Oranżada PRL. Cena, skład, gdzie kupić obecnie? Ten napój był prawdziwym hitem

Oranżada z PRL była prawdziwym hitem. Każdy z nas pił ją litrami, w szczególności w upalne dni. Jej smak pamiętam do dziś. Czy jest dalej dostępna i gdzie można ją kupić?

Obrazek
Ewa

Oranżada z PRL – stara etykieta i butelka

Wśród słodkich napojów był szał na cytronetę – żółty napój, przypominający lemoniadę. Opakowany w przezroczystą folię, którą trzeba było przebić załączoną słomką, by zaspokoić pragnienie.

Oprócz tego na półkach stały też oranżady w szklanych butelkach, które wypijało się najchętniej tuż pod sklepem. Każdy sklep miał skup butelek szklanych, nie tylko od oranżady ;)

Obrazek

Oranżada z PRL – skład. Unikalna receptura

Chociaż obecnie na rynki dostępne jest mnóstwo różnych napojów gazowanych oranżad, to fani napoju z PRL zgodnie mówią, że kiedyś... była lepsza. Jak smakowała oranżada z PRL żółta i czerwona?

Skład oranżady z PRL był prosty: woda, cukier i barwniki. Niby nic, ale jednak na samą wzmiankę ożywają wspomnienia.

Obrazek

Historia oranżady z PRL. Kiedy trafiła do Polski?

Oranżada, chociaż rozsławiona w czasach PRL, do Polski trafiła już w XVIII wieku, jako inspiracja kuchnią francuską. Oczywiście, nie dodawano do niej na początek dwutlenku węgla, który sprawia, że w napoju pojawiają się bąbelki. Dopiero rozpoczęcie produkcji na skalę przemysłową unowocześniło znany napój.

Oranżada z woreczka. Jak smakowała? Poza butelkowaną wersją, popularna była również oranżada w woreczku. Woreczek przebijało się słomką i wypijało słodki napój. Na miano kultowych zasługują też oranżadki w proszku. Kojarzyć je może już nieco młodsze pokolenie: saszetki z proszkiem do rozpuszczenia w wodzie zjadano najczęściej na sucho.

Oranżada z PRL – gdzie kupić obecnie?

Chociaż sklepowe półki aż uginają się od wyboru gazowanych, kolorowych napojów, to kultową oranżadę w szklanej butelce wciąż można znaleźć w niektórych sklepach. Landrynkowy smak i obniżona zawartość cukru sprawia, że można z mniejszymi wyrzutami sumienia wrócić do smaków znanych nam z dzieciństwa i młodości.

Gdzie kupić oranżadę jak z PRL? Dawniej najczęściej dostępne były ciepłe, bo chłodnicze lady w sklepach miały inne przeznaczenie. Teraz na szczęście znaleźć można również schłodzone napoje- nie od dziś wiadomo, że takie smakują po prostu najlepiej :)

Obrazek

Pamiętasz ten smak ze swojego dzieciństwa?

A może udało Ci się dostać teraz kultową oranżadę? Przypomina PRLowski oryginał?

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy