczki chilli oraz przeciśniętego przez praskę czosnku. Na koniec dodaj do miski majonez i dokładnie wymieszaj składniki.
Powstałą mieszankę możesz doprawić do smaku solą i pieprzem, aby jeszcze bardziej wyostrzyć smaki naszego farszu.
Pieczenie i podanie
Wracamy do pracy na łódeczkami z cukinii.
Wydrążone warzywa ułóż w Ovi Smart, po czym polej delikatnie oliwą z oliwek i dopraw do smaku pieprzem. Tak przygotowane cukinie piecz przez 10 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza.
Po tym czasie wypełnij łódeczki z cukinii farszem na bazie tuńczyka. Na wierzchu każdego elementu rozsyp również starty żółty ser. Ponownie uruchom Ovi. Tym razem cukiniowe łódeczki mają się piec ok. 8 minut.
Faszerowane łódeczki z cukinii serwuj od razu po upieczeniu. Możesz dodatkowo udekorować je natką świeżej pietruszki. Smacznego!
Więcej pomysłów na smaczne obiady dla całej rodziny czeka w naszej bogatej bazie z przepisami. Dzięki naszym inspiracjom raz na zawsze przegonisz nudę ze swojej kuchni!