Ostre kęski z kurczaka w fitowej wersji

Tym razem mamy dla Ciebie ostre kęski z kurczaka w lżejszym wydaniu. Możesz podać je na wiele ciekawych sposobów, przez co nigdy Ci się nie znudzą!

Obrazek
Pyszności

Składniki:

Podstawowe składniki

  1. 2 szt. pierś z kurczaka
  2. 3 łyżki masło orzechowe
  3. 2 łyżki oliwa z oliwek
  4. 1 łyżka sos sojowy
  5. 4 łyżki mleko kokosowe
  6. 2 szt. ząbki czosnku
  7. 1 szt. świeży imbir starty
  8. 1 łyżka ocet ryżowy
  9. 1/2 łyżeczki płatki chili
  10. 1 szczypta sól
  11. 1 szczypta pieprz

Dodatki

  1. 1/2 szt. czerwona papryka
  2. 1/2 szt. żółta papryka
  3. 1 łyżka nasiona sezamu
  4. 1/4 szkl. szczypiorek posiekany

Sposób przygotowania:

1. Podziel pierś z kurczaka na mniejsze kawałki. Następnie dodaj masło orzechowe,

Obrazek

2. ...mleko kokosowe, sos sojowy, imbir, czosnek, ocet ryżowy, chili, pieprz i sól.

Obrazek

3. Przełóż kurczaka do formy do pieczenia. Dodaj posiekaną drobno czerwoną i żółtą paprykę. Polej również oliwą z oliwek. Wstaw do piekarnika na 20 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obrazek

4. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Wlej szklankę do pomidorówki jak Robert Makłowicz. Zupa nabierze smaku i wyrazistości
Wlej szklankę do pomidorówki jak Robert Makłowicz. Zupa nabierze smaku i wyrazistości
Doświadczeni grzybiarze go uwielbiają. Ma obłędny smak i przy smażeniu nie chłonie tłuszczu
Doświadczeni grzybiarze go uwielbiają. Ma obłędny smak i przy smażeniu nie chłonie tłuszczu
Piję rano zamiast kawy. Ten napój dodaje więcej energii i poprawia koncentrację
Piję rano zamiast kawy. Ten napój dodaje więcej energii i poprawia koncentrację
Najlepsi cukiernicy dodają do kruchego ciasta. Jest delikatne i nie namaka
Najlepsi cukiernicy dodają do kruchego ciasta. Jest delikatne i nie namaka
To dlatego kiszona kapusta ciemnieje. Większość z nas popełnia banalny błąd
To dlatego kiszona kapusta ciemnieje. Większość z nas popełnia banalny błąd
Tych grzybów nigdy nie susz. Stają się niesmaczne, a niektóre nawet toksyczne
Tych grzybów nigdy nie susz. Stają się niesmaczne, a niektóre nawet toksyczne
Szatkuję kapustę i zalewam prostym sosikiem. Jest tak pyszna, że wolę ją od mięsa
Szatkuję kapustę i zalewam prostym sosikiem. Jest tak pyszna, że wolę ją od mięsa
Kroję gruszki i zalewam szybką masą. 5 minut pracy, a resztę robi piekarnik
Kroję gruszki i zalewam szybką masą. 5 minut pracy, a resztę robi piekarnik
Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej