Ośmiorniczki z kurczaka z cukinią i boczkiem - szybki i efektowny obiad
Ośmiorniczki z kurczaka z cukinią i boczkiem to prosty patent na nietypowe serwowanie filetów. Są smacznym zamiennikiem dla tradycyjnych kotletów, którym zachwycisz swoich gości. Idealnie pasują do młodych ziemniaczków i surówki ze świeżych warzyw.
Proste ośmiorniczki z kurczaka zachwycą nie tylko najmłodszych członków rodziny. Między "mackami" skrywa się ser, boczek i cukinia. To świetny patent na przemycenie tego warzywa do swojej diety. Pierś z kurczaka upiekliśmy w piekarniku, dzięki czemu całe danie nie jest tłuste. Kurczak pozostaje idealnie soczysty, nawet na wąskich mackach, dzięki plastrom wędzonego boczku. Ośmiorniczki drobiowe świetnie sprawdzą się zarówno na obiad, jak i na ciepłą kolację czy gorącą przystawkę podczas spotkania z przyjaciółmi.
Zobacz jak przygotować to danie krok po kroku na naszym kanale YouTube:
W przygotowaniu pysznych ośmiorniczek pomógł nam robot kuchenny marki Philips.
Ośmiorniczki z kurczaka z cukinią- składniki
1 cukinia
1 filet z piersi z kurczaka
sół/pieprz
4 plastry boczku
4 plastry żółtego sera
Przepis krok po kroku:
Cukinię dokładnie umyj i pokrój w niezbyt grube plasterki. Nam pomógł w tym robot kuchenny marki Philips.
Pierś z kurczaka natnij w paski do połowy, tworząc macki. Uważa, aby nie odciąć "nóżek" od podstawy. Pierś z kurczaka dopraw solą i pieprzem z obu stron.
Tak przygotowaną pierś przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozłóż nacięte paski. Między kawałki mięsa powkładaj plastry wędzonego boczku, plasterki sera i cukinii. Tak przygotowane mięso wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 minut.
Nasze ośmiorniczki są już gotowe. Przed podaniem możesz udekorować ją dodatkowo natką pietruszki. Serwuj samodzielnie lub w towarzystwie ulubionych dodatków.
Smacznego!