Pierogi bez gotowania zrobisz dzięki banalnej sztuczce. Nie da się prościej i smaczniej
Sposób przygotowania pierogów zna prawie każdy z nas. Po wyrobieniu ciasta lepimy pierogi, zamykając w nich pyszny farsz. Na końcu gotujemy je w wodzie i serwujemy na talerzu. Okazuje się jednak, że z powodzeniem możemy pominąć ostatni etap. Wystarczy wrzucić je na patelnię. Jeśli masz ochotę na te wyjątkowe pierogi bez gotowania - sprawdź jak je wykonać.
22.09.2022 13:09
Pierogi bez gotowania są tak samo smaczne, jak te tradycyjne. Skrywają w sobie aromatyczny, mięsny farsz. Poza tym wyróżniają się wyjątkowo delikatną oraz miękką konsystencją. Poniżej podajemy sprawdzony przepis na tę potrawę.
Szybkie i aromatyczne danie
Jeśli nie masz ochoty gotować pierogów - w takim razie wrzuć je na patelnię. Pierogi bez gotowania lekko podsmażamy, a następnie dusimy w pysznym bulionie. Dzięki tej sztuczce danie jest wyjątkowo aromatyczne i najpyszniejsze. Poza tym warto zaznaczyć, że pierogi skrywają w sobie mięsny farsz. Powstaje on na bazie mielonego mięsa, bulionu oraz szczypiorku.
Przepis na pierogi bez gotowania
Składniki:
- 0,5 kg mąki
- 500 ml wody
- szczypta soli
- 0,5 kg mielonego mięsa (wieprzowe albo wołowe)
- 250 ml bulionu
- pół pęczka posiekanego szczypiorku
- 0,5 l bulionu
Sposób przygotowania:
W dużej misce połącz mąkę z wodą. Powstałe ciasto odstaw na około 10 minut. Po tym czasie zacznij wyrabiać ciasto rękoma. Gotowe ciasto powinno odznaczać się gładką konsystencją. Odstaw je na bok.
W międzyczasie przygotuj farsz do pierogów. Mielone mięso dokładnie połącz z posiekanym szczypiorkiem i bulionem ( 250 ml). Całość dopraw solą i pieprzem. Uprzednio przygotowane ciasto rozwałkuj, a następnie wycinaj w nim kółka. Świetnie sprawdzi się tutaj zwykła szklanka.
Nakładaj na ciasto farsz i lep pierogi. Wrzuć je na rozgrzane masło na patelni. Smaż pierogi do momentu, aż się zarumienią. Następnie zalej je bulionem ( 0,5 l) i duś pod przykryciem około 5 - 10 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i smaż je jeszcze kilka minut. Pierogi bez gotowania wspaniale smakują w towarzystwie smażonej cebulki.
Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować pierogi ukraińskie krok po kroku.