PrzepisPrzekąskiOponki z kurczaka

Oponki z kurczaka

Oponki kojarzą się nam ze słodkimi wypiekami. Dziś pokażemy Ci, że możesz przygotować je również w wersji słonej - z kurczaka i ziemniaków.

Oponki z kurczaka
Pyszności

04.08.2021 | aktual.: 05.08.2021 09:06

Mieszankę do naszych oponek przygotowaliśmy w robocie kuchennym marki Philips.

Składniki:

Składniki na oponki

  1. 2 szt. filet z kurczaka
  2. 3 szt. ziemniaki ugotowane
  3. 1/4 szt. cebula
  4. 3 łyżki bułka tarta
  5. 1 łyżeczka sól
  6. 1 łyżeczka pieprz
  7. 1 łyżeczka suszony czosnek

Panierka

  1. 1,5 szkl. bułka tarta
  2. 1,5 szkl. mąka
  3. 3 szt. jajka

Sposób przygotowania:

1. Podziel filet na mniejsze części i ugotuj ziemniaki. Następnie umieść składniki w robocie kuchennym. Dodaj do nich również: bułkę tartą, cebulę, sól, pieprz oraz czosnek.

Obraz

2. Powstałą mieszankę przenieś do rękawa, po czym stwórz mini oponki. Tak przygotowane przekąski wstaw do lodówki na 3 godziny lub do zamrażarki na godzinę.

Obraz

3. Po tym czasie obtocz każdą oponkę w mące, jajkach i bułce tartej.

Obraz

4. Następnie smaż w rozgrzanym oleju, aż oponki nabiorą pięknego, złocistego koloru.

Obraz

5. Gotowe oponki podawaj z ulubionym sosem. Smacznego!

Obraz
Wybrane dla Ciebie