Oszukane schabowe z 4 składników podbijają sieć. Zrobisz je bez użycia tłuczka z dowolnego mięsa
Jak kotlety schabowe to tylko z najlepszego schabu. Nie tym razem! Słyszeliście o schabowych z mięsa mielonego? Czy to w ogóle możliwe? Pewnie! Będą wtedy nieco oszukane, ale równie smaczne. Najlepiej wykorzystać do tego dania mielone mięso wieprzowe. Wtedy bez problemu obtoczymy je w panierce i smakiem będą przypominać tradycyjne schabowe.
30.08.2022 11:52
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Schabowe z mięsa mielonego
Oszukane schabowe z 4 składników-przepis
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- bułka tarta
- mąka
- 1 jajko
- przyprawy: sól i pieprz
Sposób przygotowania kotletów schabowych:
Przygotuj wszystkie składniki. Mięso wyjmij z opakowania i przełóż do miski. Dodaj do niego ok. 50 ml wody, a następnie dopraw solą oraz pieprzem. Warto sprawdzić, czy mięso nie było solone wcześniej przez producenta. Tę informację znajdziemy na opakowaniu, w którym kupiliśmy mięso. Przyprawione mięso musimy wyrabiać przez minimum 2-4 minut, aby usunąć z niego nadmiar powietrza.
Po wyrobieniu mięsa warto poklepać je ręką lub twardym narzędziem kuchennym, by pozbyć się nadmiaru pęcherzyków powietrza, które podczas wyrabiania mogły dostać się do masy. Masę mięsną dzielimy na małe porcje. Jedna część powinna mieć wielkość kurzego jajka. Z każdej porcji mięsa robimy kulkę, a następnie rozpłaszczamy na placek o grubości 1,5-2 cm.
Przygotowujemy miskę, w której roztrzepujemy jajko z 2 łyżkami wody. Na talerzu umieszczamy mąkę i bułkę tartą do panierowania kotletów. Kotlety obtaczamy na początek w mące. Następnie w jajku, a na sam koniec umieszczamy w bułce tartej. Tak przygotowane smażymy na rozgrzanym tłuszczu, aby zarumieniły się z obu stron.
Mięso na oszukane kotlety schabowe
Ogólnie możemy użyć do tych kotletów każdego rodzaju mięsa. Natomiast, jeśli zależy nam, na jak najbardziej zbliżonym smaku do kotleta schabowego to weźmy pod uwagę mięso z łopatki wieprzowej lub szynki. Jeśli jednak zależy nam na smaku drobiowego sznycla, to najlepszym rozwiązaniem będzie mielone mięso drobiowe. Pamiętajmy, że mięso mielone jest często bardzo mocno napowietrzane. Dlatego wybicie go przed uformowaniem kotletów jest konieczne.
Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni, zostawiamy nasz przepis na śmietanową potrawkę z groszku: