Olej pieni się podczas smażenia pączków? Zastosuj ten patent

Tłusty czwartek to jedyny dzień w przeciągu całego roku, w którym królują rozmaite słodkości. Są to przede wszystkim pączki i faworki. Jeśli jesteś miłośnikiem domowych wyrobów tego typu, a olej pieni się podczas smażenia pączków, to możesz temu zaradzić w prosty sposób. Poznaj patent, dzięki któremu ich smażenie będzie tylko i wyłącznie przyjemnością.

ObrazekOlej pieni się podczas smażenia pączków - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Co zrobić, jeśli olej pieni się podczas smażenia pączków?

Lubisz smażyć pączki na karnawał i tłusty czwartek, ale w żaden sposób nie jesteś w stanie zapanować nad bulgoczącym i strzelającym olejem? Możesz uniknąć takiego scenariusza w bardzo prosty sposób. Weź pod uwagę fakt, że przygotowanie najlepszych pączków i ich smażenie wymaga czujności i uwagi. Wystarczy, że na chwilę spuścisz je z oka, a tłuszcz natychmiast zaczyna bulgotać. Jeśli olej pieni się podczas smażenia pączków, to jasny sygnał, że użyłeś zbyt dużą ilość jednego składnika, który wykorzystuje się do przygotowania pączków.

Obrazek
na czym smażyć pączki? - Pyszności; foto: Canva

To oczywiście zbyt duża ilość mąki, której używa się do podsypywania stolnicy. Przypala się ona na dnie garnka i powoduje, że olej po prostu się pieni. Taka sytuacja jest obecna, zarówno w przypadku smażenia pączków, jak i faworków. Jeśli jesteś miłośnikiem tych drugich słodkości, to istnieje pewien sposób, który pozwoli ci odpowiednio rozwałkować ciasto, bez konieczności podsypywania mąką. Wystarczy, że użyjesz arkusza papieru do pieczenia, przez który będziesz mógł wałkować ciasto na faworki. Prawda, że proste?

Czym jeszcze może być spowodowane to, że olej pieni się podczas smażenia pączków?

Okazuje się, że mąka nie jest jedynym powodem, przez który olej pieni się podczas smażenia pączków. Ten stan rzeczy może być spowodowany również przez kilka innych czynników, które warto wziąć pod uwagę, jeśli zamierzasz smażyć pączki na tłusty czwartek.

Wiedz, że przyczyną może tu być:

  • kiepskiej jakości tłuszcz - oleje niskiej jakości z domieszką wody mogą się pienić podczas smażenia;
  • smażenie zbyt dużej ilości pączków lub faworków na raz - dobrze je smażyć powoli i stopniowo;
  • nieodpowiednia temperatura tłuszczu - olej nie może być zbyt zimny ani za bardzo rozgrzany; idealna temperatura to ta pomiędzy 170 a 180 stopni;
  • obeschnięte ciasto - jeśli od momentu uformowania ciasta do momentu smażenia minęło zbyt dużo czasu, to olej może się pienić, gdy zaczniesz smażyć pączki lub faworki.

Dla równowagi przygotuj coś w wersji fit. Co powiesz na sernik kinder bueno? Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟