Olej z puszki tuńczyka - jak go wykorzystać? Nie wylewaj go do zlewu

Olej z puszki tuńczyka niepotrzebnie ląduje w zlewie lub śmietniku. Z powodzeniem wykorzystać go w swojej kuchni, tworząc pyszne przystawki, sałatki i potrawy.

Olej z tuńczyka- Pyszności/ źródło: CanvaOlej z tuńczyka- Pyszności/ źródło: Canva
Ewa

Tuńczyk w puszce to popularny dodatek do sałatek, kanapek oraz makaronu. Najchętniej sięgamy po kawałki ryby zanurzone w oliwie lub oleju. Tuż przed użyciem wiele osób odsącza tłuszcz do zlewu lub śmietnika. Nie popełniaj tego błędu! Proste triki w modnym nurcie zero waste odmienią twoje gotowanie i sprawią, że będzie jeszcze pyszniej.

Olej z puszki tuńczyka

Olej lub oliwa, w której zanurzona jest ryba, nie powinna trafiać do kosza. Wzbogacony jest o witaminę D oraz kwasy omega 3, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, przede wszystkim układu krwionośnego oraz kostnego. Badania przeprowadzone przez National Association of Fish and Tuna Canners wykazują, że olej z puszek tuńczyka jest bezpieczny i można go śmiało spożywać.

Olej z tuńczyka- Pyszności/ źródło: Canva
Olej z tuńczyka- Pyszności/ źródło: Canva

Olej lub oliwa z puszki świetnie sprawdzą się do usmażenia jajkasadzonego. Nadadzą mu wyjątkowy smak. Na jego bazie możesz przygotować też prostą pastę, wrzucając tuńczyka razem z olejem na patelnie, chwilę podsmażając i łącząc z passatą pomidorową. Tak przygotowany sos podaj z ulubionym makaronem.

Majonez z olejem po tuńczyku

Składniki:

  • 2 żółtka jaj w pokojowej temperaturze
  • 200 ml oleju
  • 20 ml oliwy z tuńczyka z puszki
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • 2 łyżeczki octu
  • sól

Sposób przygotowania:

Do miski wrzuć żółtka oraz łyżeczkę soku z cytryny i ubij mikserem na średnich obrotach. Powoli, stopniowo wlewaj olej oraz oliwę z tuńczyka, cały czas miksując całość. Gdy dodasz już połowę przygotowanych tłuszczów, wlewaj stopniowo również pozostały sok z cytryny. Na koniec dodaj dwie łyżeczki octu. Pamiętaj, że majonez potrzebuje nieco cierpliwości i długiego ucierania aż zamieni się w jasny, aksamitny krem.

Olej z tuńczyka- Pyszności, źródło: kadr z kanału Il Rifugio Perfetto
Olej z tuńczyka- Pyszności, źródło: kadr z kanału Il Rifugio Perfetto

Tak przygotowany majonez możesz przechowywać w lodówce około 2-3 dni. Smacznego!

Przepis na sałatkę z tuńczykiem na solonych krakersach znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji