Ośmiorniczki z kurczaka z cukinią i boczkiem - szybki i efektowny obiad

Ośmiorniczki z kurczaka z cukinią i boczkiem to prosty patent na nietypowe serwowanie filetów. Są smacznym zamiennikiem dla tradycyjnych kotletów, którym zachwycisz swoich gości. Idealnie pasują do młodych ziemniaczków i surówki ze świeżych warzyw. 

Obrazek
Ewa

Proste ośmiorniczki z kurczaka zachwycą nie tylko najmłodszych członków rodziny. Między "mackami" skrywa się ser, boczek i cukinia. To świetny patent na przemycenie tego warzywa do swojej diety. Pierś z kurczaka upiekliśmy w piekarniku, dzięki czemu całe danie nie jest tłuste. Kurczak pozostaje idealnie soczysty, nawet na wąskich mackach, dzięki plastrom wędzonego boczku. Ośmiorniczki drobiowe świetnie sprawdzą się zarówno na obiad, jak i na ciepłą kolację czy gorącą przystawkę podczas spotkania z przyjaciółmi.

Zobacz jak przygotować to danie krok po kroku na naszym kanale YouTube: 

W przygotowaniu pysznych ośmiorniczek pomógł nam robot kuchenny marki Philips.

Ośmiorniczki z kurczaka z cukinią- składniki

1 cukinia

1 filet z piersi z kurczaka

sół/pieprz

4 plastry boczku

4 plastry żółtego sera

Przepis krok po kroku:

Cukinię dokładnie umyj i pokrój w niezbyt grube plasterki. Nam pomógł w tym robot kuchenny marki Philips.

Obrazek
Ośmiorniczki z kurczaka- Pyszności

Pierś z kurczaka natnij w paski do połowy, tworząc macki. Uważa, aby nie odciąć "nóżek" od podstawy. Pierś z kurczaka dopraw solą i pieprzem z obu stron.

Obrazek
Ośmiorniczki z kurczaka- Pyszności

Tak przygotowaną pierś przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozłóż nacięte paski. Między kawałki mięsa powkładaj plastry wędzonego boczku, plasterki sera i cukinii. Tak przygotowane mięso wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 minut.

Obrazek
Ośmiorniczki z kurczaka- Pyszności

Nasze ośmiorniczki są już gotowe. Przed podaniem możesz udekorować ją dodatkowo natką pietruszki. Serwuj samodzielnie lub w towarzystwie ulubionych dodatków.

Smacznego!

Obrazek
Ośmiorniczki z kurczaka- Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości