Olej z puszki tuńczyka - jak go wykorzystać? Nie wylewaj go do zlewu
Olej z puszki tuńczyka niepotrzebnie ląduje w zlewie lub śmietniku. Z powodzeniem wykorzystać go w swojej kuchni, tworząc pyszne przystawki, sałatki i potrawy.
13.01.2023 13:01
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Tuńczyk w puszce to popularny dodatek do sałatek, kanapek oraz makaronu. Najchętniej sięgamy po kawałki ryby zanurzone w oliwie lub oleju. Tuż przed użyciem wiele osób odsącza tłuszcz do zlewu lub śmietnika. Nie popełniaj tego błędu! Proste triki w modnym nurcie zero waste odmienią twoje gotowanie i sprawią, że będzie jeszcze pyszniej.
Olej z puszki tuńczyka
Olej lub oliwa, w której zanurzona jest ryba, nie powinna trafiać do kosza. Wzbogacony jest o witaminę D oraz kwasy omega 3, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, przede wszystkim układu krwionośnego oraz kostnego. Badania przeprowadzone przez National Association of Fish and Tuna Canners wykazują, że olej z puszek tuńczyka jest bezpieczny i można go śmiało spożywać.
Olej lub oliwa z puszki świetnie sprawdzą się do usmażenia jajkasadzonego. Nadadzą mu wyjątkowy smak. Na jego bazie możesz przygotować też prostą pastę, wrzucając tuńczyka razem z olejem na patelnie, chwilę podsmażając i łącząc z passatą pomidorową. Tak przygotowany sos podaj z ulubionym makaronem.
Majonez z olejem po tuńczyku
Składniki:
- 2 żółtka jaj w pokojowej temperaturze
- 200 ml oleju
- 20 ml oliwy z tuńczyka z puszki
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
- 2 łyżeczki octu
- sól
Sposób przygotowania:
Do miski wrzuć żółtka oraz łyżeczkę soku z cytryny i ubij mikserem na średnich obrotach. Powoli, stopniowo wlewaj olej oraz oliwę z tuńczyka, cały czas miksując całość. Gdy dodasz już połowę przygotowanych tłuszczów, wlewaj stopniowo również pozostały sok z cytryny. Na koniec dodaj dwie łyżeczki octu. Pamiętaj, że majonez potrzebuje nieco cierpliwości i długiego ucierania aż zamieni się w jasny, aksamitny krem.
Tak przygotowany majonez możesz przechowywać w lodówce około 2-3 dni. Smacznego!
Przepis na sałatkę z tuńczykiem na solonych krakersach znajdziesz na naszym kanale YouTube