Pierogi bez gotowania zrobisz dzięki banalnej sztuczce. Nie da się prościej i smaczniej

Sposób przygotowania pierogów zna prawie każdy z nas. Po wyrobieniu ciasta lepimy pierogi, zamykając w nich pyszny farsz. Na końcu gotujemy je w wodzie i serwujemy na talerzu. Okazuje się jednak, że z powodzeniem możemy pominąć ostatni etap. Wystarczy wrzucić je na patelnię. Jeśli masz ochotę na te wyjątkowe pierogi bez gotowania - sprawdź jak je wykonać.

ObrazekOszukane pierogi bez gotowania z aromatycznym mięsnym farszem - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Pierogi bez gotowania są tak samo smaczne, jak te tradycyjne. Skrywają w sobie aromatyczny, mięsny farsz. Poza tym wyróżniają się wyjątkowo delikatną oraz miękką konsystencją. Poniżej podajemy sprawdzony przepis na tę potrawę.

Szybkie i aromatyczne danie

Obrazek
Sklejanie pierogów - Pyszności; Foto: Canva.com

Jeśli nie masz ochoty gotować pierogów - w takim razie wrzuć je na patelnię. Pierogi bez gotowania lekko podsmażamy, a następnie dusimy w pysznym bulionie. Dzięki tej sztuczce danie jest wyjątkowo aromatyczne i najpyszniejsze. Poza tym warto zaznaczyć, że pierogi skrywają w sobie mięsny farsz. Powstaje on na bazie mielonego mięsa, bulionu oraz szczypiorku.

Przepis na pierogi bez gotowania

Obrazek
Gotowe danie - Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

  • 0,5 kg mąki
  • 500 ml wody
  • szczypta soli
  • 0,5 kg mielonego mięsa (wieprzowe albo wołowe)
  • 250 ml bulionu
  • pół pęczka posiekanego szczypiorku
  • 0,5 l bulionu

Sposób przygotowania:

W dużej misce połącz mąkę z wodą. Powstałe ciasto odstaw na około 10 minut. Po tym czasie zacznij wyrabiać ciasto rękoma. Gotowe ciasto powinno odznaczać się gładką konsystencją. Odstaw je na bok.

W międzyczasie przygotuj farsz do pierogów. Mielone mięso dokładnie połącz z posiekanym szczypiorkiem i bulionem ( 250 ml). Całość dopraw solą i pieprzem. Uprzednio przygotowane ciasto rozwałkuj, a następnie wycinaj w nim kółka. Świetnie sprawdzi się tutaj zwykła szklanka.

Nakładaj na ciasto farsz i lep pierogi. Wrzuć je na rozgrzane masło na patelni. Smaż pierogi do momentu, aż się zarumienią. Następnie zalej je bulionem ( 0,5 l) i duś pod przykryciem około 5 - 10 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i smaż je jeszcze kilka minut. Pierogi bez gotowania wspaniale smakują w towarzystwie smażonej cebulki.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować pierogi ukraińskie krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej