Omlet cesarski jak z najlepszej austriackiej kawiarni. Smakuje bajecznie!
Omlet cesarski to jedna z najpopularniejszych potraw w Austrii. Pyszne danie śniadaniowe lub brunchowe świetnie sprawdzi się również w roli deseru.
11.03.2023 06:47
Wiedeński kaiserschmarrn
Kaiserschmarrn to popularny w Austrii deser, który znalazł się nawet na ministerialnej Liście austriackich produktów tradycyjnych. Jego nazwa mówi sama za siebie, bo słowo "Kaiser" oznacza "cesarz". I to właśnie dla cesarza Franciszka Józefa I, według powtarzanej przez lata historii, pierwszy raz został przygotowany ten deser.
Żona panującego władcy, Elżbieta, obsesyjnie dbała o szczupłą sylwetkę i nakazywała szefowi kuchni przygotowywać jedynie lekkie desery. Kiedy kucharz zaserwował jej omlet, ta odmówiła jedzenia, twierdząc, że jest zbyt obfity. Podirytowany zachowaniem żony Franicszek Józef rzucił „Teraz pozwól mi zobaczyć, co za „Schmarrn” (po niemiecku: miszmasz, bałagan, śmieci) nasz kucharz dziś przyrządził”. Porwany na kawałki omlet przypadł mu do gustu tak mocno, że zjadł porcję swoją i żony.
Przepyszny deser na bazie rwanego, puszystego omleta z dodatkiem konfitury to klasyk tyrolskiej kuchni. Na szczęście nie musisz kupować biletów lotniczych ani wybierać się w wielogodzinną podróż autem - ten pyszny omlet cesarza z łatwością odtworzysz w swoim domu.
Kaiserschmarrn może być podawany na ciepło lub na zimno i może być udekorowany owocami, dżemem lub innymi dodatkami według gustu. To słodkie, puszyste i smaczne danie deserowe jest idealnym wyborem dla miłośników tradycyjnych smaków austriackiej kuchni.
Omlet cesarski
Składniki:
- 3 jajka
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- szczypta soli
- 2 łyżki masła do smażenia
- cukier puder do posypania
- powidła śliwkowe
Sposób przygotowania:
Jajka ocieplij do temperatury pokojowej. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli. W osobnej misce połącz mąkę oraz mleko. Gdy masa nie będzie miała już grudek, dodaj żółtka, cukier wanilinowy i dokładnie wymieszaj. Do powstałej masy dodaj ubite uprzednio białka i wymieszaj delikatnie masę przy pomocy łyżki, aby nie zniszczyć puszystej struktury.
Na patelni rozgrzej masło i wlej przygotowana masę. Smaż na małym ogniu przez 5 minut, aż omlet delikatnie zarumieni się od dołu. Przewróć go przy pomocy łopatki na drugą stronę. Gdy już się zetnie- porwij na mniejsze części.
Porwane kawałki omletu przełóż na talerz i posyp obficie cukrem pudrem. Podawaj z powidłami śliwkowymi, sosem śliwkowym lub innym ulubionym dżemem.
Smacznego!