Olej pieni się podczas smażenia pączków? Zastosuj ten patent

Tłusty czwartek to jedyny dzień w przeciągu całego roku, w którym królują rozmaite słodkości. Są to przede wszystkim pączki i faworki. Jeśli jesteś miłośnikiem domowych wyrobów tego typu, a olej pieni się podczas smażenia pączków, to możesz temu zaradzić w prosty sposób. Poznaj patent, dzięki któremu ich smażenie będzie tylko i wyłącznie przyjemnością.

ObrazekOlej pieni się podczas smażenia pączków - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Co zrobić, jeśli olej pieni się podczas smażenia pączków?

Lubisz smażyć pączki na karnawał i tłusty czwartek, ale w żaden sposób nie jesteś w stanie zapanować nad bulgoczącym i strzelającym olejem? Możesz uniknąć takiego scenariusza w bardzo prosty sposób. Weź pod uwagę fakt, że przygotowanie najlepszych pączków i ich smażenie wymaga czujności i uwagi. Wystarczy, że na chwilę spuścisz je z oka, a tłuszcz natychmiast zaczyna bulgotać. Jeśli olej pieni się podczas smażenia pączków, to jasny sygnał, że użyłeś zbyt dużą ilość jednego składnika, który wykorzystuje się do przygotowania pączków.

Obrazek
na czym smażyć pączki? - Pyszności; foto: Canva

To oczywiście zbyt duża ilość mąki, której używa się do podsypywania stolnicy. Przypala się ona na dnie garnka i powoduje, że olej po prostu się pieni. Taka sytuacja jest obecna, zarówno w przypadku smażenia pączków, jak i faworków. Jeśli jesteś miłośnikiem tych drugich słodkości, to istnieje pewien sposób, który pozwoli ci odpowiednio rozwałkować ciasto, bez konieczności podsypywania mąką. Wystarczy, że użyjesz arkusza papieru do pieczenia, przez który będziesz mógł wałkować ciasto na faworki. Prawda, że proste?

Czym jeszcze może być spowodowane to, że olej pieni się podczas smażenia pączków?

Okazuje się, że mąka nie jest jedynym powodem, przez który olej pieni się podczas smażenia pączków. Ten stan rzeczy może być spowodowany również przez kilka innych czynników, które warto wziąć pod uwagę, jeśli zamierzasz smażyć pączki na tłusty czwartek.

Wiedz, że przyczyną może tu być:

  • kiepskiej jakości tłuszcz - oleje niskiej jakości z domieszką wody mogą się pienić podczas smażenia;
  • smażenie zbyt dużej ilości pączków lub faworków na raz - dobrze je smażyć powoli i stopniowo;
  • nieodpowiednia temperatura tłuszczu - olej nie może być zbyt zimny ani za bardzo rozgrzany; idealna temperatura to ta pomiędzy 170 a 180 stopni;
  • obeschnięte ciasto - jeśli od momentu uformowania ciasta do momentu smażenia minęło zbyt dużo czasu, to olej może się pienić, gdy zaczniesz smażyć pączki lub faworki.

Dla równowagi przygotuj coś w wersji fit. Co powiesz na sernik kinder bueno? Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie

Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę
Raczej nie zbieramy tego grzyba z zamszowym kapeluszem. Wytrawni grzybiarze wiedzą, że jest rewelacyjny do pierogów
Raczej nie zbieramy tego grzyba z zamszowym kapeluszem. Wytrawni grzybiarze wiedzą, że jest rewelacyjny do pierogów
Z tych grzybów o zabawnej nazwie robię pyszny sos. Inni omijają je w lesie, a to duża strata
Z tych grzybów o zabawnej nazwie robię pyszny sos. Inni omijają je w lesie, a to duża strata
Wieczorem piję ten pyszny napój. Nie mam problemów z zasypianiem i nie wybudzam się w nocy
Wieczorem piję ten pyszny napój. Nie mam problemów z zasypianiem i nie wybudzam się w nocy
Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką