Okrasa dosypuje go do ciasta na placuszki poza mąką. Wychodzą delikatnie, a przy tym wspaniale pachną
Placki owsiane to świetny pomysł na pyszne śniadanie na słodko. Smakują dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno. Karol Okrasa zdradził swój sprawdzony przepis. Jeden dodatek sprawi, że będą smakowały po prostu nieziemsko.
07.09.2022 17:30
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Pomysł na śniadanie
Nie od dziś słyszymy, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. I coś musi być w tym stwierdzeniu, bo to właśnie dzięki odpowiedniemu posiłkowi mamy energię na start. Placki owsiane to połączenie pożywnego śniadania ze słodkim deserem. Dzięki temu, że dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno, możesz zabrać je ze sobą do szkoły lub pracy. Karol Okrasa do ich przygotowania wykorzystuje prosty dodatek, który sprawia, że mają niesamowity aromat. Jest to cukier wanilinowy (lub waniliowy). Zobacz, jak przygotować delikatne placuszki z płatkami owsianymi.
Placki owsiane Karola Okrasy
Składniki:
- 2 banany
- 1 łyżka cukru
- 15 g cukru wanilinowego
- 200 ml maślanki
- 1 jajko
- 100 g mąki
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 150 g płatków owsianych błyskawicznych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki prażonych pistacji
- 1 łyżka rodzynek
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- olej rzepakowy
Sposób przygotowania:
Dojrzałe banany obierz ze skórki i rozgnieć przy pomocy widelca. Dodaj cukier wanilinowy oraz zwykły i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj maślankę i jajko i zmiksuj całość. Czas na zagęszczenie ciasta: dodaj mąkę, siemię lniane, płatki owsiane i proszek do pieczenia. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany.
Do masy dodaj posiekane orzechy, rodzynki i żurawinę i wymieszaj. Możesz użyć też innych dodatków: różnych rodzajów orzechów, kawałków jabłek czy czekoladowych dropsów. Na patelni rozgrzej dobrze olej roślinny i wykładaj na niego po łyżce przygotowanej masy. Smaż z obu stron, aż apetycznie się zarumienią.
Gotowe placuszki możesz jeść samodzielnie lub podać je ze świeżymi owocami, syropem klonowym lub truskawką sałatką z cukrem i świeżą miętą. Smacznego!