Omlet w papryce – faszerowany jajkiem i boczkiem to idealny pomysł na śniadanie

Omlet w papryce to prosty przepis na śniadanie dla całej rodziny. Podany w takiej formie zachwyci wszystkich! Papryka faszerowana jajkiem i boczkiem porwie serca wszystkich smakoszy.

Obrazek
Ewa

Jak zrobić omlet w papryce? Przepis na paprykę faszerowaną jajkiem i boczkiem

Czasami na śniadanie poszukujemy czegoś innego niż zwykłe kanapki, płatki śniadaniowe czy owsianki. Nie zawsze mamy czas na długie gotowanie, a pyszny omlet to idealny kompromis między czymś innym a czymś szybkim.

Jak zrobić omlet w papryce faszerowanej jajkiem i boczkiem? Podstawą są trzy składniki: jajka, mleko i mąka. W naszym przepisie nie używamy tego ostatniego, dzięki temu, że omlet wzbogaciliśmy dodatkowo boczkiem i serem, który pełni rolę zagęstnika. W ten sposób będzie to idealne danie dla osób, które muszą ograniczyć gluten.

Pomysł na śniadanie z papryką. Omlet z dodatkami krok po kroku

Sam omlet w papryce to baza, do której dowolnie można dodawać różne składniki. Różne mięsa, szpinak, warzywa, ulubione przyprawy – wszystko to, co lubimy najbardziej. Dzięki temu można stworzyć wyjątkową kompozycję. Tym sposobem w naszej diecie pojawia się dodatkowa porcja warzyw. Pieczona papryka z jajkiem i boczkiem jest miękka i aromatyczna!

Składniki

Omlet w papryce – składniki

  1. 2 papryki
  2. 5 jaj
  3. 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  4. 4 plastry boczku
  5. 2/3 szklanki sera żółtego
  6. szczypta soli i pieprzu
  7. 3/4 szklanki mleka
  8. 3/4 szklanki wody (do naczynia do piekarnika)

Jak zrobić omlet w papryce?

Przygotowanie naszego omletu w papryce na słono zacznijmy od papryki.

Będzie ona naczyniem, w którym zapieczemy później jajeczną masę. Wybierz paprykę słodką o dowolnym kolorze: nie różnią się one smakiem. Papryki dokładniej umyj, przekrój na pół i usuń gniazdo nasienne wraz ze wszystkimi nasionami.

Omlet w papryce – czas pieczenia i temperatura

Przełóż papryki do naczynia i wlej ciepłą wodę. Teraz wstaw naczynie do piekarnika na 5 minut (temp. 200 stopni Celsjusza). Dzięki temu zabiegowi będą miękkie, delikatnie podgotowane i późniejsze jedzenie ich będzie czystą przyjemnością

Jak zrobić puszysty omlet w papryce? Jakie dodatki?

Kiedy papryka jest w piekarniku, to czas przygotować jajeczny miks, który będzie omletem.

Boczek pokrój w kawałki i podsmaż na suchej patelni. Pamiętaj, żeby boczku nigdy nie smażyć na oleju, bo będzie zbyt tłusty. Przełóż boczek do miski i dodaj do niego jajka, mleko, posiekany szczypiorek, sól i pieprz. Dodaj starty żółty ser (świetnie sprawdzi się gouda lub edamski, ale możesz użyć również mozzarelli) i dokładnie wymieszaj całość, żeby składniki się połączyły.

Kiedy papryka już się podgotuje, wyciągnij naczynie z piekarnika. Do papryk wlej przygotowaną mieszankę na omlety i ponownie wsadź do piekarnika. Tym razem na 35 minut.

Gotowe!

Nasze omlety w papryce (z jajkami i boczkiem) są już gotowe!

Ich przygotowanie jest banalnie łatwe i nie zajmuje dużo czasu. Trzeba jedynie uzbroić się w cierpliwość, gdy pieką się w piekarniku. Ale to idealny czas na chwilę relaksu i kubek gorącej kawy lub herbaty. Omlety podawaj na ciepło. Możesz posypać je przed podaniem posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.

Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować