PrzepisPrzekąskiOponki z kurczaka

Oponki z kurczaka

Oponki z kurczaka
Pyszności

04.08.2021 16:00, aktual.: 05.08.2021 09:06

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Oponki kojarzą się nam ze słodkimi wypiekami. Dziś pokażemy Ci, że możesz przygotować je również w wersji słonej - z kurczaka i ziemniaków.

Mieszankę do naszych oponek przygotowaliśmy w robocie kuchennym marki Philips.

Składniki:

Składniki na oponki

  1. 2 szt. filet z kurczaka
  2. 3 szt. ziemniaki ugotowane
  3. 1/4 szt. cebula
  4. 3 łyżki bułka tarta
  5. 1 łyżeczka sól
  6. 1 łyżeczka pieprz
  7. 1 łyżeczka suszony czosnek

Panierka

  1. 1,5 szkl. bułka tarta
  2. 1,5 szkl. mąka
  3. 3 szt. jajka

Sposób przygotowania:

1. Podziel filet na mniejsze części i ugotuj ziemniaki. Następnie umieść składniki w robocie kuchennym. Dodaj do nich również: bułkę tartą, cebulę, sól, pieprz oraz czosnek.

Obraz

2. Powstałą mieszankę przenieś do rękawa, po czym stwórz mini oponki. Tak przygotowane przekąski wstaw do lodówki na 3 godziny lub do zamrażarki na godzinę.

Obraz

3. Po tym czasie obtocz każdą oponkę w mące, jajkach i bułce tartej.

Obraz

4. Następnie smaż w rozgrzanym oleju, aż oponki nabiorą pięknego, złocistego koloru.

Obraz

5. Gotowe oponki podawaj z ulubionym sosem. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także