Ości w rybie nie będą już problemem. Wystarczy odrobina tego soku

Ryby to danie, po który najchętniej sięgasz w piątki i podczas Świąt Bożego Narodzenia. Przyrządzone na różne sposoby, smakują wspaniale. Jednak jest pewien element, który psuje całą przyjemność ze spożywania tego dania. To ości w rybie. Na szczęście, możesz się ich pozbyć w bardzo prosty sposób.

ObrazekPixabay
Karol Wiak

Ości w rybie - prawdziwa udręka miłośników tego dania

Jaki jest największy koszmar, związany ze spożywaniem ulubionych ryb? To oczywiście ości w rybie. Jedne są większe i łatwiejsze do oddzielenia od mięsa, a drugie drobniejsze, przez co ich wyjmowanie to czynność dla tej cierpliwej grupy osób. Oczywiście, w wielu sklepach można kupić filety z danej ryby. Jednak i tu, czasem zdarzają się drobne ości, które w pewnym stopniu niszczą całą przyjemność z jedzenia ryby. Są i takie osoby, które samodzielnie filetują ryby, pozbywając się tych uciążliwych ości. Jednak i tu czujne oko, nie jest w stanie uchronić cię przed niespodzianką w postaci tego nieprzyjemnego elementu ryby.

Obrazek
Smażenie ryby - Pyszności; Foto: Canva.com

Każdy ma swój własny patent na pozbywanie się ości z ryb. Filetując rybę, z pewnością najczęściej nacinasz ją przy łuku skrzelowym na głębokość kręgosłupa i stopniowo przesuwasz nóż w stronę ogona. Tę czynność, należy również powtórzyć z drugiej strony, oddzielając mięso ryby od kręgosłupa. Filetowanie wymaga staranności i jest jednocześnie czynnością dla cierpliwych. Na szczęście, jest dużo prostsza metoda, która pozwoli ci się pozbyć nawet tych najmniejszych ości. Co, w związku z tym, musisz zrobić, aby filetowanie zakończyło się sukcesem?

Jak pozbyć się ości w rybie?

Jeśli ciągle zadajesz sobie pytanie, jak pozbyć się ości w rybie, to odpowiedź jest bardzo prosta. Wystarczy, że użyjesz cytryny. Natnij przygotowane filety w pionowe paski o głębokości około 1 mm i skrop je obficie sokiem z cytryny. Wstaw na noc na lodówki. Na następny dzień, po ościach nie będzie najmniejszego śladu. Jak to możliwe? Cytryna rozpuści wszystkie te najmniejsze ości, których mogłeś nie zauważyć.

Obrazek
Wyciskanie cytryny - Pyszności; Foto: Canva.com

W przypadku, gdy akurat nie masz pod ręką cytryny, to dobrze będzie zastosować wrzątek. Wystarczy, że polejesz nim filet, a ości same oddzielą się od miejsca ryby. Zachowaj jednak ostrożność, by się nie poparzyć. Dobrze będzie również naciąć filety z ryby, po bokach. W kontakcie z rozgrzanym tłuszczem, ości powinny się rozpuścić.

A co powiesz na kotlety z tuńczyka? Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie

Szybka pizza na kolację. Jej zrobienie zajmuje mi dosłownie 5 minut
Szybka pizza na kolację. Jej zrobienie zajmuje mi dosłownie 5 minut
Słodka, a pełna zdrowia przekąska. Orzechy otaczam gęstą masą i trudno się im oprzeć
Słodka, a pełna zdrowia przekąska. Orzechy otaczam gęstą masą i trudno się im oprzeć
Zbieram w lesie i robię zupę. Wyglądają jak pieczarki, ale o niebo lepsze
Zbieram w lesie i robię zupę. Wyglądają jak pieczarki, ale o niebo lepsze
Sięgaj do "bieda boksów" regularnie. To nie powód do wstydu, a patent na zakupy
Sięgaj do "bieda boksów" regularnie. To nie powód do wstydu, a patent na zakupy
Babcia dodawała do mleka. Połowa kuzynostwa na samą myśl traciła apetyt
Babcia dodawała do mleka. Połowa kuzynostwa na samą myśl traciła apetyt
Polewam nim ciasta z owocami sezonowymi. Sto razy lepszy od lodów waniliowych
Polewam nim ciasta z owocami sezonowymi. Sto razy lepszy od lodów waniliowych
W moim domu nie chcę ostatnio słyszeć o innym cieście. Ten deser bije inne na głowę
W moim domu nie chcę ostatnio słyszeć o innym cieście. Ten deser bije inne na głowę
Na Węgrzech jadłam najlepsze naleśniki. Podpatrzyłam przepis i smażę co tydzień
Na Węgrzech jadłam najlepsze naleśniki. Podpatrzyłam przepis i smażę co tydzień
Kiedy skosztowałem jej w Bułgarii, wiedziałem, że muszę poznać przepis. Teraz sam robię co jakiś czas
Kiedy skosztowałem jej w Bułgarii, wiedziałem, że muszę poznać przepis. Teraz sam robię co jakiś czas
Domowych winogron nie przerabiam na wino. To ciasto jest hitem jesieni
Domowych winogron nie przerabiam na wino. To ciasto jest hitem jesieni
Dziś Polacy o nim zapomnieli, a lepsze niż kurczak. Nietłuste i pełne żelaza
Dziś Polacy o nim zapomnieli, a lepsze niż kurczak. Nietłuste i pełne żelaza
Różne ceny na jednym stoisku. Tyle zapłacisz za borowiki w Warszawie
Różne ceny na jednym stoisku. Tyle zapłacisz za borowiki w Warszawie