Oranżada PRL. Cena, skład, gdzie kupić obecnie? Ten napój był prawdziwym hitem

Oranżada z PRL była prawdziwym hitem. Każdy z nas pił ją litrami, w szczególności w upalne dni. Jej smak pamiętam do dziś. Czy jest dalej dostępna i gdzie można ją kupić?

Obrazek
Ewa

Oranżada z PRL – stara etykieta i butelka

Wśród słodkich napojów był szał na cytronetę – żółty napój, przypominający lemoniadę. Opakowany w przezroczystą folię, którą trzeba było przebić załączoną słomką, by zaspokoić pragnienie.

Oprócz tego na półkach stały też oranżady w szklanych butelkach, które wypijało się najchętniej tuż pod sklepem. Każdy sklep miał skup butelek szklanych, nie tylko od oranżady ;)

Obrazek

Oranżada z PRL – skład. Unikalna receptura

Chociaż obecnie na rynki dostępne jest mnóstwo różnych napojów gazowanych oranżad, to fani napoju z PRL zgodnie mówią, że kiedyś... była lepsza. Jak smakowała oranżada z PRL żółta i czerwona?

Skład oranżady z PRL był prosty: woda, cukier i barwniki. Niby nic, ale jednak na samą wzmiankę ożywają wspomnienia.

Obrazek

Historia oranżady z PRL. Kiedy trafiła do Polski?

Oranżada, chociaż rozsławiona w czasach PRL, do Polski trafiła już w XVIII wieku, jako inspiracja kuchnią francuską. Oczywiście, nie dodawano do niej na początek dwutlenku węgla, który sprawia, że w napoju pojawiają się bąbelki. Dopiero rozpoczęcie produkcji na skalę przemysłową unowocześniło znany napój.

Oranżada z woreczka. Jak smakowała? Poza butelkowaną wersją, popularna była również oranżada w woreczku. Woreczek przebijało się słomką i wypijało słodki napój. Na miano kultowych zasługują też oranżadki w proszku. Kojarzyć je może już nieco młodsze pokolenie: saszetki z proszkiem do rozpuszczenia w wodzie zjadano najczęściej na sucho.

Oranżada z PRL – gdzie kupić obecnie?

Chociaż sklepowe półki aż uginają się od wyboru gazowanych, kolorowych napojów, to kultową oranżadę w szklanej butelce wciąż można znaleźć w niektórych sklepach. Landrynkowy smak i obniżona zawartość cukru sprawia, że można z mniejszymi wyrzutami sumienia wrócić do smaków znanych nam z dzieciństwa i młodości.

Gdzie kupić oranżadę jak z PRL? Dawniej najczęściej dostępne były ciepłe, bo chłodnicze lady w sklepach miały inne przeznaczenie. Teraz na szczęście znaleźć można również schłodzone napoje- nie od dziś wiadomo, że takie smakują po prostu najlepiej :)

Obrazek

Pamiętasz ten smak ze swojego dzieciństwa?

A może udało Ci się dostać teraz kultową oranżadę? Przypomina PRLowski oryginał?

Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji