PrzepisOmlet w papryce – faszerowany jajkiem i boczkiem to idealny pomysł na śniadanie

Omlet w papryce – faszerowany jajkiem i boczkiem to idealny pomysł na śniadanie

Omlet w papryce to prosty przepis na śniadanie dla całej rodziny. Podany w takiej formie zachwyci wszystkich! Papryka faszerowana jajkiem i boczkiem porwie serca wszystkich smakoszy.

Omlet w papryce – faszerowany jajkiem i boczkiem to idealny pomysł na śniadanie
Ewa

29.01.2022 | aktual.: 29.01.2022 10:37

Jak zrobić omlet w papryce? Przepis na paprykę faszerowaną jajkiem i boczkiem

Czasami na śniadanie poszukujemy czegoś innego niż zwykłe kanapki, płatki śniadaniowe czy owsianki. Nie zawsze mamy czas na długie gotowanie, a pyszny omlet to idealny kompromis między czymś innym a czymś szybkim.

Jak zrobić omlet w papryce faszerowanej jajkiem i boczkiem? Podstawą są trzy składniki: jajka, mleko i mąka. W naszym przepisie nie używamy tego ostatniego, dzięki temu, że omlet wzbogaciliśmy dodatkowo boczkiem i serem, który pełni rolę zagęstnika. W ten sposób będzie to idealne danie dla osób, które muszą ograniczyć gluten.

Pomysł na śniadanie z papryką. Omlet z dodatkami krok po kroku

Sam omlet w papryce to baza, do której dowolnie można dodawać różne składniki. Różne mięsa, szpinak, warzywa, ulubione przyprawy – wszystko to, co lubimy najbardziej. Dzięki temu można stworzyć wyjątkową kompozycję. Tym sposobem w naszej diecie pojawia się dodatkowa porcja warzyw. Pieczona papryka z jajkiem i boczkiem jest miękka i aromatyczna!

Składniki

Omlet w papryce – składniki

  1. 2 papryki
  2. 5 jaj
  3. 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  4. 4 plastry boczku
  5. 2/3 szklanki sera żółtego
  6. szczypta soli i pieprzu
  7. 3/4 szklanki mleka
  8. 3/4 szklanki wody (do naczynia do piekarnika)

Jak zrobić omlet w papryce?

Przygotowanie naszego omletu w papryce na słono zacznijmy od papryki.

Będzie ona naczyniem, w którym zapieczemy później jajeczną masę. Wybierz paprykę słodką o dowolnym kolorze: nie różnią się one smakiem. Papryki dokładniej umyj, przekrój na pół i usuń gniazdo nasienne wraz ze wszystkimi nasionami.

Omlet w papryce – czas pieczenia i temperatura

Przełóż papryki do naczynia i wlej ciepłą wodę. Teraz wstaw naczynie do piekarnika na 5 minut (temp. 200 stopni Celsjusza). Dzięki temu zabiegowi będą miękkie, delikatnie podgotowane i późniejsze jedzenie ich będzie czystą przyjemnością

Jak zrobić puszysty omlet w papryce? Jakie dodatki?

Kiedy papryka jest w piekarniku, to czas przygotować jajeczny miks, który będzie omletem.

Boczek pokrój w kawałki i podsmaż na suchej patelni. Pamiętaj, żeby boczku nigdy nie smażyć na oleju, bo będzie zbyt tłusty. Przełóż boczek do miski i dodaj do niego jajka, mleko, posiekany szczypiorek, sól i pieprz. Dodaj starty żółty ser (świetnie sprawdzi się gouda lub edamski, ale możesz użyć również mozzarelli) i dokładnie wymieszaj całość, żeby składniki się połączyły.

Kiedy papryka już się podgotuje, wyciągnij naczynie z piekarnika. Do papryk wlej przygotowaną mieszankę na omlety i ponownie wsadź do piekarnika. Tym razem na 35 minut.

Gotowe!

Nasze omlety w papryce (z jajkami i boczkiem) są już gotowe!

Ich przygotowanie jest banalnie łatwe i nie zajmuje dużo czasu. Trzeba jedynie uzbroić się w cierpliwość, gdy pieką się w piekarniku. Ale to idealny czas na chwilę relaksu i kubek gorącej kawy lub herbaty. Omlety podawaj na ciepło. Możesz posypać je przed podaniem posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.

Smacznego!

Wybrane dla Ciebie